Podcast “Tagasi”. Renata: me peame kõik tegema tööd iseenda kallal

Renata. Foto: Marathon Studios

Seekordses podcasti episoodis tuleb juttu seksuaalsusest, ühiskonna ootustest naisele ja suhteliselt uuest nähtusest, sotsiaalmeediaplatvormist Onlyfans, mis võimaldab liikmetel seksuaalsust turustada ja oma piltide ja videote vaatamise eest raha küsida. Saatejuht Mikk Pärnitsa külaliseks tantsija ja Onlyfansi sisulooja Renata.

Mõtteid vestlusest:

  • Üks küsimus, mis kordub Onlyfansiga tegelemise puhul on see, et mis su isa arvab, või mis juhtub, kui sa võtad endale mehe. Ma ei näe seal seost. Igal pool mujal kõik ju võivad mind vaadata ja tarbida, aga nüüd on mul platvorm, kus see kõik on n-ö kontrollitud ja see on tasuline. Minu vanemad, ma olen kindel, teavad, et ma sellega tegelen, aga ma olen täiskasvanud inimene ja neil pole midagi öelda selle koha pealt. Mis puudutab meest, siis minu jaoks on oluline elada oma elu autentselt, kontrollida seda, kuidas ülejäänud maailm mind näeb, kuidas ma lasen endale lähenda vs saada mees. Saada mees ei ole minu jaoks mingi saavutus. Minu jaoks on olulisem olla autentne ja pigem ka inspiratsiooniks teistele naistele, kes kannatavad ühiskondlike ootuste all. See on palju olulisem minu jaoks. 
  • Onlyfans ja feminism. Väga paljud Onlyfansiga tegelevad naised, keda mina tean, on üles ärganud ja meie jaoks on selge, et me ei peagi kellegi käest luba küsima (et oma keha näidata). Kui keegi ütleb, et sa oled prost või lits, siis see ei mõjuta meid kuidagi. Ma ei vaata oma pangakontot ega nuta, et keegi maksis mulle raha ja arvab, et ma olen lits. Muidugi, negatiivne pool on ka, et kes on juba rikutud, siis neid saab ära kasutada ka ja näiteks saada inimese nõusse tegema igasuguseid asju, kuna reegleid pole. Aga oluline on see, et kui keegi ütleb meie tegevuse kohta “see on feminism”, siis ma tahan öelda, et see ongi point, et meie jaoks on see normaalne. See ei ole mingi poliitiline statement, et minu keha on minu oma. Ma saan muidugi aru, kuidas see kõik ühiskondlikult välja näeb, aga selles ongi point. Et ma ei pidanud kelleltki luba küsima, seepärast pole see minu jaoks šokeeriv, mida ma teen.
  • Esimest korda, kui üks mees ütles mulle “lits”, olin ma 12-aastane ja ma sain kohe aru, et sel ei ole mingit otsest seost, see oli lihtsalt viis (minu) kontrollimiseks ja häbistamiseks.
  • Meestele soovitaksin lihtsalt ise aru saada, et mida rohkem sa arened emotsionaalselt, seda kergem on sul oma elu elada, seda sügavamad ja intiimsemad on su suhted, seda rohkem sa neid naudid ja seda vähem sa pead neid asendama porno tarbimisega. Kui vaadata statistikat suitsiidide, narkootikumide üledooside osas meeste seas, siis see on tohutu. Selle algpunkt on – meestel pole oskust emotsionaalselt hakkama saada elus.
  • Tihti mehed küsivad, kuidas meeldida naistele. Kõik, mida sa peaksid tegema, on paar komplimenti, mitte vinguma, et naine ei andnud kätte. Aga sa pole andnud põhjust seksuaalseks asjaks.
  • Naistele soovitan kõigile teha Onlyfansi konto ja meestele soovitan minna terapeudi juurde, siis me saame kõik omavahel palju paremini läbi. Okei, see oli nali, aga seal on oma point, ja see on see, et me peame kõik töötama iseenda kallal, sest vaja on lahti lasta teatud vanadest mustritest, sest ilmselgelt need ei toimi. Et saaksime koos edasi minna, peame kõik arenema, ja selle käigus õpime ka teineteist aktsepteerima rohkem.

“Tagasi” on Edasi podcast, kus kirjanik ja kultuurikriitik Mikk Pärnits kohtub Eesti kultuuris ja elus silmapaistvate isikutega ning puudutab vestluse käigus ka neid teemasid, millele mõtleme, aga millest võib-olla ei julge juttu teha.

Mikk Pärnits

Mikk Pärnits on kirjanik, tõlkija ja kultuurikriitik. Loe artikleid (15)