Disainer Matti Klenell: on põnev aeg – tarbimine muutub, näeme praegu uue ühiskonna kujunemist

Disainer Matti Klenell.

Matti Klenell on üks kõige skandinaavialikumaid Skandinaavia disainereid. Hariduse saanud Rootsis, ent loonud tooteid kümnetele põhjala brändidele, teiste hulgas ka ikoonilisele soomlaste Iittalale, millega rootsi disaineril on enam kui kümne aasta pikkune ühine ajalugu. Kuigi Klenelli looming on viimase kümnendi jooksul jõudnud väga paljudesse Eesti kodudesse, külastas Stockholmis elav disainer sel talvel lõpuks ka ise esimest korda Tallinna. Põhjuse visiidiks andis uus, Iittalale disainitud Nappula lillepott, ent rääkisime Klenelliga lisaks juurte allakasvatamise tähtsusest – seda nii disainis kui ka kodusel aknalaual lillepotis – ja disaineri rollist ületarbimise all kannatavas maailmas.

Kõigepealt tahaksin aga kuulda Sinu seletust sellele, miks Skandinaavia disain on maailmakuulus. Ka Su enda loomingut defineerib skandinaavialik funktsionaalsus ja vorm.

Silvia Pärmann

Silvia Pärmann on Edasi kaasautor, fotograaf ja ajakirjanik, kes on viimased kümme aastat toimetanud mitut arhitektuurile, disainile või moele keskenduvat ajakirja. Loe artikleid (260)