Ajakirja #9 tutvustus: sõnumitooja

Selle numbri koostamiseks saime inspiratsiooni suvest. Mõtlesime rääkida kuumadel teemadel. Kui ühel hetkel ei saanud vedama, siis järgmisel ei saanud enam pidama – “punaseid” teemasid tuli uksest ja aknast (rääkimata olümpiamängudest ja Eesti taasiseseisvumise 30. aastapäevast) ning need kõik kandsid mingit suuremat sõnumit.

Mis need “kuumad” teemad siis seekordses numbris on?

No näiteks, kliimast räägitakse üha rohkem ja Euroopas on rohelised paljudes riikides ka võimul, aga millal Eestis neid tõsiselt võtma hakatakse (kirjutab endine EP saadik Indrek Tarand). Räägime tõusvast Aafrikast kui võimalusest (Tanel Sepp). Hiina kasvavast mõjust läänemaailmale kirjutatakse palju, aga meie pöörame pilgu seekord hoopis Hiina Lähis-Ida ambitsioonidele (Hille Hanso). Meeleavaldusi on selgelt rohkem ja etnoloog Aimar Ventsel arutleb tõusu põhjuste üle ning kui tõsiselt neid tasuks võtta, oma seisukoha avaldavad ka kaks koroonaprotestidel osalejat. Sõnumist pudelikaelas, mille jättis meile Suessi kanali ummik, kirjutab silmiavava ülevaate transpordiasjatundja Raivo Vare. Ajakirjanik Marian Võsumets sukeldus seekord järjest kasvava osakaaluga keikkamajanduse temaatikasse ja uurib, kas tööampsude tee on tee jõukusesse või hoopis vaesusesse. Viljar Arakas arutleb teemal, kuidas on pandeemia muutnud töökeskkonda ja kas me sügisel veel kontoritesse naaseme. Eelmises numbris alustatud ja lugejatelt väga sooja tagasisidet saanud rubriik “Kunst kodudes” sipsas seekord külla moelooja Liisi Eesmaa ja filmitegija Madis Ligema koju. Suur intervjuu on näitleja Marika Vaarikuga, kellega Von Krahli Teatri alternatiivkultuuri lähiajaloost laetud baariruumis pidas säriseva vestluse meie kultuuritoimetaja Valner Valme.

Aga juttu tuleb veel uuest restoranist Lee, saunakultuurist ja õlledest ning Rain Tolk külastab ühes Eesti väikelinnas erootikaajakirja väljaandjat. Ameerika kirjanik Scott Diel tutvustab hollandi illustraatorit Toon Vugtsi, mõlemad on Eestis elavad välismaalased.

Numbri esikaanele oleme valinud fragmendi avangardist Malle Leisi (7.07.1940–9.08.2017) ühest tuntumast 70ndatel tehtud teosest, mis mõjus omas ajas kui sõõm värsket õhku, olles omamoodi sõnumitooja uuest ajastust ning sobides kujundlikult kokku võtma ka meie seekordse numbri teemasid.

Leiame, et ka Edasi on omamoodi sõnumitooja eesti ajakirjandusmaastikul. Et saab küll teha aeglast ajakirjandust, nõudlik lugeja on olemas. Loodetavasti oleme oma tegevusega innustanud teisigi algatusi, olgu siis ajakirjanduses või mujal. Edasist on olnud kasu, öeldakse meile, ja seda on hea kuulda. “Kõik, mis keskmisest erineb, võib algul leida kõhklusi ja koguni tõrjumist, et seejärel hõivata siiski oma positsioon ning saada koguni osaks kaanonist,” kirjutas Vikerkaare esimene peatoimetaja kirjandusprofessor Rein Veidemann Edasi paberajakirja 1. aastapäeva numbris aasta tagasi, võrreldes sedalaadi ettevõtmisi kujundlikult vastutuulelaevaga. Ja eks ole mai lõpus oma olümpiapileti lunastanud ja vaid mõne aastaga maailma tippu rühkinud maastikurattur Janika Lõivgi omamoodi sõnumitooja ning julgustav näide hakkajast suhtumisest. Kättevõtmisest vastu kõiki vastuoksusi. Vastutuulelaev temagi.

Septembris saab Edasi 5-aastaseks ja loodetavasti saame seda sügisel ka tähistada. Aga, üks võimalus seda teha avaneb juba Arvamusfestivalil 14. augustil, mil Edasi korraldab pealava läheduses 4 põnevat arutelu (modereerivad Raivo Vare, Kristjan Port, Marian Võsumets, Valner Valme) – tule osalema ja juttu rääkima.

Ja lõppu väljaandja üleskutse ka: kui Sulle on meie väljaande tegevus sümpaatne, siis palun hakka Edasi veebiväljaande tellijaks. Sellega aitad meil teha ka paberajakirja. Ja ära muretse, kui Sa igapäevaselt kõike lugeda ei jaksa ja püsitasu näib kuluna, võid mõelda ka nii, et see on väike osa Sinu heategevuskäitumisest. Sinu statement ja sõnum, mida väärtustad ja millele kaasa soovid aidata. Samuti nagu (vt lk 73) ettevõtja Taavi Einaste ning kolumnist ja kirjanik Susan Luitsalu.

Ilusat suve!

PS. Toimetusest on võimalik osta ka varasemaid numbreid. Edasi on ajatu sisuga ja pakub lugemisnaudingut ka aastate möödudes. Nagu Sirbi kunagine peatoimetaja Ott Karulin paar aastat tagasi Arvamusfestivalil Edasi müügiboksi juures uudistajatele lõbusalt hõikas: “Ostke, ostke, Edasi on hea vetsuajakiri!”

Janeck Uibo

Janeck Uibo on Edasi.org asutaja ja peatoimetaja. Loe artikleid (259)