Tiina Saar-Veelmaa: Edasit lugedes tunnen tihti, et tekivad uued seosed ja taipamised. “Edasi on ka minu mõte”

Tiina Saar-Veelma. Foto: Birgit Varblane

Lühiintervjuude sarjas “Edasi on ka minu mõte” uurime oma kaasautoritelt, lugejatelt, toetajatelt ja sõpradelt, mida nad Edasi juures väärtustavad. Tiina Saar-Veelmaa on tööõnne uurija ning Edasi kaasautor.

Milline on sinu esimene mälestus Edasiga seoses ja kuidas vaatad meie toimetamiste peale täna? Mis on muutunud?

Mu esimene mälestus pärineb ajast, kui Edasi oli juba mõnda aega ilmunud ja minuni jõudis üks väärtuslik artikkel. Olin tolleks ajaks olnud juba paar aastat meediadieedil, mis tähendab, et olin loobunud ajalehtede tellimisest ja pidevast uudistevoo jälgimisest. Soovisin ise otsustada, mida, kui palju ja millal loen. Edasi lugu mõjus kui sõõm värsket õhku, et selline ajakirjandus võib olemas olla. Tajusin, et tegemist on justkui elitaarse klubiga, mis võtnud endale missiooni: rääkida asjadest, mis on päriselt olulised. Tundus ka, et kirjutavad inimesed, kes on väga peenest sõelast läbi lastud, igatahes mitte igaüks, kes midagi arvata suvatseb. Esimese paberajakirja ilmudes olin eriti rõõmus, sest see sobitus mu Loomingu, Vikerkaare, Värske Rõhu masti lugemisvaraga, mida saab reisidele kaasa haarata. Mida saab mõnuga jao kaupa mekkida.

Nüüd, kui olen sellest aastast ka ise auväärsesse kaasautorite rivvi arvatud, tajun suurt vastutust kirjatükkide loomisel. Tunnen, et see on hoopis teistmoodi kirjutamine. Kui muidu olen kiire tekstilooja, siis Edasi lugude jaoks võtan aega, et teemad sügavuti läbi mõtestada. Aeglast ajakirjandust tuleb ka luua aeglasemalt.

Lugejana on minu arvates sisu läinud teemade poolest laiemaks ja ajakiri veelgi terviklikumaks. Tunnen vahel koguni frustratsiooni, et pole aega kohe väärt lugusid ette võtta ja tõstan need virtuaalsele riiulile ootama oma korda, mil rahulikult süveneda.

Kantar Emori uuringust “Meediabrändid 2020–2023” selgub, et lugejate meelest on Edasi tugevuseks eristumine peavoolust ja teistest väljaannetest. Kas oled selle järeldusega päri ja kui, siis kuidas sina seda tõlgendad, milles see eristumine seisneb/väljendub ja mis rolli sa Edasil Eesti ajakirjandusmaastikul näed?

Minu meelest on loodud tugev kontseptsioon. Edasi oma lugudega on justkui kontsentraat, millest saab morssi lahjendada ka hiljem. Enamus lugusid on ajatud ja samas tuumakad, seda suuresti tänu autoritele, kes pole mitte ajakirjanikud, vaid oma ala kirglikud asjatundjad. Lugusid lugedes tunnen tihti, et tahaks sukavardaga aju sügada, sest tekivad uued seosed ja taipamised. Olen märganud ka, et kui muidu on mul lemmikžanrid ja need, mille leheveerul pigem kõrvale jätan, siis Edasi puhul olen avatud teemadele, mis pole minu esimene valik. Võib väita, et vähemalt minu jaoks on Edasi silmaringi avardav kultuuriajakiri.

Edasi üks lubadusi lugejatele on teha ajakirja, mille artikleid on ka hiljem kasulik ja põnev lugeda. Soovita palun 3 lugu, mida võiks uuesti üle lugeda ja miks.

Annika Laatsi lood on mind alati puudutanud, Eia Uusi maailmanägemise viis, Katrin Saali Sauli suhtetarkuse jagamine, Tõnu Õnnepalu avarad tekstid, vahe ja terav Kristjan Port. Mõneti on kõik nad rahu saadikud ja terve mõistuse maaletoojad, samal ajal osundades päris probleemidele. Praegusel äreval ajal on vaja rohkem neid jutlustajaid, kes ei pane pead liiva alla tegelikkuse eest, kuid oskavad tuua uut lootust ja tasakaalu. Edasi on selliste autorite võimas kooslus.

Räägi palun mõne sõnaga ka oma tööst ja mida sulle meeldib teha vabal ajal.

Olen nüüdseks üle 23 aasta uurinud, kas inimestel on võimalik leida eneseteostus, mis neid õnnelikuks teeb – teisisõnu, olen uurinud tööõnne. Olen saanud analüüsida valdkonda väga erinevates kingades. Olen olnud personalijuht ja valikaine õpetaja koolis, teinud kaasa tele- ja raadiosaadetes, toimetanud erialast ajakirja, viinud läbi enesearengugruppe ja individuaalteraapiaid. Hetkel juhin lisaks start-up‘i HappyMe.ee, tegutsen jätkuvalt psühholoogi ja karjäärinõustajana. Annan Eesti Kunstiakadeemias loenguid, kirjutan erialaseid artikleid ning osalen mitmetes algatustes, millesse usun. Näiteks kuulun Solaride’i nõukogusse. Vabal ajal olen koos oma lähedastega, veedan meelsasti aega looduses, Võsul mere ääres ja metsas. Armastan kirjutada, huvitun kunstist, tantsust ja teatrist. Mulle meeldib õppida uusi asju ja end mugavustoonist välja müksata. Viimati käisin DJ-kursustel, õppisin kaks aastat Helsingis Meisneri näitlemistehnikat, praegu tudeerin permakultuuri ja tantsin kaasaaegset jazzi Rahvaülikoolis.

Kui oleks sinu otsustada, siis mida ja miks võiks teha Eestis teistmoodi, et muuta meie elu paremaks?

Ma tahan muuta Eesti õnneliku töötamise maaks, sest inimesed veedavad tööl väga palju ärkveloleku aega. Kui töö (algse tähendusega orjaöö) on kurnav, läbipõletav, enesehinnangut laastav, kibestav, siis mõjutab see mitte ainult töötajaid töökohtadel, vaid ka perekondi ja meie rahvast tervikuna. Nii pole Eestil lootustki riikide õnne edetabelis etteotsa jõuda. Kui inimesed saavad aga avastada oma potentsiaali ja leiavad eneseteostuse, mis nende väärtuste, oskuste, teadmiste ja elustiiliga sobitub, siis on nad enam tasakaalus ning loovad väärtust nii endale kui maailmale. Mina usun, et igaüks võib leida ja saada oma unistuste töö, millel on tähendus. Ma tahan aidata seda saavutada nii üksikisikute kui organisatsioonide tasandil: nii et meil oleks õnnelikud haiglad, koolid, ülikoolid, kultuurivaldkond, insenerifirmad, väikepoed, targad tootjad, disainiettevõtted, aiandid, farmid, puukoolid, kohvikud, pagariärid, matusebürood, reisikorraldajad, bussifirmad, spordisaalid, valitsus ja kõik muud olulised paigad, kus me veel pelgalt robotite abil asju aetud ei saa.

***

3 võimalust luua uut väärtust ja aidata saada Edasil tugevamaks

Hea lugeja! Kutsume Sind hakkama tellijaks. Püsitellijana aitad luua ajakirja, mis on Eestis puudu, ning teed palju head isegi siis, kui Sa ise ei jõua iga päev lugeda. Rahulik ja inspireeriv keskkond ei teki iseenesest ning see vajab püsivat hoolt. Võid mõelda ka nii, et Edasi on osa Sinu heategevuskäitumisest parema keskkonna ja ajakirjanduse nimel. Siit leiab põhjusi, mida teised lugejaid Edasi juures väärtustavad.

Hea asutaja, ettevõtte juht, turundusjuht! Turunduskoostöö suurtest meediamajadest sõltumatu, väikese, aga visa kirjastusega võib olla osa Sinu ettevõtte, tööandja brändi arendamisest ning tugev sõnum ka tarbijatele, mille eest Sinu ettevõte seisab ja millele kaasa soovib aidata. Edasi hoiak on ettevõtlik ja eluterve, meie lugejatele läheb korda hooliv ja jätkusuutlik Eesti. Võta ühendust ning leiame sobiva koostöövormi. Siit leiab põhjusi, miks reklaamida Edasis.

Hea filantroop! Edasi eesmärk on teha Eesti parimat kvaliteetajakirja. Pühendume ise 100%, aga vajame ajakirja elujõuliseks muutmisel veel natuke abi. Kui Sulle on oluline valikukriteerium see, et toetatav algatus looks uut väärtust kogu ühiskonnale ja oleks tore, kui saaksid selle mõju ka ise igapäevaselt hinnata, siis ajakiri Edasi on suurepärane võimalus. Anna meile hoogu ja aita saada tugevamaks (rekvisiidid leiab siit). Iga toetaja panus läheb sisuloome kvaliteedi parandamiseks. Kui vajad otsustamiseks lisainfot, siis võta palun ühendust: janeck.uibo@edasi.org. Siit leiab toetajate arvamusi, miks nad meile toeks on otsustanud olla.

Janeck Uibo

Janeck Uibo on Edasi.org asutaja ja peatoimetaja. Loe artikleid (264)