Uus restoranitänav Tallinnas. Vana-Kalamaja

Kui vanalinnas sulgevad restoranid uksi, siis Vana-Kalamaja tänaval avab iga paari kuu tagant uksed mõni uus koht. Fotol uusim tulija La Bottiglieria. Foto: Jaanika Jalast.

Juba kolme aasta eest tutvustati visiooni Vana-Kalamaja tänavast, mida mööda peaks saama Balti jaamast mere äärde jalutada. Unistuste Tallinnas – jalakäijate ja ratturite jaoks sõbralikus linnas – oleks suur osa tänavast pidanud jääma ainult ratturitele ja jalakäijatele, kes saavad oma teekonnal jalgu puhata erinevates kohvikutes ning aasta soojemal poolel veeta aega arvukatel terrassidel. Ja ehkki tänaval pole midagi juhtunud ja Gustav Adolfi koolimaja ette jääv väljak on jätkuvalt tolmune ning auklik parkimisplats, on tänav mõne aastaga ikkagi tundmatuseni muutunud – pealinna kohvikupidajad on Vana-Kalamaja suurema kärata muutnud Tallinna uueks restoranide tänavaks.

Balti jaamast mere suunas kulgeval paaril tuhandel meetril on erinevaid söögikohti tänaseks juba üle kümne, kohe on tänava vanalinna-poolses otsas uksi avamas ka kondiitriäri ning lisaks leiab kahest majast erinevate ürituste – ka ühiste kokkamiste – jaoks sobivad ruumid.

Pilt on tõesti kirju – alustades tänava alguses sel aastal uksed avanud Flower Garden Cafest, mis liidab omavahel klassikalise menüü ja heade päevapakkumistega kohviku ning lillepoe, kuni linna ühe legendaarseima baari Topsini välja. Sinna vahele mahub nii sushi’t kui ka muid Jaapani toite pakkuv Si Si ja Itaaliast unistav La Bottiglieria; värskete saiakeste lõhna kerkib Vana-Kalamaja tänava kohale varahommikul juba mitmest kohast ning unustatud ei ole ka burgerite fänne.

Flower Garden Cafesse armastavad joosta tundide lõpus nii naabruses asuva Gustav Adolfi kooli õpetajad kui ka päeva jooksul läbi astuda ümbruskonna elanikud. Foto: Jaanika Jalast.

Vana-Kalamaja esimene söögikoht, Kalamaja Pagarikoda, sai üle linna tuntuks mõne päevaga, ehkki pealtnäha ei tehtud mitte midagi erilist. Vana-Kalamaja ja Jahu tänava nurgal soklikorrusel uksed avanud pagarikoda pakkus demokraatlike hindadega saiakesi ja kuuma kohvi juba varahommikust alates. Elukogenud prouad köögis ja leti taga teadsid algusest peale, mis inimestele meeldib, ning järjekord leti ees on pigem erand kui reegel. Ja mida rohkem hakkas Kalamajja eksima turiste, seda paremaks muutus ka prouade inglise keel – samas tervitati alati ekstra laia naeratusega püsikliente ning turistide kadumine Tallinna tänavatelt pole pagarikoda tühjaks jätnud.

Mõnesaja meetri kaugusel Pagarikojast tegutses paar aastat Angelika Kangi Levier, mis siis Rotermanni kolis, ja koha otsustas oma kätte võtta üks selle töötajatest. Akendele kleebiti sildid kirjaga MEM Cafe, interjööris tehti mõned väga oodatud muudatused.

“Kohvikut tehes pidasime mõistagi silmas mitut osapoolt, sealhulgas ka aastate jooksul kuuldud tagasisidet kommuunilt ja püsiklientidelt. Levieri aegadel saime mõnede kohalike nägudega väga sina peale. Naabrid Katariinad, Kairid, Kadid, Jamesid, Jürid, Johansonid ja teised istuvad ja teevad siin tööd või käivad vähemalt läbi peaaegu iga päev. Sentimentaalne väärtus oli väga suur ja kommuunielu tuleb edendada. Mõtlesin siis, et ah, mis seal ikka… võtan koha üle ja ragistan ühe korra veel. Teeme perefirma ja jätkame lugu… nagu “Õnne 13″… aga Vana-Kalamaja 21,” räägib kohviku peremees Elvis Brauer. “Tean juba poolte naabrite elulugusid ja nemad minu oma. Näen nende lapsi sirgumas – päris vahva on.”

Ent lisaks kohalike heale tagasisidele paelus muidugi tänava järjest kasvav populaarsus vanalinna ja merd ühendava teena ning üldse Kalamajas pulbitsev elu.

“Eks äriline pool ja Exceli tabel on ka need, millele vaja keskenduda. Tuuribuss sõitis siit pidevalt mööda ja nendega sai diili ka teha. Ühtlasi oli nii meie majas kui ka piirkonnas üleüldiselt tunda mitmete ja mitmete edukalt toimetavate Airbnb majutuskohtade külaliste kohalolu,” ütleb Brauer. “Praegusel kuradi keerulisel ajal tuleb ideid genereerida. Õnneks kommuun on tugev. Hiilgeajal oled vanalinnas miljokas ja Kalamaja vahetänavas saad hakkama… ent kriisiajal vanalinnas tõmba nöör kaela, aga Kalamajas saad endiselt hakkama tänu kommuunile.”

Vana-Kalamajas selgelt pole suhkur tabuteema, ent selle tänava ääres võib oma edule kindel olla seegi, kes esimesena tervislikumaid maiustusi pakkuma hakkab – selleks tundub olevat kuu lõpus uksed avav Healthy Sweets by Polina kondiitristuudio.

Polina Kozitsõna valmistab ilma suhkru, piima ja gluteenita maiustusi ning ennekõike on kondiitristuudio koht, kust endale hõrgutisi kaasa osta või kulleriga koju tellida. “Ent lisaks valmistoodetele hakkab Healthy Sweets pakkuma ka meistriklasse ja veebikoolitusi, kus õpitakse nii küpsetamist kui ka valmistoodete kaunistamise tehnikaid,” lubab Kozitsõna.

Teine pika ajalooga koht Vana-Kalamaja ja Soo tänava nurgal on baar Tops, mis tundub ka üle elavat absoluutselt igasugused ajad. Tops ei tulnud Vana-Kalamaja tänavale turistide ja kauni jalakäijate tänava lubaduse peale. Tops on koht, mis tõi turistid esimest korda Kalamajja ja mis mängib kindlasti suurt rolli selles, et tegelikult pisike tänav linlaste elus nii olulise koha sisse võttis. Ka Topsist, kuhu sisse astudes kõlas alati arvukalt erinevaid maailma keeli, pole truud kohalikud püsikliendid kuhugi ära kadunud ja ükskõik kui napiks baaride lahtiolekuaegu kärpida, Tops ilmselt tühje laudu kunagi nägema ei hakka.

Ent uute tuulte ootuses – sest ühel päeval kauaoodatud tänavaümberehitus peab ju algama – on Kalamaja kinnisvaraarendajad hoogsalt söögikohtade pindu arendanud ning tühjana need ei seisa.

Tänava Balti jaama poolses otsas on burgerisõprade seas vaieldamatult populaarseks kujunenud tänavatoidurestoran 818. Kuuldavasti on inimesed selle parimate Ameerika retseptide järgi valmistatud burgerite pärast valmis kohale sõitma ka teisest linna otsast. Ja ikkagi on toidukullerite sagin maja ees märkimisväärne – veel üks sihtrühm, kes Vana-Kalamaja tänava uuendust ja jalgrattateid pikisilmi ootab.

Sama palju saginat on näha Vana-Kalamaja ja Niine tänava nurgale ehitatud moodsa maja ees, kus tegutseb sushi’t ja muid Jaapani roogi pakkuv Si Si. Seest üllatavalt avar ja suur restoran rõõmustab meeldivalt ka oma mitmekülgse menüüga.

Vana-Kalamaja tänava uusim tulija on ühes tänava kõige šikimas uues majas aadressil Vana-Kalamaja 28b asuv vinoteek Bertolucci “La Bottiglieria”, mis vahetas välja seal väga lühikest aega tegutseda jõudnud Kalamaja Gastro. Pitsat, pastat ja veel paari itaaliapärast rooga ning veine pakkuv koht võiks olla kauaoodatud täiendus mõnekümne meetri kaugusel asuvale Topsile, mille joogikaart ei arvesta kuigivõrd veinisõpradega ning mille retrolik-kodune interjöör ei vasta kõigi maitsele, kes tänaseks Kalamajas elavad ja töötavad ning on valmis vanalinna hindu ka kodutänaval maksma.

Ent ehkki vinoteegi uksed on avatud, vajab koht veel üksjagu lihvimist ja töötajad aega, et veinimaailma sisse elada – positiivne on see, et üldse mitte segadusse ajavalt pika veinikaardiga enda kurssiviimine ei tohiks enam väga kaua aega võtta. Naaberlinnaosas Pelgulinnas asuv Kaja Pizza on Põhja-Tallinna ootused pitsale ka päris kõrgeks tõstnud, nii et motivatsioon pingutada on La Bottiglieria perel kindlasti olemas. 

Aadressilt Vana-Kalamaja 28b leiab restoranitänava uusima tulija, kes ahvatleb veinide ja Itaalia köögiga. Foto: Jaanika Jalast.

Silvia Pärmann

Silvia Pärmann on Edasi kaasautor, fotograaf ja ajakirjanik, kes on viimased kümme aastat toimetanud mitut arhitektuurile, disainile või moele keskenduvat ajakirja. Loe artikleid (259)