Annamari Nikkel: kõik veini aastakäigust

Foto: Shutterstock

Aasta, mil vein sündis, on ääretult oluline, see võib ühe veini muuta legendaarseks ja ihaldusväärseks või vastupidi – kehva reitinguga aastakäiku eriti ükski sommeljee oma veinikaarti trükkida ei malda. Võib juhtuda, et müügimees peab partii mahamüümiseks isegi hinnaalandust tegema. Veinide aastakäike hinnatakse punktisüsteemis, neil on hinnasilt küljes juba enne, kui beebieas veinid pudelisse villitakse. Parimate aastakäikude veinid võivad aga aastate möödudes veinioksjonitel peremehe taskusse tuua ka korraliku teenistuse. 

Ettearvamatu aastakäik

Veini aastakäik ehk vintage on aasta, mil viinapuud kasvatavad kaunitest õitest mahlased viinamarjad, kuhu on salvestatud terve aasta ilmastikuolud. Just ilm voolibki suure osa loodava veini karakterist. Kui kliima on juba üldiselt määranud, mis sordid teatud veiniregioonis paremaid tulemusi annavad, siis ilm ütleb oma lõpliku sõna. Iroonilisel kombel on ilm üks vähestest veiniviljeluse aspektidest, mis on nii ärritavalt ettearvamatu, ilma igasuguse hoiatuseta võib paar päeva öökülma kevadel või tund aega tugevat rahet ajal, mil viinamarjad on juba lopsakaks ja pringiks küpsenud, tekitada veinitootjale laastavaid kahjusid.

Annamari Nikkel

Annamari Nikkel on sommeljee ja olnud veinimaailmaga seotud viimased 14 aastat. Ta armastab veine ja kõike veinidega seonduvat: kultuuri, ajalugu, traditsioone, reisimist, maitseelamusi. Ta alustas sommeljeena Gloria Veinikeldrist ja töötab täna Tallinkis veinide kategooriajuhina. Loe artikleid (1)