Hannes Kuhlbach: kui noor hing valutab

Vaimsed pinged, häired, mis teismeeas sageli endast märku annavad, võivad halvemal juhul kujuneda kogu elu kestvaks haiguseks või isiksusehäireks. |Foto: Unsplash.com

Vaimse tervise teemad on järjest enam ühiskondliku debati fookuses. Oluline on ka, kuidas üldse teemale läheneda, seda raamistada ning seetõttu ongi palju õigem rääkida tervisest, mitte haigusest. Aeg-ajalt võib kõigil tervis käest minna, heaolu häiruda, elurõõm kaduda. Seda saab ja peabki arutama, mitte sellest häbenedes vaikima.

Kirjutan meeleoluhäirete teemal kahest vaatenurgast, valides esmalt noore inimese, teismelise aspekti. Järgnevas loos asetan end enam noore inimese pereliikmete, lapsevanemate positsiooni. Kui tervis, ükskõik kas füüsiline või vaimne, on käest ära, siis on see raske ja põhjustab kannatusi kõigile lähedastele, mitte ainult kannatajale endale. Me hoolime omadest. Hingevalu tunnevad nii kannataja kui ka tema lähedased.

Hannes Kuhlbach

Hannes Kuhlbach on kliiniline psühholoog. Tegusa elu jooksul on ta olnud erinevates ametites kinnisvaramaailmas, suhtekorralduses ja panganduses. “Kõiges, mida saab nimetada äriks, on sügav inimlik ja isiklik pool ning just see aspekt huvitabki mind oma tänastes tegevustes. Omades oma töös privileegi näha sügavale inimeste eludesse ja sisemaailma, äratab see ka endas varjatud tundeid ja mõtteid. Neid ongi heameel üldistatud ja põimitud kujul Edasi veergudel avatud ja mõtelda armastavale lugejale edastada." Loe artikleid (66)