Kuhu minna, mida teha? Edasi kultuurisoovitusi – august

Kultuurisoovitused on rubriik, kus Edasi pakub “vähem on rohkem” põhimõttel ideid vaba aja veetmiseks. Püüame infotulvast välja noppida mõned omanäolised ja põnevad sündmused, mis võiksid uudishimulikule ja peavoolust kõrvalegi kiikavale lugejale huvi pakkuda.

Kirjandus

Esseekogumik „Vanglad, milles me vabatahtlikult elame“ koosneb nobelist Doris Lessingi viiest 1985. aastal CBC raadios peetud loengust. Ta arutleb üksikisiku vabaduse üle maailmas, kus inimeselt oodatakse pigem solidaarsust ja grupi arvamusele allumist kui iseseisvat mõtlemist ja omaalgatust ning kus vohavad kriitikavabalt omandatud uskumused, mis muudavad inimese ajuloputusele eriti vastuvõtlikuks. Autor vihjab haaravas arutluses positiivsetele lahendustele ja räägib üksikisiku võimalustest säilitada kaine ja kriitiline mõtlemine.

Film

Äsja keskkooli lõpetanud tagasihoidlik Daniel (eelmisel aastal komeedina kinokunsti teadvusesse tõusnud Timothée Chalamet) ei tunne end Cape Codis suvitades kuigi koduselt. Kohtumine kohaliku pätipoisi Hunteriga (Alex Roe) aitab Danielil leida suveks tegevust ‒ nutikas noormees otsustab koos uue sõbraga hakata aktiivselt narkoäri ajama. Danieli suve muudab kuumemaks tema uue äripartneri salapärane õde McKayla (Maika Monroe). Orkaanihirmus elava mereäärse linnakese tagahoovides ja lõbustusasutustes kasvavad suve jooksul nii pinge kui ka soojakraadid. Linastub enamus kohalikes kinodes alates 27/07.

Teater

MTÜ R.A.A.A.M on kutsunud taas lavastama meie sugulashõimu esindaja: Udmurtiast pärit Damir Salimzianovi uuslavastus “Pikse pill” heidab pilgu eestlastele muutuvais kaasaegseis oludes. Mis juhtub siis, kui meie, 21. sajandi täiskasvanud, iroonilised inimesed, kohtume oma esivanematega, kelle maailmapilt on hoopis teistsugune? Millest me nendega räägime? Kas ja kui palju saame üksteisest aru? Mis meid ühendab? Mida on muinasrahvas sellist, mida nutitelefoni ajastu inimene mõista ei suudagi? Kõik dialoogid ja monoloogid lähtuvad Friedrich Reinhold Kreutzwaldi 1866.aastal kirja pandud „Eesti rahva ennemuistsetest juttudest”.

Osades: Jarmo Reha, Liisa Pulk, Mirtel Pohla, Riina Maidre, Karl-Andreas Kalmet, Ott Raidmets, Dovydas PabarciusEtendused Jäneda pullitallis toimuvad 1., 2., 3., 4., 7., 9. ja 10. augustil kell 19:30 ja 5.augustil kell 15:00.

Festival

Peipsi ääres, Juhan Liivi muuseumis toimub 18.-19. augustil Kirjandusfestival alapealkirjaga Eesti Lugeja 2018. Tänavusel kirjandusfestivalil pööratakse pilgud lugeja poole. Festivali lähteküsimused on: kõik kirjutavad, aga kes loeb? Kes on eesti autorite lugeja? Milliste autorite looming loeb ja korda läheb? Mida autorid ise loevad? Nii seatakse autorid lugejatega silmitsi. Õhtu lõpetab Eva Mitreikina lugemiselamusest sündinud plaadi “Juhan Liivi laulud” esitluskontsert. Kohapeal saab ka süüa-juua ning elamuse traditsioonilisest suitsusaunast.

Vaata lisainfot Facebook’ist.

Näitus

Äsja Viljandimaal avatud näituse “Toimumata jäänud tulevikud” uurimistöö allikaks on 1927. aastast kuni II maailmasõjani ilmunud ajakiri Taluperenaine, mille teemaderingi kuulusid nii arhitektuuri- ja sisekujunduslikud teemad kui kui ka elustiil ning argielu. Näituse eesmärk on tagasi vaadata modernismi mõjule Eesti Vabariigis 20. sajandi esimestel kümnenditel ning luua ajakirjas leiduva ainetel arhitektuurseid makette igapäeva elu stseenidest, mis tegelikult toimumata jäid.

Näitus on avatud ERM-i Heimtali Muuseumis Viljandimaal, kus eksponeeritakse väljavõtteid ajakirjast, nende ainetel konstrueeritud arhitektuurseid makette ning koostöös Anu Rauaga sisekujunduse elemente muuseumi kogudest. Näituse autorid on arhitektid Laura Linsi ja Roland Reemaa (www.rloaluarnad.com), kelle huviks on uurida argielulisi keskkondi läbi kunstiliste ja arhitektuursete meetodite. Projekt valmib koostöös William Le Gresley ja Kadri Väljastega ning kuulub kunstiprogrammi EV100 “Sada kunstimaastikku” ürituste seeriasse, mida viivad läbi Kaasaegse Kunsti Eesti Keskus ja Eesti Kaasaegse Kunsti Arenduskeskus.

Lisainfot Facebook’ist.

Arhitektuur/urbanism

24. ja 25. augustil toimub Narvas rahvusvaheline linnaruumi labor Narva Urban Lab. Labor tõstatab kriitilisi linnaruumi arenguid puudutavaid küsimusi, et uurida ja katsetada elukeskkonda toetavaid lahendusi.

Järjekorras esimene labor “NARVA – DETROIT: Postindustriaalsed piirilinnad – kuhu edasi?” toob Narvas kokku kohaliku kogukonna ja rahvusvahelised külalised nii Detroitist, New Yorgist kui ka naaberriikidest. Narval ja Detroitil on mitmeid sarnasusi: riigipiir, jõgi, suurtööstus ja kahanev rahvastik. Labor uurib, kuidas on linnaruumis võimalik sotsiaalsete ja majanduslike muutustega kohaneda ja kas Narval on Detroitilt midagi õppida?
Narva Urban Lab’i raames leiab aset sümpoosion, töötoad, kunstilised sekkumised, linnaretked ja mitmed teised sündmused. Mõtestatakse, milline on kahaneva linna tulevik, tööstuspärandi potentsiaal, kogukonna ning kunsti roll linnaruumi aktiveerimisel, piirilinna keskus ja tõmbepunktid.

Lisainfo Facebook’is.

Muusikavideo

Blood Orange’il aka Dev Hynesil on nii sügav oskus luua audiovisuaalset katarsist. Kasvõi seda lugu kuulates ja videot vaadates tekib esimesel korral lisaks muusikalisele naudingule huvi ja palju küsimusi – mida videos nähtavad sümbolid, olukorrad, isegi toonid tähendada võiks? Ja vaatan seetõttu kohe mitu korda veel. Tema jaoks (miks mitte kõigi) on oluline võrdsus, tolerantsus, mõistmine. Teemad kõlavad tema muusikas ausalt  ja saavad tihti lisatähendusi videopildis. Blood Orange kuulub Solangega (Beyonce õde) ühte – nii mänedžmenti kui sõpruskonda. Seotust on minu arust tunda mõlema loomingus. Ilus. 24. augustil ilmub Blood Orange’i uus album “Negro Swan”. Soovitan kuulata, ja alustada seda teekonda albumit iseloomustavale videosinglile keskendudes:

Loe lisaks: Edasi helifilter: uut muusikat & tulevaid sündmusi. August