Kaarel Ots: hirmul on suured silmad

Vähemalt mina tahaks näha piirangutevaba COVID-i tegelikku mõju. Kui piirangutel on kulu (ja me teame, et on ja ka kui suur see umbes on), siis ei saa olla võimalik, et keegi ei tea, milline on nendest saadav kasu. Foto: Shutterstock.

“Kui viiskümmend miljonit inimest ütlevad midagi rumalat, on see ikka rumal.” Need William Somerset Maughami sõnad kirjeldavad karjainstinkti, mis näiteks finantsturgudel on üheks börsimullide põhisüüdlaseks. Ajalool on meile muidugi omajagu näiteid ka igapäevaelust pakkuda. Ütlus, et hulluks minnakse karjaga, kuid sealt tagasi tullakse heal juhul ükshaaval, kehtib mõlemal juhul.

Investor on teadagi see, kes teeb panuse – et homme on parem kui täna. See panus võib põhineda oma peaga tehtud analüüsil, kõhutundel või siis teistega kaasa joostes (teadlikult või mitte). Viimasel juhul on võimalus kaks korda järjest pihta kobistada juba keeruline ning pigem ollakse siis kaasreisija, mitte juhi rollis. Aasta tagasi tegid pea kõik valitsused samuti panused – et ühte moodi käitudes on võimalik koroonaviirus alistada. Täna, kaks viirushooaega hiljem, on kogunenud juba päris palju andmeid, et püüda valitud strateegiaid hinnata.

Kaarel Ots

Kaarel Ots on Tallinna börsi juhatuse esimees. Loe artikleid (6)