Mudlum: “Mu meelest on maised teemad igavikulistega lahutamatult seotud”

Mudlum. Foto: Hedvig Hanson

Mis seal salata, ma kuulsin kirjanik Mudlumist ikka tema viimase, menuka raamatu “Mitte ainult minu tädi Ellen” kiiduavaldustega seoses. Kuigi publikuedu tekitab minus tihti esialgu vastuseisu, läksin siiski augustis Viljandi raamatukokku, et teosega tutvuda. See oli välja laenutatud ja sain teisena järjekorda! Laenutasin ooteajaks aga Mudlumi “Tõsise inimese” ja “Linnu silmad”. Need meeldisid mulle oma värskuses ja otsekohesuses väga. Tekkis soov näha seda Mudlumi maakodu Muhus, mida ta kirjeldab ning kuhu ta oma taksikoeraga tihti sõidab. Ning temaga vestelda just seal keskkonnas.

Ühel sügiskuldsel ennelõunal olingi Mudlumi taluvärava taga, taks Pruntsu jooksis rõõmsana aias ringi, hammaste vahel äranätsutatud mängukoer, puudelt maha pudenenud õunad lõhnasid vannides ning meie esmakohtumise algus ei olnud ülemäära pidulik ega naiselikult ülevoolav, pigem oli tunne, et oleme ennegi kohtunud. Mudlumi voogavad blondid juuksed harmoneerusid nõnda kenasti kolletavate õunapuudega taustal, see jääb mu mälupilti kauemaks.

Hedvig Hanson

Hedvig Hanson on Edasi kaasautor. Tuntud peamiselt tundliku muusikuna, kuid tegelenud ka kirjutamisega, ta on teinud kaastööd Postimehele, ERR Kultuurile, ajakirjale Sensa ja Eesti Naine. Hedvig on kirjutanud ka kaks raamatut - dokumentaalne traagiline lugu näitlejannast vanaemast, "Jutustamata lugu. Ellen Kaarma." (2012) ning isiklik, maa- ning artistielu päevik, "Kirju mandrilt" (2016). Loe artikleid (144)