Romet Vaino: kas ühel päeval hoolime loodusest rõõmuga, mitte sunniga?

Foto: Romet Vaino

Oled sa pidanud kellestki kunagi sunniviisiliselt hoolima? Kuidas läks? Meil on vaja võimalikult palju keskkonnast hoolivaid inimesi, aga piitsa ja noomitustega kaugele ei purjeta.

Mulle ikka meeldib öelda, et inimese suhe looduse, maastiku või mõne kindla paigaga ei erine kuidagi meie suhetest inimestega. Nii palju kui sellesse panustame, nii palju saame ka tagasi. Paljudesse meist oleks kunagi justkui istutatud arusaam, et loodus on kõikjal me ümber ja seega täiesti iseenesestmõistetav. See on midagi, mis pakub inimesele huvi või mitte. Minevikus oli inimene temast sõltuv ja temaga tuli arvestada, kuid nüüd oleksime sellest hirmsast metsikusest nagu pääsenud. Arvestatav osa inimestest ei taha sinna enam tagasi vaadata. Milleks ronida putukate ja pori sisse, kui on olemas soe tuba, auto ja kinosaalid?

Romet Vaino

Romet Vaino kulgeb viiel meelel läbi nelja aastaaja üle kodumaa maastike. Selline teadlik looduses liikumine pakub suurel hulgal märkamisi nii inimpsüühika kui looduse enda kohta. Tema igakuine kolumn pakubki vahetuid emotsioone ja mõtteid loodusest ning käib ühte sammu loodusliku aastaringiga. Loe artikleid (70)