Toomas Annus: Edasi on ainus Eesti ajakiri, mida tasub regulaarselt lugeda. “Edasi on ka minu mõte”

Toomas Annus. Foto: Iris Kivisalu.

Lühiintervjuude sarjas “Edasi on ka minu mõte” uurime oma kaasautoritelt, lugejatelt, toetajatelt ja sõpradelt, mida nad Edasi juures väärtustavad. Toomas Annus on ettevõtja, Merko Ehituse suuromanik. Edasi lugeja ja toetaja.

Milline on teie esimene mälestus Edasiga seoses ja kuidas vaatate meie toimetamiste peale täna? Mis on muutunud?

Edasiga on esimene mälestus, et kunagi keegi soovitas lugeda. Proovisin avada, aga kuna oli tasuline ja siiski ajakirjandus, siis jäin oma põhimõttele, tasulisi artikleid internetist mitte lugeda, kindlaks ja pooleli see jäigi. Kuniks tuli paberajakiri. Selline „kiiks“ mul on. Paberil olen nõus ostma, kuna seal on mingisugunegi kvaliteedi miinimum tagatud. Sellist pahna, mida internetis Eesti meediaväljaanded avaldavad, ei pane nad ise ka paberile. Õnneks veel mitte. Arvan tänaseni, et Edasi on ainus Eesti ajakiri, mida tasub regulaarselt lugeda.

Kantar Emori uuringust “Meediabrändid 2020–2023” selgub, et lugejate meelest on Edasi tugevuseks eristumine peavoolust ja teistest väljaannetest. Kas olete selle järeldusega päri ja kui, siis kuidas teie seda tõlgendate, milles see eristumine seisneb/väljendub ja mis rolli te Edasil Eesti ajakirjandusmaastikul näete?

Põhiline erinevus on ehk selles, et Edasi on Brigitte Susanne Hundist, Anu Saagimist ja muust taolisest vaba. Erinevalt Eesti „juhtivast“ päevalehest ei ole seal reklaame nagu „parim seks on naiste vahel“. Edasis ei ole kaupluse Must Panter käibekasv suur majandusuudis jne.

Edasi jutud ei lähe kahe tunniga hapuks. Neid kannatab lugeda homme, ülehomme ja ka mitme nädala pärast. Otseselt klassikaks siin midagi ei muutu ja ajaga aktuaalsus siiski kaob. Nagu veiniga – tuleb õigel ajal tarbida, „üle hoida“ ei tohi.

Edasi üks lubadusi lugejatele on teha ajakirja, mille artikleid on ka hiljem kasulik ja põnev lugeda. Soovitage palun 3 lugu, mida võiks uuesti üle lugeda ja miks.

Kindlasti soovitan lugeda Peeter Volkonski intervjuud, kes tabavalt kirjeldas, kuhu me teel oleme ja mis meid saab sellel teel takistada.

Häid artikleid on palju ja enamasti on olnud kõik loetav. Inimesed meie hulgast ja oma kogemustega. Igal juhul silmaringi avardav lugemine.

Rääkige palun mõne sõnaga ka oma tööst ja mida teile meeldib teha vabal ajal.

Andsin aasta tagasi intervjuu Edasile ning paar aastat tagasi Postimehele, kus sai neil teemadel pikemalt räägitud. Täna ei ole otseselt midagi uut lisada. Püüan ise võimalikult palju liikuda nii rattaga kui ilma, mägedes ja siledal. Tervena elatud aastaid on eestlastele seni antud 50 versus 70 Põhjamaades, selle vahe likvideerimisega on meil väga kiire. Kahjuks aga tegeletakse Eestis tagajärgedega, mitte ennetusega.

Kui oleks teie otsustada, siis mida ja miks võiks teha Eestis teistmoodi, et muuta meie elu paremaks?

Kõigepealt tuleks selgeks teha, kuhu me tahame minna? Praegu läheme suunas, kuhu me minna ei taha. Meie vedurijuhid on täitsa valel teel. Aru ei saa, kas valetavad või on lollid. Või arvavad, et meie oleme lollid (või olemegi …?). On mõned suured asjad – lapsed, haridus, tervis ja seejärel ehk ka jõukus. Lapsi pole, õpetajaid ka varsti mitte, tervena elatud aastad ei kasva, vaid isegi vähenevad ja oleme pea ainus kahaneva majandusega riik Euroopas. See rong peabki vastu seina sõitma. Valitsejad valetavad rohkem ja räigemalt kui nõukogude ajal. Põhiseaduses kirjutame üht, teeme teist. Uued ajad, uued „väärtused“. Kui jõuame sinna, kuhu Volkonski prognoosis, siis ärme vähemalt imesta. ISE TEGI.

***

3 võimalust luua uut väärtust ja aidata saada Edasil tugevamaks

Hea lugeja! Kutsume Sind hakkama tellijaks. Püsitellijana aitad luua ajakirja, mis on Eestis puudu, ning teed palju head isegi siis, kui Sa ise ei jõua iga päev lugeda. Rahulik ja inspireeriv keskkond ei teki iseenesest ning see vajab püsivat hoolt. Võid mõelda ka nii, et Edasi on osa Sinu heategevuskäitumisest parema keskkonna ja ajakirjanduse nimel. Siit leiab põhjusi, mida teised lugejaid Edasi juures väärtustavad.

Hea asutaja, ettevõtte juht, turundusjuht! Turunduskoostöö suurtest meediamajadest sõltumatu, väikese, aga visa kirjastusega võib olla osa Sinu ettevõtte, tööandja brändi arendamisest ning tugev sõnum ka tarbijatele, mille eest Sinu ettevõte seisab ja millele kaasa soovib aidata. Edasi hoiak on ettevõtlik ja eluterve, meie lugejatele läheb korda hooliv ja jätkusuutlik Eesti. Võta ühendust ning leiame sobiva koostöövormi. Siit leiab põhjusi, miks reklaamida Edasis.

Hea filantroop! Edasi eesmärk on teha Eesti parimat kvaliteetajakirja. Pühendume ise 100%, aga vajame ajakirja elujõuliseks muutmisel veel natuke abi. Kui Sulle on oluline valikukriteerium see, et toetatav algatus looks uut väärtust kogu ühiskonnale ja oleks tore, kui saaksid selle mõju ka ise igapäevaselt hinnata, siis ajakiri Edasi on suurepärane võimalus. Anna meile hoogu ja aita saada tugevamaks (rekvisiidid leiab siit). Iga toetaja panus läheb sisuloome kvaliteedi parandamiseks. Kui vajad otsustamiseks lisainfot, siis võta palun ühendust: janeck.uibo@edasi.org. Siit leiab toetajate arvamusi, miks nad meile toeks on otsustanud olla.

Janeck Uibo

Janeck Uibo on Edasi.org asutaja ja peatoimetaja. Loe artikleid (264)