Reis ümber Eesti: Saaremaa 12 suvekohvikut

Saaremaa suvekohvikud 2019. Allikas: visitsaaremaa.ee

Suvekuudel tekib siia-sinna vahvaid väikseid kohvikuid. Pahatihti tuleb aga sügis enne kätte ja kohvikud pannakse kinni veel enne, kui see info lugejani jõuab. Et see suvi nii ei läheks, pani Visit Saaremaa kirja kuus tuttuut Saaremaa kohvikut, mis just avatud või kohe-kohe avamisel. Nimekirjas on ka 5 viimaste hooaegade tulijat, mis paljudele võib-olla veel teadmata. Kõik Saaremaa söögikohad leiab siit.

Figueira

Muhu saare toidukultuuri on uusi tuuli toomas Portugali restoran Figueira. Kaks Portugali noormeest ja üks Muhu juurtega neiu avasid Liiva keskuses vana Kalakohviku ruumides uue suvekohviku. Augusti lõpuni lahti olevast restoranist saab autentseid Alentejo piirkonna rahvusköögi retseptide järgi valmistatud koduseid toite. Kohalikust ehk Muhu toorainest valmivad köögis külm tomatisupp gaspacho, spargliga munaroog pataniscas, veisepada ja Portugali seapraad. Kuigi Alentejo regiooni mägedest ja steppidest traditsioonilisi mereannitoite ei pärine, saab Figueiras kehakinnitust ka kalasõber. Toitude juurde pakutakse mõistagi veine, ei puudu Portugalile omane roheline värske Vinho Verde ega Sangria.

Kus? Liiva keskus, Muhu
Avatud millal? Teisipäeval suletud, kolmapäevast esmaspäevani 12–…
Kust saab infot? Ricardo 53 519 393

Figueira toob Muhusse põnevaid Portugali maitseid. | Foto: Kohvik Figueira

La Muhu jäätisekohvik

La Muu ökojäätised vallutasid turule tulles kohe eestlaste südamed. Seda nii imeliste maitsete kui ka lustakate nimede pärast. Sel suvel on La Muu paljude eestlaste kombel võtnud nõuks suvitada Muhu saarel. La Muhu pop-up jäätisekohvik on end sisse seadnud Liiva keskuses Konsumi vasakus tiivas ning maiustada saab nii kohapeal kui ka lemmikuid koju kaasa ostes. Jäätiselett on kirju nagu Muhu naise siilik ning valikus on ka erijäätised, mida poeriiulilt ei leia. Käsitööjäätiste kõrval pakub kohvik ka mahelimonaade ja ökoubadest valmistatud kohvi.

Kus? Liiva küla
Avatud millal? Iga päev 10–20
Kust saab infot? Facebook

La Muhu jäätisekohvikust leiab erijäätiseid, mida poest osta ei saa. | Foto: LaMuu

Kohvik Pritsukas

Orissaares vanas tuletõrjedepoos on ennast sisse seadnud kohvik Pritsukas. Juba varastel hommikutundidel on sul sinna asja, kuna maitsvat hommikumenüüd hakatakse pakkuma juba kell 8. Päevane menüü on kohvikul rikkalik, sisaldades nii sütel valmivat Muhu lammast ja veiseliha kui ka Tai köögist inspiratsiooni saanud roogasid. Kuna kohviku ühte omanikest on varasemalt kohatud pealinna tipp-restoranide köögis, ei ole roogade headuses kahtlemiseks vähimatki põhjust.

Kus? Orissaare
Avatud millal? Pühapäevast neljapäevani 8–20, reedel ja laupäeval 8–22
Kust saab infot? Facebook

Pritsuka terrass ootab sind nautima päikest ja head-paremad. | Foto: Kohvik Pritsukas

Purjelaev Hoppet

Ainus eestiaegne säilinud ja seilav purjelaev ~ Wabariigi Kauneim Laev ~ kahvelkuunar Hoppet kutsub nüüdsest kõiki pardale Kuressaare jahisadamas. Just selle koha on laev endale nüüd koduks valinud. Hoppetil saavad sel suvel toimuma nii lustakad väljasõidud Abrukale kui ka romantilised päikeseloojangukontserdid. Aga nendel hetkedel, kui laev merel ei ole, oodatakse sind pardale janu ja nälga kustutama. Admiral von Bellingshauseni Salongis pakutakse ettetellimisel mahe- ja ulukimenüü ning Skandinaavia rannarahva sööki. Pardal on kogu aeg avatud ka mõnus baariosa, kus on hää kraam ja auhinnatud snapsid nii maalt kui merelt: Eesti käsitöö-džinnid, -ölutid ja -siidrid. Laeval on kohaliku Saaremaa käsitöö toodanguna oma Ohvitseride Gin, Pootsmani Koduöluti ja Näkineiu Siider.

Kus? Kuressaare Jahisadam
Avatud millal? Siis kui purjelaev on sadamas
Kust saab infot? www.purjelaevad.ee

Hoppeti pardal saab paremaid palasid kaptenihärra varasalvest. | Foto: Purjelaev Hoppet

Sõrve värava maja

Sõrve sääre alguses, Salmel, avas juuni alguses uksed Sõrve värava maja. Enne Säärele sõitmist tasub seal kindlasti peatus teha, keha kinnitada ja kaasa osta toredaid kohalike meistrite tooteid. Kohviku ruumides asub väike suvine infopunkt, mis näitab kätte Sõrve sääre kõige põnevamad peatuskohad. Käsitööhuvilised saavad osa võtta töötubadest (viltimine, keraamika, maalimine jne), mille toimumise osas tasub pilk peal hoida Sõrve värava maja FB lehel. Kehakinnituseks pakutakse suve esimeses pooles kooke ja pirukaid, kuid hiljem on lootust saada ka salatit, suppi, suitsukala ja pannileiba.

Kus? Sõrve mnt 8, Salme
Avatud millal? Iga päev 10–18
Kust saab infot? Facebook

Sõrve värava maja triibulised uksed ootavad kõiki külalisi. | Foto: Sõrve värava maja

Suvekohvik Söuke

Päris Sõrve sääre tipus, otse tuletorni jalamil, on ennast sisse seadnud õdus väike suvekohvik Söuke. Kohvikus valmivad värskelt suurepärased tänavatoidud, mida on lihtne enne matka kaasa haarata. Valikust leiab mahlaseid burgereid, tervislikke vrappe, krõbedaid bataadifriikartuleid ning imemaitsvaid topsimagustoite. Vahel üllatavad perenaised ka muu hää ja paremaga. Lisaks leiab lettidelt parimate kohalike tootjate käsitööd, ürte, imejooke ja muidu toredaid vigureid. Jah, Söukses saab kenasti kõhu täis ja meele rõõmsaks!

Kus? Sääre tipp
Avatud millal? Esmaspäevast laupäevani 11–19, pühapäeval suletud
Kust saab infot? Facebook

Maailma äärel ootab sind Söuke kohvik. | Foto: Kohvik Söuke

Lõunaranna sadam

Lõunaranna sadam ei oota enda juurde mitte ainult merekarusid, vaid ka maadmööda tulijaid. Kõht söödetakse täis nii ühtedel kui ka teistel. Söögid on kõik kohapeal ja kiiresti valmistatud – supp, pelmeenid, praad, tortiljad jne. Mõned korrad aastas suuremate ürituste aegu on sadamas aga tõeline pidupäev. Siis kütab peremees 4–5 tundi oma kivist pitsaahju, kus valmivad vaieldamatult Muhu saare kõige paremad pitsad.

Kus? Lõunaranna sadam, Muhu
Avatud millal? Iga päev 10–22 või siis, kui peremees on kohal
Kust saab infot? Facebook

Lõunaranna sadama kiviahju pitsad on kuulsad üle saare. | Foto: Kalmer Saar

Kohvik Nöges

Saaremaa lõunarannikul tegusas Pihtla külas asuv kohvik Nöges toimetab ajaloolises Pihtla vanas vallamajas, mis on kohaliku ehitusmeistri poolt püstitatud juba 1891. aastal. Kohvikut pidav pere on roogade sisse pannud palju hoolt ja armastust. Kohviku menüüs on kohalikest saadustest valmistatud saaremaise mekiga toidud. Erilise kuulsuse on pälvinud kohapeal valmistatud leib, küpsetised ja koogid, mis kõik on imemaitsvad.

Kus? Pihtla küla
Avatud millal? Pühapäevast neljapäevani 12–18, reedel ja laupäeval 12–21
Kust saab infot? Facebook

Lisaks maitsvale söögile pakub Nöges ka lummavat atmosfääri. | Foto: Kohvik Nöges

OmaKoda suvekohvik

Kunstnikuhingega Seida on oma Vanamõisas asuva kodu uksed avanud kõigile teelistele. Tema koduköögis valmivad nii soolased kui ka magusad suupisted, mida kohvi kõrvale hea mekkida. Tõsisemaks kehakinnituseks sobivad hästi perenaise kokaraamatust valitud päevasupid. Kui kõht head-paremat täis, viska enne äraminemist kindlasti pilk peale ka väikesele suveniiripoekesele, kust leiad perenaise enda valmistatud käsitööesemeid. Keraamikahuvilised peaksid planeerima rohkem aega, sest OmaKoja keraamikakoda ootad huvilisi saviga tutvust tegema.

Kus? Peedu talu, Vanamõisa küla
Avatud millal? Esmaspäevast reedeni 12–19, nädalavahetustel 12–16
Kust saab infot? Facebook

Suvekohvikust OmaKoda leiad iga päev ühe supi perenaise kokaraamatust. | Foto: OmaKoda suvekohvik

Pidumäe talu suvekohvik

Pidula mõisa kõrval asuv Pidumäe talu suvekohvik avab oma uksed poolest juunist. Sellest armsast teeäärsest peatuspaigast saad perenaise koduahjus valminud kooke ja pirukaid ning kõrvalerüüpamiseks kohvi. Kui kohalikel kaluritel on juhtunud hea päev olema, võib suvekohviku menüüst leida ka praetud lesta. Suvel hakatakse äsja-saabunud pitsaahjus valmistama kohvikukülalistele koduseid pitsasid.

Kus? Pidula küla
Avatud millal? Kolmapäeval, reedel, laupäeval ja pühapäeval 11–19
Kust saab infot? 56 692 090

Pidumäe talu suvekohvik ootab kõiki möödasõitjaid. | Foto: Pidumäe talu

Ranna Villa kohvik

Ranna Villa kohviku menüü keerleb selle tooraine ümber, mida pererahvas tunned kõige paremini – mägiveise liha. Nimelt on nad aastaid tegelenud mägiveiste kasvatamisega. Tõenäoliselt teavad just nemad Saaremaal kõige paremini, kuidas seda liha serveerida. Sestap ongi aastatepikkused kogemused letti löödud ja kokku pandud mitmekesine toidusedel. Menüüst leiab nii suppe, burgereid, tortiljasid kui ka tummiseid praade, mida merevaatega terrassil nautida. Kui söödu sulle väga maitsema hakkab, saad kohapealt kaasa osta ka mägiveise liha, et üritada rooga kodus ise järgi teha.

Kus? Küdema küla
Avatud millal? Teisipäevast laupäevani 9–19, pühapäeval 9–16, esmaspäeval suletud
Kust saab infot? Facebook

Ranna Villa kohvikust leiad saare parima mägiveise-liha. | Foto: Ranna Villa

Sadamaresto YLJES

Lisaks Saaremaale ja Muhule ootavad sind hõrgud road ka Ruhnus. Otse sadamas on avatud kohvik YLJES, mille menüü sõltub suuresti hooajast. Suve hakul karulaugupesto, kesksuvel maasikad ja niipea kui esimesed tomatid punaseks saanud, leiab ka need YLJESE köögist. Menüü ei jää peentele pealinna restoranidele kuidagi alla ja seal on nii heeringatartar, panna cotta kahe rabarberiga, kanamaksa-patee, peedine risoto kitsejuustuga vöi põrssa sisefileega. Kõht läks juba tühjaks, eks?

Kus? Ruhnu sadam
Avatud millal?
Kust saab infot? www.facebook.com/ruhnukohvikyljes/