Fotolugu: siristaja

Jõgi-ritsiklind. Foto: Arne Kiin.

Südasuvisel  õhtul kostab võserikust või rohupuhmast külateel kõndija kõrvu vaibumatu sirin, just nagu väntaks keegi vanaaegset õmblusmasinat. Ritsikas, mõtleb teekäija ja sammub edasi. Tegelikult laulab aga lind. Ritsiklind.

Minu kodutalu lähedal, kaskede ja pajupõõsastega tipitud luhal on ennast juba mitu suve järjepanu sisse seadnud üks meie kolmest ritsiklinnuliigist – jõgi-ritsiklind. Alustavad katsed siristajat näha saada jäid tagajärjeta, ent need ainult kinnitasid otsust: temast peab pilt sündima. Ei teadnud siis arvata, et eesmärgini jõudmiseks kulub mul kolm aastat. Esimesel suvel sain ühe kehvapoolse kaadri, teisel ei ühtki. Alles kolmandal, pärast pikka jälgimist ja linnu aegamööda endaga harjutamist nõustus ta mu kaamera ees poseerima.

Ritsiklinnu laulmine on peale selle häälekõla ka omaette vaatepilt. Linnuke istub oksal või rohukõrrel, pead aegamööda pöörates, nokk nõnda pärani et paneb imestama kuidas ta seda ära ei nikasta. Pingutusest väriseb laulja kogu kehast. Nõnda kestab see vahel pool tundi järjest, siis väike paus, paar putukat kõhutäiteks ja sirin algab taas. Kuidas ta küll jaksab?

Juuli keskel vaikib ka ritsiklinnu laul. Juba augustis asuvad siristajad pikale rändele, üle Vahemere, mõned koguni üle ekvaatori. Siin võtavad  laulujärje üle päris ritsikad, meie suve lõpu kuulutajad.

Arne Kiin on tunnustatud Eesti fotograaf ja fotograafia õpetaja, kes 2019. a. pälvis presidendilt ka Valgetähe teenetemärgi. Suuremat valikut tema linnufotodest näeb siit. Arne Kiini lindude aastaringi tutvustavas fotoseerias on varem Edasis ilmunud:

Arne Kiin

Arne Kiin on tunnustatud Eesti fotograaf ja fotograafia õpetaja, kes 2019. a. pälvis presidendilt ka Valgetähe teenetemärgi. Edasi veebiajakirjas ilmub Arne Kiini lindude aastaringi tutvustav fotoseeria. Loe artikleid (27)