Igor Kaasik: usalduskriis kooli ja kodu vahel – reegel number üks. Kooliõpetaja kolumn

Kool ei suuda kodu toetuseta täita ühtegi oma ülesannetest. Aga mis siin toetusest rääkida, tihti näeme, kuidas kodu koolile hoopis vastu töötab.

Nüüd, kus tolm pärast seekordset lahingut põhikooli eksamite pärast on vajunud, saame jälle pühenduda koolielu tegelikele probleemidele, millest igaüks on nii keeruline ja tõsine, et võib meie hariduse eduloo siinsamas lõpetada. Siiski peatun vaid kooli ja kodu suhetes tekkinud usalduskriisil, mis avaldub tihti moel, nagu seda kirjeldab Postimees 23. septembril 2019 (Martin Ehala “Raevuka allumatuse sündroom”). Selleteemalisi artikleid on veel palju ja mitte seepärast, et ajakirjanikud leidsid põneva klikimagnetist materjali, vaid kuna sellest probleemist tulenevad ka teised.

Kõigepealt, usaldamatus ei ole vaid Eesti kooli probleem. Samas olukorras on paljud teisedki riigid vähemalt Euroopas, näiteks Soome ja Saksamaa. Olgu see siin mainitud, muidu juhtub jälle, et räägime justkui Eestile ainuomasest hädast, nagu tihti koolikiusamisest rääkides.

Igor Kaasik

Igor Kaasik on eesti keele ja kirjanduse õpetaja varsti juba 40 aastat. Alates 2016. aastast on tal ka õigus õpetada matemaatikat põhikoolis. Kooli kõrvalt on ta 24 aastat tegev ettevõtluses raamatute kirjastajana. Kord kuus kirjutab ta Edasile koolielust nii nagu see klassi eest välja paistab. Loe artikleid (22)