Fotolugu: suitsupääsuke, rahvuslind

Suitsupääsuke. Foto: Arne Kiin.

Lähem tutvus suitsupääsukestega sai alguse maikuus, kui üks paar alatihti vana lauda lahtisest uksest sisse-välja lendama hakkas. Peagi tekkis ukse kohale saviplonnide rida. 

Kahtlesin, kas pesa vertikaalsel seinal püsida saab, ning lõin lauajupi alla toeks. Pääsudele see meeldis, ehitus hakkas jõudsalt kasvama. Inimeste tegemistest linnud palju välja ei teinud, hoidsid ainult paarimeetrist vahemaad. Ka talukass, vana tark loom, sai paari moraalijutluse järel aru, et need lendajad on peremehe erilise kaitse all, ning jätkas oma kiiduväärset tegevust hiirte ja rottide püüdjana.

Pääsukesepojad said tuule tiibade alla juuni lõpul. Kohe asusid vanalinnud uuesti pesitsema. Kui esimese pesakonna aegu olime püüdnud linde võimalikult vähe segada, siis nüüd hakkas fotograafi-mina endast üha häälekamalt märku andma. Said linnupojad suuremaks, viisin telgi lauda kaugemasse nurka ja seadsin välklambid samas üles. Nende sähvatustest linnud ennast õnneks häirida ei lasknud. Pärast paari fotosessiooni koristasin välgud, aga telgist pääsude elu jälgimas käisin veel mitu korda. Haruldaselt sümpaatne lind on suitsupääsuke, nii olekult kui käitumiselt. Respekt neile, kes ta 26. novembril 1962 meie rahvuslinnuks valisid.

Arne Kiin on tunnustatud Eesti fotograaf ja fotograafia õpetaja, kes 2019. a. pälvis presidendilt ka Valgetähe teenetemärgi. Suuremat valikut tema linnufotodest näeb siit. Arne Kiini lindude aastaringi tutvustavas fotoseerias on varem Edasis ilmunud:

Arne Kiin

Arne Kiin on tunnustatud Eesti fotograaf ja fotograafia õpetaja, kes 2019. a. pälvis presidendilt ka Valgetähe teenetemärgi. Edasi veebiajakirjas ilmub Arne Kiini lindude aastaringi tutvustav fotoseeria. Loe artikleid (27)