Vice Versa: YASMYN vs. Joshua Stephenz

Kaasaegne urban-artist YASMYN ja produtsent-muusik-DJ Joshua Stephenz ehk Carl Tuulik

Tuleviku-soul, hiphop, kaasaegne R’n’B, paks bass. Iseseisvad artistid. Sel korral on rubriigi fookuses kaasaegne urban-artist YASMYN ja produtsent-muusik-DJ Joshua Stephenz ehk Carl Tuulik.

Kui räpp ja hiphop on Eestis juba aastaid enesekindlal sammul astunud, oma arvestatava kommuuni ja kuulajaskonna loonud ning eriti viimastel aastatel võidukalt hea hooga pidutsenud, siis kohaliku R’n’B kvaliteedi osas on natuke rohkem vaikust. Seda enam on äge näha noori artiste, kes seda mahedat ja mahlast žanrit omas võtmes luua, edasi arendada ja esitada oskavad. Minu jaoks seob YASMYNi ja Joshua Stephenzit muusikaliselt just oskus stiilipuhtalt ja isepäiselt antud stiilis oma asja ajada. YASMYNil ilmus äsja uus lugu “Responsible” ja Joshua Stephenzil omanimeline debüütalbum, millelt siin fookuses esiksingel “Let You Go”.

YASMYN Joshua Stephenzist: “Mulle tundub, et kui ta muusikat loob, läheb ta transsi ja n-ö kaob ära.”

“Kohe on aru saada, et kutt on hästi musikaalne, aga veidi rohkem kui lihtsalt “käisin Otsa koolis” musikaalne. Mulle tundub, et kui ta muusikat loob, läheb ta transsi ja n-ö kaob ära. Kui õigesti aru saan, on tema ka mixed eestlane. Seda on kuulda tema loomingus – tunda on, et tal on laiem silmaring kui paljudel Eesti artistidel,” kirjeldab YASMYN Joshua olemust.

Joshua Stephenz “Let You Go” ft. Marie Vaigla

“Esimesel kuulamisel tekkis veidi segadus, kuna instrumentaal andis väga välismaalaslikke vaibe, aga kui laulma hakkas, kuulsin eesti aktsenti. Kuigi see mind ei häirinud, sest lool on mingi kiiks, kuhu see sobib väga hästi. See lugu annab mulle vaba tunde, ehk et aru on saada, et ta ei loo lihtsalt selleks, et luua, vaid tal sünnib kõik vabalt ja kergelt.

Loo vokaali mix’i kuulates on mulle jäänud mulje, et loo sõnum ei ole siin kõige olulisem, mis mulle ääretult meeldib. Vokaal kulgeb väga siidiselt läbi instrumentaali, jättes veidi hüpnotiseeriva tunde. See lugu meeldib mulle, sest ta on kommerts, aga mitte plastmass – plastmass-muusika alla ma panen teosed, mis on täpselt valemi järgi tehtud, et saada piisavalt kommertslik tulemus. Need lood, mis on kunstilised, aga samas kommertsid, on minu meelest geniaalsed, nagu hübriid mainstream’ist ja indie’st. See lugu sobiks väga hästi õhtusesse playlist’i, mida kuulata just nendel soojadel päikeseloojangutel koos sõpradega – hea taustamuss. Kui ma õigesti aru saan, on loos kasutatud elektroonilist bassi, ise oleksin sellise loo puhul sisse salvestanud päris bassi. Ja natuke jäi minu jaoks lool võimsust väheks, ootasin lõppu näiteks saksofoni ja trummi partiid, mis oleks teosele natuke power’it juurde andnud.

Muidu olen ma elevil kuulata temalt veel midagi ning võib-olla isegi koostööd teha. Kuulda on, et Joshual on annet, ja mulle tundub, et ta ei kao veel nii pea kuskile! Hoidkem kõrvad lahti,” tunnustab YASMYN Joshua muusikat ja käekirja.

Joshua Stephenz YASMYNist: “Tulevane soulikuninganna!”

“Yasmyn – tulevane soulikuninganna. Amazing vibez. Mul jagub ainult respekti ja imetlust talle ja ta vennale. Eraldi on nad mõlemad uskumatult andekad ja võimekad. Aga koos on nad fakin’ peatamatud. Ma olen väga positiivselt meelestatud nende tuleviku ja kogu meie skeene tuleviku pärast. Mul on rõõm jagada nendega meie skeenesisest armastust ja ma loodan ning usun, et tulevik viib meid ainult rohkem kokku… sest me KÕIK koos oleme frickin’ laviin, mida mitte keegi ega miski saa peatada. Let’s go!” avaldab Joshua YASYMYNile kui artistile austust.

YASMYN “Responsible” ft. KKPalmy (prod. YUNGMOON)

“Muidugi kõik, mis on “kuu Miku” poolt produtseeritud, tõmbab käima. Beat astub raskelt ja tõmbab ainult rohkem maadligi iga 808 snare’i löögiga. Yasmyni vokaal voolab nagu mesi mu sõrmede vahel – magus ja isutav. Ja “I totally wanna be remembered by my music when I’m done” punkt. Ja see kerge “fuck offvibe, mis kumab läbi kurvast paratamatusest, paneb sellele kõigele lõpliku kirsi. Andekad inimesed teevad mind õnnelikuks. Aitäh,” on kokkuvõte YASMYNi muusikast läbi Joshua filtri.

Liisi Voolaid

Liisi Voolaid toimetab igapäevaselt muusika- ja kommunikatsioonivaldkonnas, toetades kodumaiseid artiste, ettevõtmisi, üritusi ja teeb kaastööd meediaväljaannetele. Suure osa oma ajast veedab Liisi ka DJ rollis, mängides mõnusatele inimestele enda lemmikmuusikat, mille ühisnimetajateks on soul, funk, mahe värskus ja maailma tummiseima gruuvi aluseks olev pill – basskitarr. Liisi kirjutab Edasile muusikast ja sellega seotud inimestest, püüdes tuua nende olemust lugejatele lähemale. Ja inspireeruda. Loe artikleid (80)