Janeck Uibo: 4 aastat vastuvoolu. Mis saab edasi?*

Janeck Uibo. Foto: Kadri Purje

Täna, 21. septembril tähistame ajakirja Edasi 4. sünnipäeva. Nagu Eesti, nii on ka Edasi väike ime, mida ratsionaalselt võttes ei tohiks olemaski olla. Aga me oleme. Edasi on tehtud samast puust, meie sees on sama jonn, usk paremasse homsesse, headuse võitu. Meenutades Heinz Valgu sõnu Balti keti organiseerimise päevilt: “Aga just seepärast, et see võimatu tundub, me teemegi selle ära!”

Väike Eesti jääb suures maailmas ellu siis, kui meil on maailmale anda midagi unikaalset, et maailmal oleks kahju, kui me peaks kaduma. Mõtleme samamoodi ka Edasist. Ja samas teame, et see eeldab igapäevast tööd, midagi ei saa võtta iseenesestmõistetavusena. Apple’i legendaarne peadisainer Jonathan Ive on öelnud tabavalt: “It’s very easy to be different, but very difficult to be better.”

Millega Edasi siis eristub ja milles paremad soovime olla?

Edasi ei ole kuri ega negatiivne. Lugeja peab väga kõvasti vaeva nägema, et siit seda leida. Aga loomulikult, kui inimese ainuke tööriist on haamer, näeb ta kõikjal naelu. Siiski, meie teadlik valik on hoiduda lahmivast ja halvustavast stiilist. Sellest põhimõttest lähtuvalt valime ka kaasautoreid. Autor vastutab oma nime ja renomeega ka faktitäpsuse eest.

Edasi tekstid on keskmisest pikemad, me kutsume kaasa mõtlema. Edasi ei ole uudismeedia, oleme aeglane ajakirjandus, kus mõte on olulisem kui pelk informatsioon. Eesmärk on pakkuda mõtlemisainet ja inspireerida lugejat.

Olemasolevatest eestikeelsetest veebikanalitest eristub Edasi puhta ja rahuliku disainiga, mis hõlbustab lugemiskogemust, väärtustab lugejat mõtleva inimesena ja tema aega, teiseks – läbimõeldud sisuga: Edasi ei koorma lugejat liigse infotulvaga.

Paberajakirja osas on meie headuse mõõdik see, et lugeja sooviks ajakirja pigem alles hoida. Miks? Sest see on kasuliku sisuga, mis pakub huvi ka aastate pärast ja näeb hea välja.

Kokkuvõttes, mis probleemi Edasi lahendab ja/või mis vajadust rahuldab? Vähem müra, parem lugemiskogemus. Tundub, et selline lähenemine on tänasel päeval täiesti vastuvoolu minek, omamoodi innovatsioon!

Nagu ka see, et me läksime veebist paberile. Vastupidiselt tavaarusaamale. Miks me seda tegime? Sest paberajakiri toetab meie väljaande kontseptsiooni – aeglane ajakirjandus – ja vastab meie lugejate ootustele.

Meid iseloomustab see, et teeme seda ajakirja nagu iseendale ja kui teed midagi oma perele või sõpradele, ei tee sa seda ülejala.

Edasi on ka eluhoiaku ja mõtteviisi küsimus, meil pole kõike nii palju vaja. Olgu pigem vähe, aga see-eest kvaliteetseid esemeid, tähenduslikke suhteid. Püüame omalt poolt kaasa aidata sellele, et inimesed võtaksid rohkem vastutust oma elu eest, süstida neisse ettevõtlikkust, positiivsust, innustada. Meie igaühe elu võib olla õnnelik või õnnetu, sõltub, kuidas sellele läheneda otsustame – õnnelik olemiseks tuleb reeglina ISE midagi ette võtta, õnnetu aga võib olla ka lihtsalt niisama. Usun, et kui inimene leiab oma ellu põnevat tegevust, siis on tal vähem aega tegeleda ka kellegi teise elu elamisega, kadedust tunda või internetis trollida.

Kuidas meil seni on läinud? Kas “nišimeedia” muutub peavooluks?

Teeme ajakirja kõigile Eesti inimestele, sõltumata nende sotsiaalsetest tunnustest või maailmavaatest. Lugejaid ühendav moment on uudishimu elu vastu. Saame aru, et teha ajakirja “kõigile” on väljakutsuv ja oleme valmis pikemaks teekonnaks.

Meil ei lähe täna üldse halvasti, jah – peame kõvasti tööd tegema, aga kas mitte nii ei ole iga ettevõtmisega, kui soovitakse selle õnnestumist? Tajun väga selgelt ka partnerite mõtteviisi muutust. Tänapäeva inforikkas ühiskonnas läheb nii inimestele kui ettevõtetele järjest enam korda, kellele ja millele nad kulutavad oma aega, oskusi või raha, ning küsivad järjest sagedamini – millele ma oma panusega kaasa aitan? Nende küsimuste esitamisega endale saab igaüks väga selgelt ise maailma muuta ehk üks otsus korraga.

Edasi veebiversioonil on stabiilselt ca 50 tuhat unikaalset kasutajat kuus ja meie paberajakiri saab eranditult positiivset tagasisidet, kuni kommentaarideni: “Vau! Ei ole võimalik, et meil Eestis on selline asi!”

Meieni jõudnud tagasiside põhjal saame kinnitada, et lugejad tajuvad väga hästi Edasi olemust ja vajadust. Et siit leiab kvaliteetset ja läbimõeldud sisu. Olgu selle kohta ka sõltumatu kolmanda osapoole hinnang, mis ühtib sellega, mida oma koostööpartneritelt ja lugejatelt eraviisiliselt pikema aja vältel oleme saanud.

Kuidas tajub lugeja Edasi brändi?

Edasi.org tugevuseks on eristumine teistest väljaannetest. Ajakiri on hariv ja vastab sellisena lugejate huvidele. Lugejate arvates erineb Edasi peavoolust ja on eristuv teistest meediakanalitest. Vanuseliselt pakub Edasi.org huvi kõigile vanuserühmadele, kuid kõige kõrgemal kohal on Edasi võrreldes muude meediabrändidega noorte sihtrühmas.

Edasi on ühtviisi tugev nii kõrgharidusega vastajate sihtrühmas, aga ka põhiharidusega vastajate hulgas. Võib eeldada, et Edasi pakub huvi ka gümnaasiuminoortele. Auditooriumi segementidest on Edasi kõige tugevam hoolijate sihtrühmas – need on inimesed, keda iseloomustab rahulik elu, vaimsete väärtuste ja teadmiste hindamine.

Edasi.org valisid oma lemmikute hulka need vastajad, kelle ülejäänud lemmikud olid valdavalt rahvusringhäälingu kanalid.” (Allikas: Eesti Meediabrändid 2020 ülevaade, Emor)

Nõudlik lugeja on olemas ja optimistlikult arvan, et nõudlus seda tüüpi sisu järele kasvab. Mõtteviisi muutust on näha ka peavoolu kanalite poolt, aga mõistagi on suurt aurikut palju keerulisem pöörata kui väikest purjekat. Nii et, soovi korral võiks öelda ka nii, et peavool ongi Edasi.

3 küsimust, mida on aastate jooksul enim küsitud

Kellele on Edasi mõeldud? Edasi on mõeldud kõikidele Eesti inimestele sõltumata nende sotsiaalsetest tunnustest. Inimesele, keda huvitab nii tervik kui detail, töö kui lõbu. Areng. Olgu ta 20-, 40- või 60-aastane. Oluline on positiivne ellusuhtumine ja usk, et – kõik on võimalik. Kui vaid ise enda elu eest vastutus võtta ja maailma vastu huvi tunda.

Kuhu te jõuda tahate? Ei saa ju olla nii, et polegi eesmärki… kasvada, maailma vallutada. Edasi missioon on luua toetavat keskkonda ja panna tahtma olla parem. Tegemist on suurema eesmärgiga kui ainult ajakirjandus, Edasi on omamoodi haridusprojekt, me ehitame koolimaja, mitte ei lao tellismüüri. Meid inspireerib elukestva õppe mõte. Edasi on teekond. Mõtteviis.

Kuidas te hakkama saate? Meil ju pole ei riiklikku tuge ega suurt rahakotti, pealegi otsib enamik reklaamikliente peamiselt suurt liiklust ja odavaimat klikki, millega Edasi aga konkureerida ei suuda.

Sellises olukorras küsib enamik inimesi – kuidas see võimalik on, kuidas te hakkama saate? Saan enda osas vastata nii: aga nii saabki, kui oled leidnud oma kutsumuse ja päriselt armastad seda, mida teed. Mõned on ehk näinud filmi “Mehhiklane” Julia Robertsi ja Brad Pittiga peaosas. Seal on üks stseen, kus gangsterit mängiv James Gandolfini küsib Julia Robertsilt, et millal tuleb armastuses ette see piir, et – nüüd on enough, kõik, mulle aitab! Roberts kehitab õlgu ja Gandolfini tegelane vastab: Never. Kui sa päriselt armastad, siis mitte kunagi. Ma arvan, et siin on midagi ühist kutsumuse leidmisega. Kui oled selle leidnud, siis seda ei vaheta millegi vastu. Kasutad ära kõik oma kogemused ja aja, sa ei vaata kella. Paned kõik mängu. Oma naha.

p.s. Arvame, et Edasi on tänases Eesti meediapildis unikaalne ja rikastab seda. Kui arvad sama, mõtle Edasi püsitellijaks hakkamisele. Enesele teadmatagi võid korda saata väikse ime.

* Edasi ilmub edasi. Iga päev veebis ja kord kvartalis paberil.

Janeck Uibo

Janeck Uibo on Edasi.org asutaja ja peatoimetaja. Loe artikleid (259)