Kristel Randrüüt: Hispaania kulinaarsed elamused

Foto: Shutterstock

Eestlased oskavad hinnata Hispaaniat kui hea toidu sihtkohta. Kes on kasvõi korra külastanud La Boqueria turgu Barcelonas, San Migueli turu toidulette Madridis või San Sebastiani pintxo-baare, peaksid mõistma, et hea toit on hispaania hinge ülioluline osa. Neile, kes otsivad maitsete tippelamusi, siis jällegi bingo – Hispaania on kõrgkulinaaria meka!

Hispaania tõusis maailma kulinaariakaardile eelmise sajandi viimase kümnendi lõpus, mil uue põlvkonna kokad Juan Mari Arzak, Martín Berasategui ja Ferran Adrià tekitasid ülemaailmset furoori täiesti uudse stiiliga. Nad pakkusid gurmaanidele sensoorset kogemust – toidu nautimist viie meelega, sealhulgas emotsioonaalsel tasandil. Revolutsioon jõudis toiduvalmistamise tehnikateni, restoranide köögid hakkasid välja nägema nagu keemialaborid. Sellised klassikalised Hispaania tooraineid nagu Ibeeria sink või oliiviõli võeti koostisosadeks lahti ning neist moodustati uudseid tekstuure – vahud ja sfäärid – või segati elementidega, mis olid seni kulinaarses kasutuses mõeldamatud, toon näiteks vedela lämmastiku.

Kristel Randrüüt

Kristel Randrüüt on paljudele tuttav kui Tigu Kristel, kes pidas Tallinnas 10 aastat legendaarset mereandide ja pärimuskulinaaria poolest tuntud vinoteek-restorani. Juba mitmeid aastaid tagasi soetas ta vana maja koos lopsaka aiaga Portugali ja võõrustab seal Tigu kombel külalisi. Aeg-ajalt satub ka Eestisse, kus iga kord püüab ette võtta mõne pop-up-ürituse. Toidu-, veini ja reisimõtteid jagab ta oma blogis tiguteek.com. Loe artikleid (15)