Kristel Randrüüt: 10 autentset Portugali toitu, mida reisil olles peab kindlasti proovima

Valige julgelt pearoogade alt kaheksajalg à lagareiro. See on Portugali pärimuskulinaaria au ja uhkus! Foto: Shutterstock.

Portugali kulinaariat saab kokkuvõtvalt kirjeldada kahe sõnaga: ajalugu ja traditsioonid. Juba 15. sajandil tõid maadeavastajad uutelt maadelt kaasa eksootilisi puuvilju ja vürtse, mis mõjutasid edaspidi mitte ainult Portugali, vaid kogu maailma toidukultuuri. Tomatid ja kartulid toodi Euroopasse, Brasiilia ananassid jõudsid Assooridele, Aafrika kohvipuud istutati Brasiiliasse jne. Sellest ajast on säilinud portugallaste eriline armastus kaneeli ja karripulbri vastu.

Artikli autor Kristel Randrüüt on paljudele tuttav kui Tigu Kristel, kes pidas Tallinnas 10 aastat legendaarset mereandide ja pärimuskulinaaria poolest tuntud vinoteek-restorani. Juba mitmeid aastaid tagasi soetas ta vana maja koos lopsaka aiaga Portugali ja võõrustab seal Tigu kombel külalisi. Aeg-ajalt satub ka Eestisse, kus iga kord püüab ette võtta mõne pop-up-ürituse. Toidu-, veini ja reisimõtteid jagab ta oma blogis tiguteek.com