Fotolugu: hallrästa amps

Foto: Arne Kiin.

Hallrästas käis jaanuari alguses nädalapäevad õunu söömas, aga nüüd, peale suuremat lumesadu, pole teda enam näha olnud.

Eestimaa viiest rästaliigist võib talvisel ajal kohtuda kahega. Neist söekarva sulekuuega musträstas on vast linnainimesele tuttavam, külastab usinalt toidulaudu ja laseb juba varakevadel oma melanhoolsevõitu flöödivilet.

Ruuge rinna ja pruuni seljaga hallrästas, kes pildil, linna nii väga ei tüki. Pilt on tehtud selle aasta 7. jaanuaril Valgamaal Soe külas. Peale pensionile jäämist kolisin Läti piiri äärde, kus pean väikest talu, pildistan linde ja teen tasa aastakümnetega kogunenud väärtkirjanduse lugemise võlga. Oma talu maadele olen ehitanud lindude pildistamiseks statsionaarsed varjed, hallrästa foto on võetud koduaia varjest.

Hallrästas liigub sügisel ja talve hakul toiduotsingul salguti ringi, südatalveks kaob suurem osa lõuna poole, aga ikka jääb mõni siia, et kevadel pesapaikade jagamise järjekorras esimene olla.

Millest rästas talvel elab? Kehval ajal toitu väga valida ei anna. Nagu pildilt näha, maitsevad talle mahalangenud õunad – nagu kõik muudki sügisest jäänud puuviljad ja marjad. Vahel jääb mõni sula-ajal hangel roniv satikas noka ette. Raskeks läheb elu kevadepoole talvel, kui lumi sügav ja toiduvarud napiks jäävad. Kes siis hallrästast aias näeb, võiks teda kasvõi viiludeks lõigatud õunaga kostitada. Soojal ajal tasub ta selle eest putukate hävitamise ja seemnete levitamisega.

Arne Kiin on tunnustatud Eesti fotograaf ja fotograafia õpetaja, kes 2019. a. pälvis presidendilt ka Valgetähe teenetemärgiga. Suuremat valikut tema linnufotodest näeb siit.  Vaata ka Arne Kiini lindude aastaringi tutvustavat fotoseeriat Edasis.

Arne Kiin

Arne Kiin on tunnustatud Eesti fotograaf ja fotograafia õpetaja, kes 2019. a. pälvis presidendilt ka Valgetähe teenetemärgi. Edasi veebiajakirjas ilmub Arne Kiini lindude aastaringi tutvustav fotoseeria. Loe artikleid (27)