Kuhu minna, mida teha? Edasi kultuurisoovitusi – oktoober

TFW kevad 2018 I Foto: Laura Rohtlaan

Kultuurisoovitused on rubriik, kus Edasi pakub “vähem on rohkem” põhimõttel ideid vaba aja veetmiseks. Püüame infotulvast välja noppida mõned omanäolised ja põnevad sündmused, mis võiksid uudishimulikule ja peavoolust kõrvalegi kiikavale lugejale huvi pakkuda.

Kino

Kinodesse on jõudnud film armastatud Rootsi lastekirjaniku Astrid Lindgreni elust. Linateos räägib paljude põlvkondade mällu sööbinud raamatute autori eraelu ja suureks kasvamise loo. Tuntud Taani režissöör Pernille Fischer Christensen („Keegi, keda sa armastad”, „Perekond”) käsitleb linateoses armastuse ja soojusega noore Astrid Lindgreni kirjanikuks kujunemist ning tema kirjatööde mõju lastele, ilma et me kinolinal Astridit ennast raamatut kirjutamas näeks, mida ju ühelt eluloofilmilt võiks oodata. Näeme hoopis noore tüdruku lapsepõlve halastamatut katkemist ning seda, kuidas täiskasvanute maailm ja ühiskond teda alt veavad. Astridi osatäitjana näeme võrratut Alba Augustit (Bille ja Pernilla Augusti tütar, Berlinale tänavune Shooting Star), kes on hetkel üks paljutõotavamaid noori Skandinaavia näitlejaid. Film linastub kinodes üle Eesti.

Kunst

Tallinnas Vaal galeriis saab külastada Peeter Lauritsa ja Andres Lõo näitust “Coming soon – utoopiline eelmäng”, mis koosneb fotoseeriatest, muusikast, helikunstist, videoteostest ja installatsioonidest. Autorid kasutavad galeriid fantoomplatvormina, kus toimub ideede tutvustamine ja vahetamine ekspositsiooni, vestlusringide ja kontsertide näol. Fantoomplatvorm on positiivselt laetud metaruum, kus saab modelleerida nii olevikku kui tulevikku. See on paradigmade liuväli – miski, millel saab liikuda, kui pole teada, mille poole liigud.

Laurits ja Lõo uurivad, kuidas loodusliku elukeskkonnaga paremini häälestuda. Näituse keskseks teemaks on ühisteadvus ja inimese võrgustumine teiste eluvormidega. Sel hetkel, kui inimese närvikude ühendati pooljuhtkoega, ületati natura ja cultura väljamõeldud konflikt. Nüüd saab pooljuhtkoega ühendada ükskõik milliseid elusolendeid ja saada täiesti uusi mõtlevaid ja suhtlevaid konstellatsioone, kes suudavad teha asju ja esitada küsimusi, millega inimesed seni on hätta jäänud. Sünapsite mükoriisa emaplaadiga pole utoopiline kättesaamatu tulevikustsenaarium, vaid meie silme all vormuv tegelikkus. Näitus jääb avatuks 27. oktoobrini. Info sündmuse kohta Facebook’is.

Kirjandus

Tuntud kirjanik ja kolumnist Andrus Kivirähki sulest on ilmunud värske kogumik “Millest kõneleb vana taksojuht kuupaistel”.

Jutukogu toob lugejani 12 novelli ja monoloogi. Kaasa saab elada kolme paksu, pimeda hobuse, üksiku põie, “Loomingu” peatoimetajate, metsavendade, tulnukate heaks töötavate koduperenaiste ja veel paljude teiste olevuste imeväärsele ja õpetlikule saatusele. Raamat, mis on mõnus ja muigamapanev kaaslane sügisõhtuteks.

Muusika

Oktoobris läheb üle-Eestilisele sügistuurile indie-bänd Miljardid koosseisus Marten Kuningas, Raul Ojamaa, Peedu Kass ja Kristjan Kallas. Selle aasta alguses tegi ansambel Miljardid puhta töö Eesti Muusikaauhindade jagamisel, võidutsedes debüütalbumiga “Kunagi läänes” kategooriates “Aasta debüütalbum”, “Aasta rockalbum” ja “Aasta album”. Kevadel suunduti Eesti tuurile, mis osutus väga menukaks ning mitu tuurikontserti müüdi täiesti välja. Loe ka Edasi intervjuud bändiga.

Kontserdid toimuvad:

08.10 Tartus (Genialistide klubi)
09.10 Viljandis (Lennukitehas)
10.10 Pärnus (Kultuuriklubi Tempel)
12.10 Rakveres (Kära Kants)
13.10 Tallinnas (Erinevate Tubade Klubi)
14.10 Haapsalus (Kultuurikeskuse rõdusaal)

Loe lisaks: Edasi muusikauudised – Helifilter, oktoober 

Teater

Oktoobris esietendub Rakvere teatris tantsulavastus “Voomavoos”. Lavastaja-koreograaf Raho Aadla iseloomustab etendust: “Voomavoos kannab eneses meie seesmist hoogu, millesse iseend tema ilmumisel täielikult joobumusega heidame. Voomavoos haarab meid iseenda viljakast kaduvikust kerkinud hoovas. See saab alguse märkamatust rahust ja kasvab tormiks me eneste sees. Me naudime Voomavoosi väekust, kuid kui tema sööst ei valda me meeli, kipume unustama tema kutsumise endasse. Kuid kui hetke hinguse hoovus on hoolas me ihus, siis aetame temani ja vooluna voorele voodama voogabki vooljas ja vooruslik Voomavoos.”

Foto: Tallinna Tantsuteater

“Voomavoos” on tantsulavastus, kus liikumine on jagatud kolmikvägisuse hulljulguses. Ollakse kulgemises, kuid siis pingestub kõik, nii et üle ei jää muud, kui lubada lasta enestel…Lavastaja-koreograaf: Raho Aadla; tantsijad: Arolin RaudvaKatrin Kreutzberg, Liisa Laine; helilooja: Tanel Kulla; valguskunstnik: Karolin Tamm. Sündmus Facebook’is.

Etendused:

16. oktoober 19:00 Rakvere teatri väikeses saalis
18. oktoober 18:00 Tartus ERM teatrisaalis
10. november 19:00 Tallinnas Vaba Lava

Mood

Eesti moe tähtsündmus Tallinn Fashion Week leiab sel sügisel aset 17.-20. oktoobril, kui nelja päeva vältel jõuavad lavale 23 moelooja ja -brändi kõige uuemad kollektsioonid, lisaks antakse sügisese TFW raames üle kahekümnes Kuldnõela auhind.

TFW kevad 2018 I Foto: Laura Rohtlaan

Eesti moedisaini auhind Kuldnõel antakse 17. oktoobril üle silmapaistvale moedisainerile või kaubamärgile loomingulise järjepidevuse eest vähemalt viimase viie aasta vaates ning selle nominentideks on Kristel Kuslapuu, Hanna Haring kaubamärgiga Monton ja Kriss Eglite ehtebrändiga New Vintage by Kriss. Lisaks Kuldnõelale antakse üle ka Hõbenõel, millega tunnustatakse viimase aasta meeldejäävaimat panust meie moeellu ning mille nominentideks on sel aastal Katrin Aasmaa, Liisa Soolepp ja Inga Vatsk-Laasner rõivabrändiga I V L. Piletid on müügil Piletilevis.