Kristel Randrüüt: Euroopa jõuluturud

Dresden. Foto: www.europeanbestdestinations.com

Jõuluturge leidub küll kogu kristlikus maailmas, ent parimad jõuluturud on ikkagi Saksa kultuuritaustaga riikides ja regioonides! Igal aastal esimese advendi paiku avatakse Euroopas pidulikult jõuluturud. Traditsioonide võlu, pühadehooaja lummuse ja sõbraliku õhkkonnaga tõmbavad turud rohkelt külastajad ligi. Tekkiva rahulolu ja rõõmu tunde kohta ütlevad sakslased Gemütlichkeit (hubasus).

Saksa ja ühtlasi Euroopa vanimaks jõuluturuks peetakse Dresdeni Striezelmarkt’i, mis toimus esmakordselt aastal 1434. Enne seda peeti küll Viinis juba Detsembriturgu. Võrdluseks, Tallinna Raeplatsi jõulukuusk pandi esmakordselt üles 1441. aastal. Samas hakati jõule pidama alles 16. sajandil tänu reformaator Martin Lutherile, kes lõi kombe Kristuse sündimise päeval kingitusi teha. Kirikute ümber hakkasid tekkima jõuluturud, neid hakati kaunistama, turul sai müüa ja hankida kingitusi.

Kristel Randrüüt

Kristel Randrüüt on paljudele tuttav kui Tigu Kristel, kes pidas Tallinnas 10 aastat legendaarset mereandide ja pärimuskulinaaria poolest tuntud vinoteek-restorani. Juba mitmeid aastaid tagasi soetas ta vana maja koos lopsaka aiaga Portugali ja võõrustab seal Tigu kombel külalisi. Aeg-ajalt satub ka Eestisse, kus iga kord püüab ette võtta mõne pop-up-ürituse. Toidu-, veini ja reisimõtteid jagab ta oma blogis tiguteek.com. Loe artikleid (15)