Kristel Randrüüt: valge spargli aeg

Foto: Tiguteek.com

Kevadega saabub iga-aastane sparglihullus! Parimad restoranid Pariisis, Bordeaux’s, Brüsselis, Berliinis (ja loodan, et ka Tallinnas) pakuvad menüüs valget sparglit ning Saksamaal on kohe-kohe algamas Spargelzeit.

Kui peaksite Saksamaale esimest korda just Spargelzeit’i ajal sattuma, võib see teis kergelt segadust tekitada. Tavapärane arusaam sellest, et Saksamaa on ju vorsti- ja hapukapsamaa, puruneb! Vorsti ja kapsa asemel näete hoopis kuhjades sparglimägesid ning mitte ainult taluturgudel ja supermarketites, vaid ka teeäärsetel lettidel ning müügikärudes, mida on üle kogu riigi nii linnas kui maal. Toimuvad valge spargli festivalid, kus kroonitakse sparglikuningannasid, osaleda saab spargli koorimise võistlustel, degusteerida sparglilikööri ja sparglinapsi ning muidugi süüa kilode kaupa sparglit Hollandi kastme ja Schwarzwaldi singi õhukeste viiludega. Aset leiab täielik sparglihullus, mis algab märtsi keskel vapustavalt krõbedate hindadega ning lõpeb 24. juunil ehk Ristija Johannese sündimise päeval, kui sparglit saab juba poolmuidu. Hinnad hakkavad kukkuma aprilli keskpaigast, samas kõrgeima sordi spargli hind alla 12 euro kilo kohta kunagi ei lange.

Kristel Randrüüt

Kristel Randrüüt on paljudele tuttav kui Tigu Kristel, kes pidas Tallinnas 10 aastat legendaarset mereandide ja pärimuskulinaaria poolest tuntud vinoteek-restorani. Juba mitmeid aastaid tagasi soetas ta vana maja koos lopsaka aiaga Portugali ja võõrustab seal Tigu kombel külalisi. Aeg-ajalt satub ka Eestisse, kus iga kord püüab ette võtta mõne pop-up-ürituse. Toidu-, veini ja reisimõtteid jagab ta oma blogis tiguteek.com. Loe artikleid (15)