Kuhu minna, mida teha? Edasi kultuurisoovitusi – november

"Märter", stseen lavastusest I Foto: Mats Õun

Kultuurisoovitused on rubriik, kus Edasi pakub “vähem on rohkem” põhimõttel ideid vaba aja veetmiseks. Püüame infotulvast välja noppida mõned omanäolised ja põnevad sündmused, mis võiksid uudishimulikule ja peavoolust kõrvalegi kiikavale lugejale huvi pakkuda. Toome teieni südasügise põnevamad sündmused.

Mood

27. novembril kutsub Põhja-Euroopa üks suurimaid filmifestivale PÖFF üheks õhtuks kokku filmitegijad, moegurmaanid ja kunstihuvilised, esitlemaks uuenduslikku moesündmust PÖFF: Black Catwalk, mille alapealkiri sel aastal on “Talk to me, I’m watching”. Uuenenud rõhuasetusega moeshow toob ühelt poolt fookusesse kostüümikunsti ning pöörab filmitegijate pilgud noorte Eesti moeloojate poole. Teisalt seab sündmus olulisele kohale kunstilise lavastuse, läbi mille moodustatakse ühtne tervik filmist, moest ja liikumisest, olles kummardus kõikidele antud kunstivormidele. Sündmus toimub Tallinna alternatiivklubis HALL.

Ajakava:
19:00 uksed
19:30 filmi- ja kostüümikunsti teemaline paneel
20:00 Black Catwalk

Teater

“Märter”, stseen lavastusest I Foto: Mats Õun

Endla teatris on lavastaja Ervin Õunapuu toonud lavale Marius von Mayenburgi nüüdisaegseid probleeme käsitleva näidendi “Märter”. Noor näitleja Sander Rebane kehastab lavastuses teismelist peategelast, kes ühel hetkel avastab usu ja seda lausa fanaatilises vormis. Üksikemaga kasvanud Benjamin on esmapilgul täiesti tavaline teismeline – käib koolis, joob sõpradega õlut, piilub tüdrukuidki. Aga siis keeldub ta ujumistunnis osalemisest. Õpetajad peavad seda teismelise kapriisiks, ema kahtlustab narkootikume ja omal moel on mõlemal õigus – Benjamin on leidnud Jumala. Vastused kõigile tema küsimustele on varjul Piiblis ning tänu pühakirjale teab poiss, mis on õige ja mis vale. Jumala sõnast saab vahend, millega võidelda kogu maailma puhtuse eest. Kuidas aga tulevad noormehes tärganud usufanatismiga toime tema sõbrad, ema ja õpetajad?

Lõbusast pahaendeliseks arenev “Märter” uurib, kui kaugele ulatub meie tolerants kokkupuutel ekstremismiga. Etendused 3. ja 16. novembril.

Kirjandus

Kirjanik ja professor Rein Raua sulest on ilmunud poliitilise põneviku žanri kuuluv romaan “Viimane kustutab tule”. Romaani tegevus toimub Eestis ning süžee hakkab hargnema peaministri mõrvast ja selle tagamaadest. “Viimane kustutab tule” on korraga lugu võimust ja vastutusest, vassimisest ja usaldusest, eeskätt aga sellest, mille kõigega võivad inimesed oma põhimõtete kaitsel eneselegi ootamatult hakkama saada.

Daniel Vaarik, poliitilise kommunikatsiooni ekspert, endine peaministri
pressinõunik: “Rein Raua ootamatu otsus kirjutada poliitiline ulmethriller on andnud meile põnevaid ideid täis raamatu, mis paneb küsima, kas Eesti on saanud endale oma Stieg Larssoni

Ülle Madise, Eesti Vabariigi õiguskantsler: “See raamat on haarav rännak, mitte lihtsalt põnevus või ulme, vaid mõistatus, mille igal killul on mitu tähendust. Kui ohtlik on ühiskond, kus pea iga inimest saab millegi eest karistada? Valmidus teiste elude ja saatustega omakasuliselt riskida ju võimusuhetest ei kao. Inimloomuse tumedam külg, vandenõud ja usk neisse võtavad ses raamis uusi vorme. Aga äkki ongi elu palju salapärasem kui arvata oskame?”

Loe intervjuud Rein Rauaga ERR-i kultuuriportaalist.

Kino

Novembrikuus linastub Kumu dokumentaali sarjas visuaalselt mõjus film “Delfiinimees”, mis vaatleb kuulsa sukelduja ja mõtleja Jacques Mayoli elu ja seiklusi. Sukelduja, seikleja, filosoof ja elunautleja Jacques Mayol, keda maailm tunneb ka Delfiinimehena, oli terve oma elu imetletud superstaari staatuses, kuid sooritas ikkagi teistest hüljatuna 74aastasena enesetapu. Oma pika karjääri jooksul ei tegelenud Mayol mitte ainult sukeldumisega ja sügavuste rekordite purustamisega, vaid püüdis leida vahetut kontakti inimeste ja looduse vahel, tehes seda eelkõige delfiinidega suheldes.

Kreeka dokumentalisti Lefteris Charitose käe all on valminud unikaalne dokumentaalfilm, mis viib vaataja seniavaldamata arhiivikaadrite abiga nii Mayoli vähetuntud eraellu kui ka maailma, kus mees ennast kõige turvalisemalt tundis – loodusesse ja ookeani keskele. 1950.–1960. aastatel Jaapanis, Prantsusmaal, USAs, Indias Kreekas ja Bahamas ülesvõetud kaadrid ja mitmete kaasaja tuntumate sukeldujate mälestused Mayolist annavad hea ettekujutuse rahutust inimloomusest, mis pidevalt peab otsima ja mitte kunagi rahule jääma. Mayoli töö ja elu inspireeris tugevalt ka Prantsuse režissööri Luc Bessoni, kes tegi 1980. aastate keskel mitmeid kassarekordeid purustanud vapustavalt kauni mängufilmi “The Big Blue”, milles peakangelast kehastas Jean-Marc Barr, kes on ka „Delfiinimehe“ minajutustaja.

Kunst

Tartu Kunstimuuseumis, näitusel „Külm pilk“ (vaata virtuaaltuuri!) tutvustatakse 1970.–80. aastatel eesti kunstis esile kerkinud hüperrealismi silmapaistvaid teoseid viimase poole sajandi jooksul. Peamiselt Eesti Kunstimuuseumi kogudel põhineval näitusel on eksponeeritud 44 teost 25 autorilt, kelle seas on esindatud Jaan Elken, Ando Keskküla, Tõnis Saadoja, Ludmilla Siim jt.

Hüperrealistliku kunstivoolu huvikeskmes oli kaasaegne elukeskkond, selle visuaalsed dominandid ja nende kujundatud maailmataju. Hüperrealism kui tehnika lähtub fotokujutisest ja imiteerib ning intensiivistab seda, saavutades n-ö reaalsest reaalsema (hüperreaalse, ülireaalse) efekti. Näituse eesmärk on tuua esile 1970.–1980. aastate eesti kunstis sündinud hüperrealismi ja mitmekesisus. Fotolik kujutusviis oli ühest küljest stiilivõte, mis võimaldas üle mängida kunstile esitatud realisminõude, teisalt kujunes fotost dialoogipartner ja kaasaegse maailmataju vahendaja, mis põimus tollase kunsti kõige erinevamate – kontseptuaalsete, metafüüsiliste, kriitiliste, sümbolistlike, postmodernistlike – suundadega. Näitus on avatud 2. detsembrini.

Muusika

Podcast Lift on ERRi kultuuriportaali vastutava toimetaja (ja ka Edasi kaasautori) Valner Valme uus muusikasaade Raadio 2-s.

“Millest selline nimi? Raul Saaremets ütles, et mida lihtsam ja lühem nimi, seda parem, esimese sõnana mul tuligi “lift” pähe. Lihtsalt kena nimi tundus, aga hea tahtmise korral võib seda ehk võtta ka sümboolsena: võib-olla mõni lugu tõstab kuulaja kuhugi, aga võib-olla mõni lugu viib kuhugi sügavale.”

Mida uus saade endast kujutab ning mis muusika seal kõlama saab, loe intervjuust ja kuula saadet siit: