Juhtimispodcast. Raimo Ülavere: jutud motivatsioonist on neile, kel puudub eesmärk

Raimo Ülavere.

Jutud motivatsioonist on neile, kelle puudub eesmärk. Inimestele, kellel on selge siht ja eesmärk, pole vaja rääkida motivatsioonist, enda või teiste motiveerimisest, nippidest ja trikkidest ja teooriatest. See mõte on algselt pärit Michael Jordani, Kobe Bryanti jt tippsportlaste personaaltreenerilt Jim Groverilt, tema raamatust “Winning”. Ja võib-olla haakub see päriseluga kohati isegi rohkem kui mitmedki teooriad motivatsiooniga.

Mõtteid podcast’ist:

  • “Motivatsioon” on sõna, mille alla saab panna sisuliselt kõik inimkäitumisega seotud teemad. See on midagi, mille kohta meil kõigil on oma arvamus. Teisalt on see midagi, mida on inimkäitumise juures kõvasti uuritud ja mille kohta on ka virnade viisi teadust ja fakte. Tugevasti lihtsustades võib ehk teaduse ja faktid kokku võtta nii: motivatsioon on põhjus, miks me inimestena midagi teeme. Või siis põhjus, miks me mõnda tegevust ei tee. Ehkki sageli teame, et peaks tegema.
  • Reeglina ei ole nii, et piisab ainult valikuvabadusest, arengust, et inimene midagi innustunult teeks. Nad tahaks ju natukene ka tunnustust, ehk veidi ka raha, veidi ka külluslikkust ja heaolu sinna kõrvale. Mõni on nõus päris pikalt pingutama, et aga raha ja tunnustust saada. Teisalt pole siiski alati ka nii, et paneme aina raha vahele ja inimesed muudkui jooksevad. See on ettekujutus, mis sageli millegipärast juhtide peas tekib.
  • Kui sportlasel on selge siht, siis pole vaja küsida, kas ma täna trenni lähen. Kui juhil on ees selge eesmärk, selge siht, mis on vaja ära teha, siis ta teeb tegevuste nimekirja, paneb need kalendrisse ja hakkab tegema. Kusjuures ei ole vahet, kas need tegevused on meeldivad või mitte, kas ta neid tahab teha või mitte. Neid on vaja teha selleks, et eesmärgini liikuda. Kui inimene teab, mida ta tahab, ja on valmis selle nimel ka tegutsema, siis pole vaja teda eraldi kruttida, motiveerida, rääkida sellest, kuidas end trikitada vajalikke tegevusi tegema.
  • Võib-olla oleks hea see motivatsiooni kui sinilinnu otsimine korraks kõrvale jätta ja panna kirja kaks asja. Esiteks – mis on see, mida sa tahad sel sügisel korda saata. Midagi, mis oleks põnev ja mis tekitaks esimese hooga ka kõhklust või kahtlust, kas ma ikka saan sellega hakkama. Kui sa sellist tunnet tunned, siis on latt õigel kõrgusel. Teiseks – pane kirja, mis on see tegevus, mille ma kohe ära saan teha. Pane see kalendrisse või veel parem – äkki on see midagi, mille saad kohe ära teha. Kui sa suudad ette kujutada sihti, sul on kalendrisse pandud planeeritud tegevused, mis on vaja ära teha, siis oled sa tõenäoliselt motivatsioonilõksust välja ronimas ja teele läinud.

Kuula Raimo Ülavere 10-minutilist podcast’i motivatsioonist ja pane end sügiseks valmis.

Raimo Ülavere

Raimo Ülavere on koolitaja ja coach, kes aitab edukatel inimestel teha oma käitumises positiivseid ja püsivaid muutusi. Loe artikleid (80)