Ajakirja #20 tutvustus: paberajakiri on jälle moes

Hea lugeja, Edasi paberajakiri saab aprillis juba 5-aastaseks ja lettidel on 20. number, aeg tähistada elu ja tänada kaasteelisi.

Paberväljaannetel ei ole üldiselt head ajad, tiraažid vähenevad või pannakse neid hoopistükkis kinni (viimased näited EPL, Pööning). Üldise trendi taustal näeme meie siiski ka mitmeid positiivseid märke: Eesti perioodika jaemüüki korraldava ettevõtte Lehepunkti andmeil on Edasi üks kolmest paberväljaandest, mille müük ei ole kukkunud, pigem tõusuteel.

Julgustust annab ka pidev erinevate lugejarühmade tagasiside, et kiirustamine ei ole enam moes. See mõtteviisi muutus annab meie väljaandele lootust ja ehk on eelnev ka tunnistuseks, et kuuldused paberajakirjanduse lõpust on pisut ennatlikud? Inimesed on jätkuvalt uudishimulikud ja tahavad lugeda, aga see midagi peab olema nende jaoks kvaliteetne ja pakkuma väärtust – nii sisulist kui ka esteetilist. Ja paberil on siin omad eelised.

Mul on hiljutisest ajast mällu sööbinud kaks kommentaari: “Edasi näeb tihti parem välja kui ükski kunstiajakiri. Ja see ei ole ainult minu arvamus” (galerist Olga Temnikova); “Reklaami ma tavaliselt siin ei tee, aga seekord teen olulise erandi. Tellige “Edasi” ja saate väga palju head lugemismaterjali. Muu hulgas leiate nii harivat kui ka lihtsalt huvitavat lugemist – kõigega ei peagi nõustuma, aga kindlasti tekib arusaam erinevatest vaatenurkadest. Minu lugemislaual tähtsal kohal” (Swedbanki juht Olavi Lepp oma Facebooki-seinal). Samuti üks mõne päeva tagune kõne lugejalt, kel oli tellimisega seotud küsimus ja vestluse käigus tuli jutuks ka see, mis Edasi juures köidab: pikemad lood, põnevad autorid, teemade ajatu iseloom – ta loeb ajakirja vanu numbreid tagantjärele ja ikka on huvitav. Läbimõeldud tekstid ja hea keelekasutus
köidab.

Tänasesse päeva oleme jõudnud tänu paljude asjaolude kokkulangevusele. Jah, eks me ole ise ka pingutanud ja pühendunud, aga ainult entusiasmist ei piisa, vaja on heade kaasautorite huvi meie vastu, samuti tellijate ja reklaamiandjate huvi. Õnneks on meil ka mitu pikaajalist suurtoetajat, kelle panus Edasi arengusse on märkimisväärne. Võta ükskõik milline neist osapooltest ära, ja Edasi poleks täna siin. Kõiki tellijaid nimepidi tänada pole ruumipuudusel võimalik – aitäh teile!; aga lubage mul tunnustada suuremaid reklaamipartnereid ja Edasile hoogu andnud filantroope:

  • reklaamipartnerid: Inbank, LHV, Luminor, Kia Auto, Stockmann, Tallinna Ülikool, Vepsäläinen/BoConcept;
  • toetajad: Ahti Heinla, EfTEN Capital (Viljar Arakas), Helmes (Jaan Pillesaar), Inbank (Priit Põldoja), Kawe (Jaanus Kosemaa), NG Investeeringud (Jüri Käo), Sorainen (Aku Sorainen), Taavet+Sten, Toomas Annus, Workland (Indrek Hääl).

Teise ilmunud numbri järel 2019. aastal kirjutas meie püsiautor Tõnu Õnnepalu mu palvele anda pisut tagasisidet muu hulgas järgmised read: “Ajakiri tundus vägagi tuumakas. Arvan, et 4–5 korda rohkem sisu kui “tavalises eesti ajakirjas”. Väga suureks plussiks on autorite koosseis, on nii tuntud kirjutajaid kui üllatajaid. Jätab soliidse ja usaldusväärse, aga mitte igava mulje.”

Loodan, et Tõnu on ka 20. numbri järel sama meelt. Muidugi oleme üritanud iga numbriga eelmist kriipsu võrra ületada. Kas on õnnestunud, jääb lugeja otsustada. Püüame anda oma parima ja teha ajakirja kõigile eesti inimestele. Selge see, et kõik ei loe kõike, aga midagi meelepärast ja huvipakkuvat võiks igaüks siiski leida.

Juubelinumbri esikaanel on Marko Mäetamme joonistus. Soovisime, et see oleks ühtviisi küsimusi kui ka elevust tekitav. No kes see sõidab niimoodi ajakiri näos!? Aga vot ei saa teisiti, Edasi on nii põnev, et ei suuda käest panna!

Häid lugemiselamusi ja ilusat kevadet!

Janeck Uibo
vastutav väljaandja

Janeck Uibo

Janeck Uibo on Edasi.org asutaja ja peatoimetaja. Loe artikleid (264)