Madis Pärtel: Edasi paberajakiri on nagu hea raamat, ootan uut numbrit huviga, aga ka varasemad ajakirjad on minu kodus au sees. “Edasi on ka minu mõte”

Madis Pärtel.

Lühiintervjuude sarjas “Edasi on ka minu mõte” uurime oma kaasautoritelt, lugejatelt, toetajatelt ja sõpradelt, mida nad Edasi juures väärtustavad. Madis Pärtel töötab Regionaal- ja põllumajandusministeeriumis ning on Edasi lugeja.

Puutusin mitu aastat tagasi kokku Annika Laatsiga ja ilmselt teda guugeldades nägin, et ta on oma mõtteid avaldanud Edasi ajakirjas. Vaatasin üle ja sinnapaika see jäi. Ega täpselt teagi, mäletan, et sirvisin tasuta vaadet netis ja pealkirjade/autorite järgi sain aru, et asi huvitab. Aga tellimuseni tol hetkel ei jõudnud, see otsus tuli hiljem.

Kantar Emori uuringust “Meediabrändid 2020–2023” selgub, et lugejate meelest on Edasi tugevuseks eristumine peavoolust ja teistest väljaannetest. Kas olete selle järeldusega päri ja kui, siis kuidas teie seda tõlgendate, milles see eristumine seisneb/väljendub ja mis rolli te Edasil Eesti ajakirjandusmaastikul näete?

Ma olen kindel Edasi paberväljaande lugeja. Ekraani taga sirvimist on üksjagu; meeldib see mõte, et on mina ja paberil tekst, saan käega katsuda. Lood on hoolikalt valitud ja läbinud sõela, mida ajalehtedes järjest vähem kohtab ja netiportaalides ammugi mitte. Kuna proovin igapäevast pahna elus vähendada, siis otsin aega ja päris tekste, mida vabal ajal lugeda. Edasi on selle töö ära teinud. Mulle tundub, et Edasi kontseptsioon haakub hästi ka minu põhimõtetega.

Eriti meeldib, et see ajakiri on nagu hea raamat. Ootan uut numbrit huviga, aga mul on vist isegi veel suurem huvi vaadata mõne aasta taguseid ajakirju, taaslugeda, avastada kohti ja mõtteid, mis jäid vahele. Vanemad ajakirjad on mu kodus au sees.

Näib, et inimestel on palju muresid, kuna elu on tasakaalust väljas, sisemine kompass paigast ära. Mul aitab Edasi mõtteid koguda ja sisemise kompassi paika seada.

Edasi üks lubadusi lugejatele on teha ajakirja, mille artikleid on ka hiljem kasulik ja põnev lugeda. Soovitage palun 3 lugu, mida võiks uuesti üle lugeda ja miks.

Meenub kohe üks artikkel disainerist, fotograafist, droonivideote tegijast, kes kirjeldas, kuidas ta kogenud ja oma valdkonnas n-ö established tegijana muutis enda elu soovitud suunas. Ei mäleta nime, aga lühike ja aus lugu oli. Jäi meelde.

Samuti oli põnev Helen Sildna intervjuu Eesti muusikakorüfeedega (Nestor, Saaremets, Valme). Muusika trügib aknast ja uksest sisse, igasugust pahna ka. See lugu aitas korrastada ja orienteeruda selles põnevas maailmas.

Aeg-ajalt on häid lugusid inimeste juhtimise vallast. Üldiselt on ju nii, et mingi lugu kõnetab sind, kuna parasjagu huvitud sellest teemast või see kuidagi haakub küsimustega, millele vastust otsid. Üks artikkel oli “ei” ütlemisest, kuidas iga “ei” avab ukse “jaa” jaoks. Kuidas viisakalt keelduda jne. Kõnetas mind igatahes.

Rääkige palun mõne sõnaga ka oma tööst ja mida teile meeldib teha vabal ajal.

Töötan avalikus teenistuses, vastutan riigis bioressursside poliitika eest (põllumajandus, kalandus ja biomajandus). See on väga põnev töö. Hea on Eestis tagasi olla, olin perega mõned aastad välismaal õppimas ja töötasin diplomaadina. Oma vähese vaba aja sisustan peamiselt perega, aga meeldib ka aias nokitseda ja süüa teha.

Kui oleks teie otsustada, siis mida ja miks võiks teha Eestis teistmoodi, et muuta meie elu paremaks?

Sügavad kultuurilised küsimused nõuavad aega ja kannatlikku meelt. Rohkem peaks üksteisele head tegema ja ka maailma vastu huvi tundma. Aga enne seda ei juhtu, kui me endale pai ei tee ega iseenda vastu suuremat huvi ei tunne.

***

3 võimalust luua uut väärtust ja aidata saada Edasil tugevamaks

Hea lugeja! Kutsume Sind hakkama tellijaks. Püsitellijana aitad luua ajakirja, mis on Eestis puudu, ning teed palju head isegi siis, kui Sa ise ei jõua iga päev lugeda. Rahulik ja inspireeriv keskkond ei teki iseenesest ning see vajab püsivat hoolt. Võid mõelda ka nii, et Edasi on osa Sinu heategevuskäitumisest parema keskkonna ja ajakirjanduse nimel. Siit leiab põhjusi, mida teised lugejaid Edasi juures väärtustavad.

Hea asutaja, ettevõtte juht, turundusjuht! Turunduskoostöö suurtest meediamajadest sõltumatu, väikese, aga visa kirjastusega võib olla osa Sinu ettevõtte, tööandja brändi arendamisest ning tugev sõnum ka tarbijatele, mille eest Sinu ettevõte seisab ja millele kaasa soovib aidata. Edasi hoiak on ettevõtlik ja eluterve, meie lugejatele läheb korda hooliv ja jätkusuutlik Eesti. Võta ühendust ning leiame sobiva koostöövormi. Siit leiab põhjusi, miks reklaamida Edasis.

Hea filantroop! Edasi eesmärk on teha Eesti parimat kvaliteetajakirja. Pühendume ise 100%, aga vajame ajakirja elujõuliseks muutmisel veel natuke abi. Kui Sulle on oluline valikukriteerium see, et toetatav algatus looks uut väärtust kogu ühiskonnale ja oleks tore, kui saaksid selle mõju ka ise igapäevaselt hinnata, siis ajakiri Edasi on suurepärane võimalus. Anna meile hoogu ja aita saada tugevamaks (rekvisiidid leiab siit). Iga toetaja panus läheb sisuloome kvaliteedi parandamiseks. Kui vajad otsustamiseks lisainfot, siis võta palun ühendust: janeck.uibo@edasi.org. Siit leiab toetajate arvamusi, miks nad meile toeks on otsustanud olla.

Janeck Uibo

Janeck Uibo on Edasi.org asutaja ja peatoimetaja. Loe artikleid (273)