Maian Kärmas: mulle meeldib, et Edasi vaatab rahulikult ja süvitsi teemadele otsa, samas ei peluta liigse akadeemilisusega. “Edasi on ka minu mõte”

Maian Kärmas.

Lühiintervjuude sarjas “Edasi on ka minu mõte” uurime oma kaasautoritelt, lugejatelt, toetajatelt ja sõpradelt, mida nad Edasi juures väärtustavad. Maian Kärmas on helilooja, laulusõnade autor ja ajakirjanik.

Milline on sinu esimene mälestus Edasiga seoses ja kuidas vaatad meie toimetamiste peale täna? Mis on muutunud?

Kui aastaid tagasi hakkas ühel hetkel minu sotsiaalmeedia uudisvoos üha enam silma jääma noppeid Edasist, adusin väga kiiresti, et mul on selle väljaandega üsna suur ühisosa. Mulle tundub uskumatuna, et see väljaanne on suutnud sellisel kujul oma taset hoida ja jonnakalt pinnale jääda! Üks toredamaid seiku seoses Edasiga meenub minu traditsioonist emaga sageli kohvikus käia. Kord oli mul Edasi trükiversioon juhtumisi kaasas. Ta polnud varem seda ajakirja näinud, hakkas lehitsema ja jäigi lugema. Lürpisin sisuliselt üksi oma teed ja vaatasin lugevat ema.

Kantar Emori uuringust “Meediabrändid 2020–2023” selgub, et lugejate meelest on Edasi tugevuseks eristumine peavoolust ja teistest väljaannetest. Kas oled selle järeldusega päri ja kui, siis kuidas sina seda tõlgendad, milles see eristumine seisneb/väljendub ja mis rolli sa Edasil Eesti ajakirjandusmaastikul näed?

Ajastul, mil meie meedia on täis tühiühikuid ja lühiampsudeks hekseldatud teabekilde, tekkis Edasi näol allikas, mis vaatas rahulikult ja süvitsi otsa teemadele, mis on mulle olulised. Edasi paneb kolumnisti rolli ka neid, kellele tavameedias teinekord võiks rohkem ruumi anda oma mõtteid rahulikult lõpuni sõnastada. Samas ei peluta see liigse akadeemilisusega. Olen pigem trükiversiooni lugeja. Meeldib see, et on harivat, arvavat, loovat. On vahele pikitud isegi novelli ja luulet.

Edasi üks lubadusi lugejatele on teha ajakirja, mille artikleid on ka hiljem kasulik ja põnev lugeda. Soovita palun 3 lugu, mida võiks uuesti üle lugeda ja miks.

Kui on keegi, kes suudab lahti mõtestada suuri nähtusi, olen ma kohe huviga kaasas – Ilmar Raagi mõtted Ukraina sõja teemadel või kui Kristjan Port võtab midagi lahti seletada. Kui kirjutatakse vaimsest tervisest, tõmbab see mind samuti vääramatu jõuga. Kargas pähe näiteks Alar Tammingu sulest tavalugejale lihtsalt, loogiliselt, aga ka piisava detailitäpsusega lahti seletatud psühhedeelikumide teema. Ülimalt inimlik ja soe on ka lugeda Hedvig Hansoni vahendatult inimeste meenutusi seoses mõne lapsepõlvefotoga.

Räägi palun mõne sõnaga ka oma tööst ja mida sulle meeldib teha vabal ajal.

Kuigi minu päevatööks on Raadio Tallinna muusika toimetamine ja hooti ka mõne saate juhtimine Vikerraadios, ei suuda ma ikkagi laulude loomist ja tekstide kirjutamist jätta. See tikub ikka mu ellu, tahan või ei taha. Eelmise aasta detsembris ilmus romaan “Manilundila” ja sel kevadel anname välja ka värske kauamängiva “Sõnalõimijad 2”, mis tõstab esile luuletekste erinevatelt eesti poeetidelt. Jane Austeni romaanide kangelannade stiilis lõputult jalutamine on ka üks minu lemmiktegevusi.

Kui oleks sinu otsustada, siis mida ja miks võiks teha Eestis teistmoodi, et muuta meie elu paremaks?

Kuigi mõistetavalt on riigil niigi kitsas käes, ajad on keerulised, usun miskipärast jonnakalt, et kui riik prioriseeriks hariduse inimlikku ülesehitust, oleks see mitte pelgalt võit inimlikus plaanis. Toimetulev Eesti nii indiviidi kui ühiskonna tasandil oleks lisaks kõigele ka majanduslikult mõistlik investeering. Ühtlasi ootan n-ö vaimse tervise tiigrihüpet. Mõelda, millise potentsiaaliga oleks eluterve ühiskond!

***

3 võimalust luua uut väärtust ja aidata saada Edasil tugevamaks

Hea lugeja! Kutsume Sind hakkama tellijaks. Püsitellijana aitad luua ajakirja, mis on Eestis puudu, ning teed palju head isegi siis, kui Sa ise ei jõua iga päev lugeda. Rahulik ja inspireeriv keskkond ei teki iseenesest ning see vajab püsivat hoolt. Võid mõelda ka nii, et Edasi on osa Sinu heategevuskäitumisest parema keskkonna ja ajakirjanduse nimel. Siit leiab põhjusi, mida teised lugejaid Edasi juures väärtustavad.

Hea asutaja, ettevõtte juht, turundusjuht! Turunduskoostöö suurtest meediamajadest sõltumatu, väikese, aga visa kirjastusega võib olla osa Sinu ettevõtte, tööandja brändi arendamisest ning tugev sõnum ka tarbijatele, mille eest Sinu ettevõte seisab ja millele kaasa soovib aidata. Edasi hoiak on ettevõtlik ja eluterve, meie lugejatele läheb korda hooliv ja jätkusuutlik Eesti. Võta ühendust ning leiame sobiva koostöövormi. Siit leiab põhjusi, miks reklaamida Edasis.

Hea filantroop! Edasi eesmärk on teha Eesti parimat kvaliteetajakirja. Pühendume ise 100%, aga vajame ajakirja elujõuliseks muutmisel veel natuke abi. Kui Sulle on oluline valikukriteerium see, et toetatav algatus looks uut väärtust kogu ühiskonnale ja oleks tore, kui saaksid selle mõju ka ise igapäevaselt hinnata, siis ajakiri Edasi on suurepärane võimalus. Anna meile hoogu ja aita saada tugevamaks (rekvisiidid leiab siit). Iga toetaja panus läheb sisuloome kvaliteedi parandamiseks. Kui vajad otsustamiseks lisainfot, siis võta palun ühendust: janeck.uibo@edasi.org. Siit leiab toetajate arvamusi, miks nad meile toeks on otsustanud olla.

Janeck Uibo

Janeck Uibo on Edasi.org asutaja ja peatoimetaja. Loe artikleid (267)