Reis. Laura Arum-Lääts: kahe nädalaga läbi Hiina suurlinnade

Xi'ani neiu traditsioonilistes riietes. Õhtul täituvad Xi'ani tänavad rahvuslikes rüüdes jalutajatega. Esiti mõtlen, et linnas käib mõni festival, kuid selgub, et traditsioonilise Hiina rõivastuse üle, mis oli populaarne mitmesugustel ajastutel, tuntakse uhkust tänini ja nende kandmine ei vaja erilist sündmust. Foto: erakogu

Vaadates välja 23. korruse aknast, näib hilisõhtune Hongkong hiiglasliku valgusinstallatsioonina. Jätan kardinad ööseks lahti, et avanevat vaadet pikemalt seirata. Oleme jõudnud Hiinasse, et kahe nädala vältel seigelda läbi nelja suurlinna: autonoomse Hongkongi, Shenzheni, Shanghai ja Xi’ani. Iga linn on kui omaette lugu, on nii suurlinnade pimestavat sära kui ka ajalooliste paikade võlu. Artikli autor Laura Arum-Lääts on fotograaf ja Kai kunstikeskuse haridusprogrammide koordinaator.

Hongkong

Hongkong tervitab külastajaid kultuuride rohkusega. Enneolematu kiirusega kerkivate pilvelõhkujate varjus olevate templite viirukitest hõljuvad suitsupilved segunevad õhtuse valgus-show’ laserikiirtega, luues ajatu kontrasti. Igapäevane kaos tänavatel ja äride elurütm toidavad linna pulbitsevat energiat. Selle virvarri keskel on põnev avastada koloniaalajastu jälgi, oli ju Hongkong Briti asumaa pärast Esimest oopiumisõda alates aastast 1842. Alles 1997. aastal tagastati Hongkong Hiinale, moodustades erihalduspiirkonna.