Raimo Ülavere soovitab: 9 head raamatut juhile suviseks lugemiseks

Foto: Shutterstock.

Minult küsitakse üsna sagedasti raamatusoovitusi juhtidele. Ja mõnikord oskan siis ka midagi välja pakkuda.

Olen läbi aastate proovinud hoida erialaste raamatutega tempot üks raamat nädalas, sestap on neid ka aastate jooksul üksjagu kogunenud. Mõnede, võib vist isegi öelda suurema osa meeldetuletamiseks pean tegema tugevaid pingutusi. Ent on ka raamatuid, mis esimese küsimise peale pinnale kerkivad. Allpool ongi kirjas 9 sellist raamatut juhtidele, mida julgen kõhklematult soovitada kõigile, kelle ambitsiooniks on kasvada paremaks juhiks.

1. Eric Schmidt jt – “Triljoni dollari coach”

See on lugu Bill Campbellist, tänaste Google’i, Apple’i, Facebooki jne tippjuhtide coach’ist ning tema põhimõtetest, kelle mõtteselgus juhtimise kontekstis oli muljetavaldav. Väga hea raamat mistahes tasemel juhtidele. Saadaval ka eesti keeles.

Suurepärane eestvedamine ehk inimeste juhtimine on hea protsesside juhtimise tagajärg. Sa ei saa olla hea liider, kui sa pole hea protsesside juht. Kui oled hea juht, aitad inimestel tulemust teha, lood neile hea keskkonna ning protsessid, siis inimesed teevad sinust liidri.

Kui pead kellestki vabanema, siis pead olema suuremeelne, kohtlema neid austusega ja tähistama nende saavutusi. Sest see on eelkõige sõnum neile, kes jäävad.

Meeskond on kõige tähtsam. Kui on valida inimese ja meeskonna vahel, siis peab valik olema kõhklematult meeskonna kasuks. Kui teele satub probleem, siis peab olema esimene küsimus – kas meil on õige meeskond probleemi/väljakutse lahendamiseks? Ja siis alles tuleb lauale probleemile lahenduse otsimine. Loe edasi siitsiit ja siit.

2. Brené Brown – “Julge juhtida”

Brown on viimastel aastatel võtnud tänuväärselt ette juhtimise pehmema poole, mis päriselus on tegelikult just see raskem pool.

Ta räägib julgusest, vastutusest, usaldusest – nendest veidi hoomamatuna tunduvatest asjadest üsna konkreetses juhtimise kontekstis. Väga hea raamat oma mindset’i kraadimiseks. Saadaval ka eesti keeles.

3. James Clear – “Aatomharjumused”

Selgeim, lihtsaim, arusaadavaim ja enim tegevusele suunatud raamat harjumuste muutmisest. Vähem esoteerikat ja rohkem praktikat. Raamat on saadaval ka eesti keeles.

Tulemuse saavutamisel ei pruugi olla liiga palju pistmist sellega, kuidas me eesmärke seame. Küll aga on väga palju pistmist sellega, kas ja kuidas me keskendume protsessile, tegevustele, mis viivad tulemusteni.

Kuidas vältida pettumust ja seeläbi survet muutusest üldse loobuda? Selleks on vaja kahte asja: 1) realistlikku ettekujutust eesootavast ehk endale tuleb teadvustada, et tõenäoliselt läheb raskeks ja mis on siis need jutud, vahendid, meetodid, mis aitavad raskeid hetki üle elada; 2) endale tuleb teadvustada, et igasugune muutus eeldab kannatust – head asjad kipuvad juhtuma reeglina pigem hiljem kui me seda ootame ja loodame. Loe edasi siit ja siit.

4. Patty McCord – “Jõud”

Jätkuvalt üks minu lemmikuid, kirjutatud Netflixi endise personalijuhi poolt. Eriti head ja selged on seal jutud ja põhimõtted, mis räägivad juhi ja töötaja vastutusest. Raamat on saadaval ka eesti keeles.

21. sajandi juht ei ole lapsehoidja. Kuigi juhilt eeldatakse, et ta peab olema hea inimene, hea kuulaja, motiveeriv ja toetav, siis tegelikult selline juht tulemusi ei saavuta. Selline juht sarnaneb pigem lapsehoidjaga kui tulemustele orienteeritud juhiga. Jah, inimesed on tähtsad ja “kalleim vara”, ent kui neid koheldakse lastena, kes vajavad pidevat tähelepanu, toetust, käehoidmist, siis tulemuse mõttes ei ole see sugugi parem, vaid pigem isegi kehvem kui inimeste juht oleks autoritaarne mölakas.

Kultiveerida tuleb vabaduse ja vastutuse kultuuri. See tähendab inimeste usaldamist, päriselt usaldamist, mitte ainult sõnades. Ja see tähendab radikaalselt vähem reegleid, poliitikat, bürokraatiat.

Inimesi tuleb käsitleda täiskasvanutena. Töötajad ei ole lapsed. Ja juhi positsioon ei pea kellestki tegema lapsehoidjat. Kui ma lepin teise täiskasvanud inimesega midagi kokku – ja see kokkulepe on päriselt mõlemapoolne – siis on ju mõistlik eeldada, et ta ka vastutab oma osa täitmise eest. Loe edasi siit.

5. Kim Scott – “Radical Candor”

Kim Scott “Radical Candor”.

Enne kui lähed teistele tagasisidet andma, küsi kõigepealt tagasisidet enda kohta, ütleb Scott. Suurepärane raamat, mis paneb kokku juhi vastutuse ja käitumise.

Juhid vastutavad tulemuse eest ja juhivad meeskondi, et saavutada tulemusi. Tulemuste saavutamisel on võtmetähendusega inimestevahelised suhted. Hea juhtimise seisukohalt on siin olulised kaks aspekti: personaalne hoolimine ja otsekohene tagasiside. Need kasvatavad suhteid ja usaldust.

Otse ütlemine ei pruugi olla alati lihtne, aga see tähendab, et sa päriselt hoolid, nii tulemusest kui ka inimesest, et oled valmis välja tooma teemasid, mis vajavad parandamist, aga ka teemasid, mis on läinud hästi.

Lisaks leiab raamatust näiteid tegevuste kohta, mida juht ei tohiks Scotti arvates teha, kui eesmärgiks on paremate tulemuste ja tugevamate suhete saavutamine. Loe edasi siit.

6. Marcus Buckingham – “Nine Lies About Work”

Väga hea müüdipurustaja raamat. Juhtimise kontekstis ringleb hulk uskumusi, millel pole aga faktidega suurt pistmist – neid raamat purustabki. Ja teeb seda hästi. Muuseas, raamat on kohe-kohe ilmumas ka eesti keeles.

Inimesed vajavad tähelepanu, mitte pidevat tagasisidet. Ja kui seda teha turvalises, hinnanguteta keskkonnas, siis oleme me valmis panustama. Seega, kui tahad hüppeliselt vähendada inimeste pühendumust, siis ignoreeri neid. Ja kui ikkagi on hirmus isu tagasisidet anda, siis on ehk hea meeles pidada, et positiivne tähelepanu on tulemuslikkuse seisukohast 30 korda mõjusam kui negatiivne tähelepanu.

Liidriks teevad või ei tee juhi inimesed. Ja mitte inimesed üldises mõttes, vaid ikka konkreetselt need inimesed, kes on selles meeskonnas  konkreetsel ajal ja konkreetses olukorras. Kui tahad teada, kas oled liider, siis küsi, kas sul on järgjaid. Ja kui tahad paremaks saada, siis küsi konkreetselt ja tegevustele viidates, miks nad sulle järgnevad. Või siis mis takistab neid sulle järele tulemast. Loe edasi siitsiit ja siit.

7. John Doerr – “Mõõda seda, mis loeb”

Praktilise väärtusega raamat, mis räägib Eestiski ülikiiresti levivast eesmärgistamise süsteemist OKR (objectives and key results – eesmärgid ja võtmetulemused). Raamat on saadaval ka eesti keeles.

Doerr selgitab, kuidas keskenduda tulemuse asemel protsessile.

  • Vali välja 2–3 kõige olulisemat teemat, millega järgmise 3 kuu jooksul tuleb või tahad tegeleda.
  • Iga teema/sihi alla leia 3–5 konkreetset ja mõõdetavat TEGEVUST, mille tegemisel sa sammu edasi astud, sihi suunas liigud.
  •  Pane tegevustele mõõdikud.
  • Tee tegevusi. Tee tegevusi. Tee tegevusi.
  • Enne järgmist kvartalit, perioodi mõõda, analüüsi, tee järeldused ja pane uued teemad lauale. Loe edasi siit.

8. Brad Stulberg, Steve Magness – “Passion Paradox”

Tipptegijad pole tasakaalus, 180-kraadised elupöörded pole mõistlikud – ja veel hulk toredaid mõtteid kirest ning kirglikkusest, mis ehk ei lähe päris kokku n-ö tavaarusaamadega.

Kirega tegemine tundub olevat raske. See on täis kahtlemist ja kõhklemist, pingutust, ebakindlust, riskide võtmist, katsetamist ja ebaõnnestumisi. Ja tõsi kipub olema ka see, et “enam-vähem” stiilis elu on tõepoolest lihtsam. Ent lihtsam ei võrdu õnnelikum. Kui kõrvaltvaatajale võivad kirega tegija tegemised sageli tunduda ohverduste jadana, siis tegijad ise seda nii ei näe. See on lihtsalt nende elu osa. Ja on uuringutele tuginev fakt, et inimesed, kes teevad oma asja kirega, kes seavad raskeid eesmärke, kes on tasakaalust väljas, kogevad keskmisest suurema tõenäosusega enam rahulolu- ja õnnehetki. Loe edasi siit.

9. Laszlo Bock – “Töö ruulib”

Google’i endise personalijuhi sulest mõni aasta tagasi ilmunud raamat on endiselt ajakohane, minu jaoks veidi nagu kaasaegne organisatsiooni personalijuhtimise käsiraamat. Saadaval ka eesti keeles.

Värbamine on Google’is konkurentsitult number 1 tegevus. Tavapärase koolitusega kasvavad inimesed tipptegijateks üliharva. Seega kulutab Google kaks korda rohkem raha ja inimeste aega värbamisele kui olemasolevate inimeste koolitamisele-arendamisele. Tipptegijad tuleb värvata! Kui sul on õiged inimesed paadis, kipuvad ülejäänud probleemid lahenema iseenesest…

Bocki soovitus värbjatele oleks: sea värbamisel latt kõrgele ja ära tee kompromisse. Mitte kunagi. Kui õiget inimest ei leia, ära lepi keskpärasusega. Lihtsalt ole valmis selleks, et õige inimese leidmine võib aega võtta. Loe edasi siit.

Toredat suvehõngu ja lugemiselamusi!

Raimo Ülavere

Raimo Ülavere on koolitaja ja coach, kes aitab edukatel inimestel teha oma käitumises positiivseid ja püsivaid muutusi. Loe artikleid (80)