Antti Perli: Edasi avardab maailma ja innustab rohkem teada saama. “Edasi on ka minu mõte”

Antti Perli.

Edasi 3-kuulise tellimiskampaania raames loosime iga kuu välja ühe käekella. Oktoobrikuus Edasi tellinute seast osutus peaauhinna võitjaks Antti Perli, kes töötab advokaadina. Lühiintervjuus “Edasi on ka minu mõte” uurime, mida tema Edasi juures väärtustab.

Mis on sinu esimene mälestus Edasiga seoses ja kuidas vaatad meie toimetamiste peale täna? Mis on muutunud?

Edasi algusaastatel seostus see mulle millegipärast just Raivo Varega. Tööelu on mind temaga mitmel korral kokku viinud ning need kokkupuuted on olnud hästi sümpaatsed. Vahepeal ma pikka aega Edasit ei jälginud, ning uuesti avastasin selle hiljuti, kui ostsin paberväljaande perega puhkusele sõites.

Väga suur hulk teemasid kõnetas mind, mistõttu lugesin ajakirja pea kaanest kaaneni läbi.

Kantar Emori uuringust “Meediabrändid 2020–2022” selgub, et lugejate meelest on Edasi tugevuseks eristumine peavoolust ja teistest väljaannetest. Kas sa oled selle järeldusega päri ja kui, siis kuidas sina seda tõlgendad, milles see eristumine seisneb/väljendub ja mis rolli sa Edasil Eesti ajakirjandusmaastikul näed?

Edasi aitab lugejal pöörata näo maailma poole selle sügavuses ja innustab rohkem teada saama. Minu arust on tänapäevane ajakirjandusmaastik valdavalt klikikeskne, pakkudes kerget ajutoitu, mis ei ärgita analüüsima, uurima, loetut teistega jagama, selle üle tõsisemalt arutlema. Mulle on väga oluline paberväljaanne, kasvõi seepärast, et igapäevaelu möödub suuresti digimaailmas, millest vaim väsib. Ja siis kutsub kõik, mis on ekraanist eemal – olgu see siis paberil, looduses või mujal pärismaailmas.

Edasi üks lubadusi lugejatele on teha ajakirja, mille artikleid on ka hiljem kasulik ja põnev lugeda. Soovita palun 3 lugu, mida võiks uuesti üle lugeda ja miks.

Valisin need viimasest paberväljaandest. Hardo Pajula “Kirikriigi kriis” – mind alati köidab mõttevahetus teemal, miks ühiskond on selline, nagu ta on. Pärtel-Peeter Pere “Elujõuline linn” – me ei teadvusta piisavalt, kuivõrd meie igapäevast elu mõjutab füüsiline keskkond, kus enamuse ajast viibime; põnev on lugeda julgetest ideedest ja kaasa unistada ideaalsest elupaigast. Mark Mansoni “Elu neli etappi” – see lugu esitas lihtsal viisil mind üsnagi kõnetava juhise nii enda sisse vaatamiseks kui ka teiste inimeste mõistmiseks.

Räägi palun mõne sõnaga ka oma tööst ja mida sulle meeldib teha vabal ajal.

Olen advokaat. Mulle meeldib aidata inimesi, kes soovivad teha midagi, mida pole päris samal viisil varem tehtud – startup‘id ja nende investorid. Olen elus palju tegelenud muusika loomise, esitamise ning kuulamisega. Spordialadest on mul lemmik jooksmine, mis on ühelt poolt aidanud mul mõista, et inimvõimete seni ette kujutatud piirid on kergesti nihutatavad, ning teiselt poolt võimaldanud tutvuda harukordsete paikadega nii kodu lähedal kui ka kaugemal.

Kui oleks sinu otsustada, siis mida ja miks võiks teha Eestis teistmoodi, et muuta meie elu paremaks?

Elu on parem siis, kui me kõik teeme targemaid otsuseid. Hea hariduse tagamine peab alati olema riigi üks põhieesmärke. Inimesed võiks olulises osas loobuda sotsiaalmeediast ning lugeda raamatuid ja Edasi-sarnaseid ajakirju. Poliitikute seas tahaks näha rohkem inimesi, kel on poliitika tegemise kõrval alati muu professionaalne alternatiiv – see loob eelduse otsustele, mis ei ole (kasvõi alateadlikult) kantud vajadusest püsida võimul.

***

3 võimalust luua uut väärtust ja aidata saada Edasil tugevamaks

Hea lugeja! Kutsume Sind hakkama tellijaks. Püsitellijana aitad luua ajakirja, mis on Eestis puudu, ning teed palju head isegi siis, kui Sa ise ei jõua iga päev lugeda. Rahulik ja inspireeriv keskkond ei teki iseenesest ning see vajab püsivat hoolt. Võid mõelda ka nii, et Edasi on osa Sinu heategevuskäitumisest parema keskkonna ja ajakirjanduse nimel.

Hea asutaja, ettevõtte juht, turundusjuht! Turunduskoostöö suurtest meediamajadest sõltumatu, väikese, aga visa kirjastusega võib olla osa Sinu ettevõtte, tööandja brändi arendamisest ning tugev sõnum ka tarbijatele, mille eest Sinu ettevõte seisab ja millele kaasa soovib aidata. Edasi hoiak on ettevõtlik ja eluterve, meie lugejatele läheb korda hooliv ja jätkusuutlik Eesti. Võta ühendust ning leiame sobiva koostöövormi. 

Hea filantroop! Edasi eesmärk on teha Eesti parimat kvaliteetajakirja. Pühendume ise 100%, aga vajame ajakirja elujõuliseks muutmisel veel natuke abi. Kui Sulle on oluline valikukriteerium see, et toetatav algatus looks uut väärtust kogu ühiskonnale ja oleks tore, kui saaksid selle mõju ka ise igapäevaselt hinnata, siis ajakiri Edasi on suurepärane võimalus. Anna meile hoogu ja aita saada tugevamaks (rekvisiidid leiab siit). Iga toetaja panus läheb sisuloome kvaliteedi parandamiseks. Kui vajad otsustamiseks lisainfot, siis võta palun ühendust: janeck.uibo@edasi.org.

Edasi kohta saab rohkem lugeda siit ja siit (PDF).

Janeck Uibo

Janeck Uibo on Edasi.org asutaja ja peatoimetaja. Loe artikleid (264)