Juhtimispodcast. Erkki Raasuke: juhil on meeskonda rohkem vaja kui meeskonnal juhti

Juhil on meeskonda rohkem vaja kui meeskonnal juhti. See on teadmine, mis tekitab heas mõttes alandlikkust ja mida on hea endale aeg-ajalt meelde tuletada, ütleb Eesti üks kogenumaid ja tuntumaid tippjuhte Erkki Raasuke värskes Raimo Ülavere juhtimisteemalise podcast’i osas.

Mõtteid vestlusest:

  • Võrreldes varasemate aegadega on nüüd liigutud rohkem ülesandelt üldisema eesmärgi poole. Ei anta enam konkreetset ülesannet, vaid antakse kontekst ja laiem, mõnikord isegi abstraktsem eesmärk. Jättes palju rohkem ruumi ja loominguvabadust, et leida parim viis eesmärgini jõudmiseks.
  • Hästi kiiresti on kadunud ja veel kadumas üleüldse hierarhia. Hierarhia on juhtimisega hästi seotud olnud. Siin ma pean silmas inimlikku hierarhiat, kui keegi seab ennast kellestki teisest kõrgemale või madalamale. Juhi töö on üks töö – mitte teiste tööde peal, vaid teiste tööde kõrval. Sa teenid oma tiimi, organisatsiooni ja eesmärki. Sa ei ole kuskil kellegi peal ega jaga käsklusi ja kohustusi.
  • On lihtsad tööd, keskmise keerukusega tööd ja väga keerukad tööd. See keskmine kiht on kuidagi väiksemaks ja õhemaks jääv. See on üks mõtlemiskoht. Arvuti ja digiühiskonna arenguga kipub tekkima polariseerumine. Ma ei imestaks, kui 10–15 aasta pärast on kimp suhteliselt lihtsaid töid, kus endiselt inimesed toimetavad, ja selle kõrval suhteliselt keerukad tööd. See toob kindlasti uued suured väljakutsed nii igale üksikisikule kui ka juhtimise seisukohalt.
  • Juhtimisel on neli elementi: suuna seadmine, meeskonna loomine, ressursside leidmine ja tagasiside andmine. Väga suur osa on selle nelikuga juhtimisest kaetud. Tagasiside andmine tähendab eelkõige, et sa käid ja ütled aitäh tehtud töö eest.
  • Sa saavutad asju pigem läbi eeskuju, mitte käskude või millegi muuga. See käib ju lastekasvatuse juurde ka, sa võid ükskõik mida rääkida, aga lõpuks jääb külge see, kuidas sa tegelikult käitud. Kui sa tahad, et sul oleks edasipürgiv, töökas, aus meeskond, siis kõike seda pead sa juhina ise olema. Ja olema seda veel rohkemgi. Muidu pole sul ka moraalset õigust seda teistelt küsida.
  • Juhil on alati meeskonda rohkem vaja kui meeskonnal juhti. Meeskonna liikmetel on palju rohkem valikuid, nad võivad alati minna mõnda teise meeskonda, kus on parem juht ja mängida ning saavutada seal, aga juht ei saa mitte kunagi saavutada midagi üksi. Meeskonna liige võib üksi midagi saavutada, aga juht saab saavutada ainult läbi teiste inimeste. See on värskendav endal meeles hoida.
  • Juhi edukus tähendab seda, et meeskond saavutab oma eesmärgid – mitte selle juhi eesmärgid, vaid just need eesmärgid, mis meeskond ise seadis. Ma olen seda usku, et võidab meeskond ja kaotab treener, kaotab juht. Kui meeskond jõuab oma eesmärgini, siis see on ülim, mida juht saab tunda. Ta on olnud toetaja ja koordinaatorina osana osana ja andnud oma panuse selleks, et meeskond eesmärgi saavutaks.

Raimo Ülavere

Raimo Ülavere on koolitaja ja coach, kes aitab edukatel inimestel teha oma käitumises positiivseid ja püsivaid muutusi. Loe artikleid (79)