Kristel Randrüüt: õilsad metsikud ohakad

Artichauts à la barigoule Alain Ducasse'i versioonis. Foto allikas: www.academiedugout.fr

Artišokk on üks eriliselt põnev ja mitmekülgne taim. Lisaks dekoratiivsusele ja suurepärastele maitseomadustele on artišokk ka tõeline terviseallikas. Kristel Randrüüt kirjutab artišoki maitseomadustest ja annab hulgaliselt restoranisoovitusi Roomas, Madridis ja Provence’is, kus artišokke valmistatakse suure hoole ja armastusega.

Vana-Kreeka müüdi järgi oli esimene artišokk kaunis tüdruk nimega Kynara, kelle võrgutas Zeus. Kui Kynara otsustas salaja maa peale oma ema külastama minna, sai Zeus vihaseks ja muutis ta karistuseks artišokitaimeks. Artišokk on madala rasvasisaldusega ning sisaldab rikkalikult kiudaineid, vitamiine ja mineraale. Taimes on suurel määral foolhapet ja C-vitamiini, samuti magneesiumi, fosforit ja kaaliumi, pluss ta on pungil antioksüdante.

Kristel Randrüüt

Kristel Randrüüt on paljudele tuttav kui Tigu Kristel, kes pidas Tallinnas 10 aastat legendaarset mereandide ja pärimuskulinaaria poolest tuntud vinoteek-restorani. Juba mitmeid aastaid tagasi soetas ta vana maja koos lopsaka aiaga Portugali ja võõrustab seal Tigu kombel külalisi. Aeg-ajalt satub ka Eestisse, kus iga kord püüab ette võtta mõne pop-up-ürituse. Toidu-, veini ja reisimõtteid jagab ta oma blogis tiguteek.com. Loe artikleid (18)