Raivo Vare. Sõnum pudelikaelas

Mereliikluse pilt maailmameredel.

Maailma transpordiühenduse “arterite” ummistumisohtudest ja nende vältimisest annab põhjaliku ülevaate transpordiekspert Raivo Vare.

Tänapäeva maailm on kaetud seda ühendavate transpordikoridoride niidistikuga. Selles liiguvad inimesed ning tohututes hulkades toorained ja kaubad. Neid koridore võib võrrelda veresoonkonnaga, mis transpordib verd ja sellega koos elutegevuseks olulisi aineid eesotsas hapnikuga, mis on vajalikud organismi normaalseks talitluseks. Nagu elusorganismide puhulgi, toob verevarustuse katkestamine mõne olulise arteri pitsitamisel kaasa koheselt ohtlikke tagajärgi selle kaudu verd saavates eluskudedes. Potentsiaalselt isegi kuni gangreenini välja. Hiljutine juhtum Suessi kanalis, kus üks megakonteinerlaev jäi põiki kanalisse kinni ja seda ei suudetud nädal aega lahti kangutada, tekitas maailma kaubavedudes ning koos sellega ka kaubanduses ja tarbimises tõsise trombi, mille järelvirvendused kestavad veel tükk aega.

Raivo Vare

Raivo Vare on hariduselt jurist, lõpetanud Tartu ülikooli õigusteaduskonna ja EBSi magistriprogrammi cum laude. Olnud riigiminister ning teede- ja sideminister, tippjuht pangandus- ning transpordi- ja logistikasektori firmades. Tegev paljude avaliku sektori ja erialaorganisatsioonide, samuti eraettevõtete juhtorganites. Kord kuus vahendab Raivo Vare Edasi lugejatele oma mõtteid tähenduslikest rahvusvahelise elu sündmustest. Loe artikleid (100)