Kuhu minna, mida teha? Edasi kultuurisoovitusi – juuni

Iglusaun. Foto: Nele Laev.

Kultuurisoovitused on rubriik, kus Edasi pakub “vähem on rohkem” põhimõttel ideid vaba aja veetmiseks. Püüame infotulvast välja noppida mõned omanäolised ja põnevad sündmused, mis võiksid uudishimulikule ja peavoolust kõrvalegi kiikavale lugejale huvi pakkuda.

Ekskursioon

Suure suve ootuses on alates juunist taas võimalik minna Eesti Arhitektuurikeskuse giididega ekskursioonidele põnevatesse ja arhitektuuri poolest erilistesse pealinna paikadesse, kuhu niisama tavaliselt ei pääse – Tallinna Linnahalli, Balti Manufaktuuri ja Patarei merekindlusesse. Ekskursioonid toimuvad nii nädalavahetustel kui ka teatud õhtul nädala sees. Täpsemat infot toimumisaegade ja piletite kohta saab siit.

Kõige olulisemate kontsertide, pidustuste ja vastuvõttude jaoks 1976. aastal valminud V. I. Lenini nimeline Tallinna Kultuuri- ja Spordipalee ehk Linnahall seostub oma teljelisuse, sümmeetria, matemaatilise ilu rõhutamisega suurte tsivilisatsioonide Mesopotaamia ja Egiptuse templiarhitektuuriga. Foto: Lisett Kruusimäe

Kunstnikuvestlus

Fotograaf Iris Kivisalu, kelle töid näeb tihti ka Edasis, räägib Fotografiskas seoses oma näitusega “Sunshineland” fotograafiast, elust ja loomingust, üksildusest ja üksindusest. Fotografiska kohvikus avatud “Sunshineland” on Iris Kivisalu teine personaalnäitus. Vaikust, üksiolemise hetki ning ultraviolettkiirgust täis kaadrid on osa suurest vabast maailmast, milles liikumine on meile siiani tundunud iseenesestmõistetav. Ometigi on see alles uue olemise algus. Fragmenteeritud jutustus paneb vaataja oma nahal tundma kauaigatsetud päikese kuuma hingeõhku, hingama sisse mere lõhna ja mõtisklema selle üle, milliseks on tänaseks päevaks igaühe jaoks muutunud vabaduse mõiste. Kuidas eristada üksildus ja üksindus?

Iris Kivisalu “Sunshineland”.

Tänavakultuur

Oled muianud jalutades mõnes Lõuna-Euroopa riigis mööda tänavaid, kus majaomanikud tooli ukse kõrvale on tõstnud ja sotsiaalmeedia vahtimise asemel mööda jalutavaid inimesi passivad, üle tänava naabritega juttu rääkida hõiguvad, vahepeal endale ja naabrile toast tassikese kohvi toovad?

Tallinnas käivitus mõne päeva eest äsja asutatud MTÜ Elav Tänav esimene projekt, milles kaasa löömine muudab näiteks just sellise tegevuse kultuuriprojektiks, kus kõik võivad kaasa lüüa.

Elava Tänava asutajad ei ole ühegi erakonna liikmed ning MTÜ loodi liikmete ühisest soovist Tallinna tänavaruum paremaks muuta. Üks asutajatest, kunagist Uue Maailma seltsi vedanud Madle Lippus ütleb, et tegevuse eesmärgiks on, et Tallinna linn hakkaks toetama aktiivset ja tervislikku eluviisi, kus senisest enam argitoimetusi saaks tehtud jalgsi, ühistranspordi, ratta või tõukerattaga.

Selleks, et teemadele tähelepanu tõmmata, kutsub MTÜ tallinlasi üles osalema Elava Tänava Eluruumi aktsioonis: too ajavahemikus 28.05–15.06 oma pink, laud või tugitool õue ja veeda lõunapaus oma maja või kontori ees. Tee sellest pilt ja saada see aadressile tere@elavtanav.ee ning postita oma sotsiaalmeediakanalites, lisades #elavtanav.

Foto: MTÜ Elav Tänav.

Iglupark Noblessneris

Puhka mere ääres nagu David Beckham

Iglucraft on endale minimajade ja saunadega kuulsust ja fänne kogunud kõikjal laias maailmas. Nüüd lõpuks jõutakse iglumajadest külani Eestis, Noblessneris otse mere ääres.

Iglusaun. Foto: Nele Laev.

Iglupark koosneb astangulistele puitterrassidele rajatud sauna-, öömaja- ja kontoriigludest. Saunad on juba valmis. Iga sauna ees on väike terrass päikseloojangu nautimiseks. Halva ilmaga saab sauna eesruumis kuni kuus inimest mõnusalt tiksuda. Teiste iglude interjööride paikapanemisega läheb veel veidi aega. Juunis kindlasti saab pidada ajurünnakuid suure laua ja presentatsioonitehnikaga varustatud koosolekuigludes. Neid on kaks, ülejäänud kolm kontoriiglu on kõik varustatud viie eritellimusel Inglismaal disainitud töölauaga. Mugavate vooditega kaheinimese igluhütte saab olema kokku kümme. Tuleb välja, et puhkuseks mere ääres ei peagi linnast välja sõitma. Iglupargist on kerge lipata Noblessneri kaldapealse melust osa saama. Iglupargis endas toitlustavad ja hoolitsevad joogikraami eest Kotzebar ja Tanker. Peoteenust pakub Carmen Catering. Suuremate ürituste korraldamiseks võtke ühendust meili teel.

Iglupark
Noblessneri sadam, Lennusadama 7
Saun: 3 tundi 250 eurot, päev 500
Tel: 5307 6994
Broneeringud: noblessneri@iglupark.com
www.iglupark.com
FB: Iglupark

Jalutuskäik Siidrikoja õunapuude õitemeres

ja vastavatud restoran Kodas

Jalutuskäik Siidrikoja õunapuude õitemeres. Foto: Kadri Krooni erakogu.

Nõmmannite pere on Lõuna-Eesti idüllilise kuppelmaastiku keskele istutanud 9000 õunapuud, mis kõik praegu just täiega õitemeres. Vaatepilt koos linnulaulu ja mesilaste suminaga võtab hingetuks. Pakutakse võimalust õunaaias jalutada ja piknikku pidada. Pere asutatud Siidrikoja siidrid Snob ja Hipster on mitmeid auhindu võitnud ja nendega on plaan vallutada ka välismaiste siidrisõprade südameid. Just äsja avati oma restoran nimega Kodas. Endine merebioloog, isa Sulev on siidrimeister, ema Tea jälgib rahaasju ja nende neli noort on pereäris tegevad. Peretütar Iris Nõmmann kutsus sõbrannad Hanna Orumaa, Maribell Villakovi ja Kaisa Lena Jursi Ülost ära maale. Noorte tegijate innukas vaib on kohe uksel tunda. Peakokk Tormi Saarniit on varem töötanud Parrot Mini Baris, Fellinis ja Yakitoris. Toidud on värsked, julgete maitsete ja hea fiilinguga tehtud. Kuna üks perepoegadest on muusik, siis toimuvad Siidrikojas kontserdid, suve jooksul esinevad Tõnu Timm, Miljardid ja NOEP.

Siidrikoda
Valgjärve, Põlva maakond
Avatud N–P 12–21
Tel: 5885 6038
Broneerimine: restoran@kodas.ee
FB: KODAS restoran
IG: kodasresto

Muusikafestival

2013. aastal alguse saanud helifestival Kukemuru Ambient on presenteerinud eksperimentaalmuusika heliloojaid nii kohalikult tasandilt kui välismaalt, näiteks Autechre, Biosphere, Chris Watson, Ultramarine, Banco De Gaia, Another Fine Day, aga ka muusikateekonna alguses olevaid helide loojaid. Lisaks muusikale on ruumi antud sõnalisele poolele – sündmuse raames on toimunud “Ööülikooli” salvestused ja kõlanud Valdur Mikita looduskesksed sõnamängud.

Kukemuru Ambient 2021 leiab aset 18. ja 19. juunil Järvamaal, Järva vallas looduskauni Väinjärve ääres ja toob kahe päeva jooksul lavale esinejaid Soomest, Rootsist ja Eestist. Festivali peaesineja on rahvusvaheliselt tuntud eksperimentaalmuusika helilooja Vladislav Delay Soomest, kelle etteaste toimub koos artisti AGF visuaalidega. Lisaks astuvad publiku ette 20Hz (SE), About: River (EE), Elis & Öö Klubi (EE), Jasperino (EE), Kaido Kirikmäe (EE), Kalli Talonpoika (EE), Keshob (EE), Liis Ring (EE), Noosa (FI), Robert Jürjendal (EE) kavaga “Sajahäälne kitarr”, Sorr (EE), Tont (EE), Vongoiva (FI), Valner Valme (EE) R2 saate “Lift” avalik salvestus.

Etenduskunstifestival

17. juunini kestab Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia kaasaegse etenduskunsti maratonfestival CPPM Manifestal, mis põimib tantsu, teatri, heli, multimeedia ja loovuse. Esialgu küll distantsteatrielamust pakkuv maratonfestival on välja kasvanud EMTA kaasaegsete etenduskunstide magistriprogrammist. Oma töid festivalil esitlevad noored kunstnikud on esimene õppekava läbinud rahvusvaheline lend. Õppekava juht ja festivali peakorraldaja on Jüri Nael.

Etenduskunsti piire avardav festival toob vahemikus 13. mai kuni 17. juuni publiku ette 14 uuslavastust. Kokku antakse viie nädala jooksul üle 200 etenduse. Kõike ei jõua, aga igaüks, kes moodsa lavastuskeele vastu huvi tunneb, leiab oma. Kõiki projekte on võimalik vaadata otseülekannetena läbi voogedastusplatvormi eˉlektron.

Raamat

Peeter Sauteri “Surm Bulgaarias. Kõik hinnas” pakub lühikese, aga eriti kõneka vahepeatüki kirjaniku ja tema muusa triloogiasse, mis koosneb romaanidest “Ära jäta mind rahule” (2012), “Sa pead kedagi teenima” (2016) ja värskelt ilmunud “Kana peni”. Loomingu Raamatukogus ilmunud “Surm Bulgaarias” on loetav täiesti eraldi ning viitab loomulikult Thomas Manni “Surmale Veneetsias”, ehkki kõik seosed on vildakad ja Sauterile omasel moel kasvab poeetiline, romantiline ja dekadentlik elutunnetus välja teatud peene rämeduse lihtsast ilust. Sauter on pannud vinti juurde ka keelele, visates välja mitte ainult liigse, aga ka esmapilgul vajaliku, jättes ruumi sellele, mis mahub mõtete vahele. Sageli ühest kuni kolmest sõnast koosnevad laused hülgavad kasvõi tegusõna (päris tihti), et edasi anda puhast olemise kvintessentsi oma kurbuses ja rõõmus – mis mõlemad saavad kokku eluga leppimises.