Vice versa: Miljardid vs Karl-Erik Taukar

Karl-Erik Taukar. Miljardid.

Vice Versa on Edasi rubriik, kus artistid kirjeldavad vastastikku üksteise muusikat. Seekord on positsioonid sisse võtnud aasta lõpus kontserte andvad Miljardid ja Karl-Erik Taukar. Miljardid esitlevad esimese avaliku kontserdiga debüütplaati “Kunagi läänes” 27. detsembril Kultuurikatlas, mil lava jagatakse eelmise Vice Versa ühe osalisega – aasta bändiga Elephants From Neptune. Karl-Erik Taukar annab aga senise elu suurima kontserdi 29. detsembril Saku Suurhallis.

On äge, kui artistid võtavad kontserte suurelt, läbimõeldult ja pühendunult ette ja just selliste tunnustega esinemiste eel uurivadki mõlemad artistid üksteise muusikat ja artistiprofiili.

Miljardid Taukarist – “Ei”

Miljardid solist Marten Kuningas: “Taukar on sundimatu ja sarmikas. Tema muusika on lihtsasti ligipääsetav ja pretensioonitu. Karl-Eriku rahvamehe kuvandi all pulbitseb romantik ja seikleja. Mõlemad plaadid “Vääramatu jõud” ja “Kaks” kinnitavad, et popivalemit tunneb ta suurepäraselt. Põnev oleks kuulda, millisesse suunda muusa teda kolmandaks albumiks juhib. Soovin koolivennale igati inspiratsiooni ja jätkuvalt täitunud saale!”

Karl-Erik Taukar oma singlist “Ei”: „See on eesti keele üks lühemaid, aga resoluutsemaid sõnu. Mõned ei oska seda öelda, teised ei suuda selle kuulmisega leppida. Selle loo peategelane kuulub pigem teise kategooriasse.”

“Ei” läbi Marten Kuninga filtri: ““Ei” on väga hea lugu – kompaktne nii sõnumilt kui vormilt. Meeldib, kuidas see võtab hoogu – laulja kogub julgust, et väljavalitule läheneda, ütleb siis oma lause ning refrääniks kõlab ”korvisaamine”. See õõvastav “ei” jääb pikaks ajaks kummitama. Olukord, mida tuhanded õngitsejad igal nädalavahetusel läbi elavad, mistõttu on ilmselt paljudel selle looga lihtne suhestuda. Muusikaliselt hästi tatsuv, elektro-funk elementidega garneeritud kõrvauss.”

Kui Karl-Erik Taukar oleks parfüüm, varieeruksid selle nimed Kuninga meeltes järgmiselt: “Argipäevaks Handsome Mundane by K-E. Taukar. Nädalavahetuseks KET: Dream Lasso ning KET: Side Effects.”

Taukar Miljarditest – “Kunagi läänes” & “Tule koju”

Karl-Erik Taukar meenutab: “Marten Kuningat tean juba aastatetagusest ajast, kui 21. koolis tegutsesid kaks rivaalitsevat bändi. Mäletan üht koolipidu, kus Marten esines üleval kammersaalis Leegitseva Sidruniga ja kui nad lõpetasid, lausus ta lavalt “meie poolt on kõik, aga aulas pidi mingi diskobänd ka olema”. Need olime meie, aasta nooremad poisid ansamblist Sölgie Ämbör. Marteni bändist olime oma eestikeelse pop-rockiga tublisti mainstreamimad juba siis, fast forward 15 aastat ja nagu näha, pole suurt midagi muutunud.”

Miljardid I Foto: Heikki Erich Merila 2017

Taukar kiidab Miljardite Eesti Laulul osalevat pala: “Miljarditest ma kuigi palju enne “Kunagi läänes” ilmumist ei teadnud, kõrvu oli jäänud ehk ainult bändi kaval nimi. Selleaastases Eesti Laulus žüriis lugusid kuulates nuputasin jupp aega, kes “Pseudoprobleemi” demo taga seisab. Basskidra prominentse rolli põhjal arvasin algul, et see on mõni bassimees-frontman – Leslie da Bass näiteks – aga esimeseks refrääniks tundsin Marteni vokaali siiski ära. Ei tee saladust, et lugu sai minult vaid paari teise hulgas maksimumpunktid.” 

Marten Kuningas Miljardite debüütalbumist: ”Ühelt poolt on “Kunagi läänes” kommentaar lääne elu kohta. Siin on esimese maailma üksildustunnet, sõltuvussuhteid, otsinguid ning ajastule omaseid maneere. Teisalt on seda kriitikat tasakaalustamas üleskutse universaalsele armastusele ning jutlustus hinge ajatust olemusest. Bänd säilitab oma esoteeriliste kalduvuste suhtes siiski teatava distantsi, lubamata kordagi muutuda liialt läilaks. “Kunagi läänes” on ühtaegu nukker tõdemus inimseisundi paratamatusest kui ka imetlus kõige kauni suhtes, milleks me võimelised oleme.”

Karl-Erik Taukar süvenes Miljardite albumilt eelkõige loosse “Tule koju” ja jõudis järgnevate tõdemusteni:

“”Tule koju” sobib lõpulooks suurepäraselt. Vana diskomehena oskan ma näiteks “Pseudoprobleemi” rohkem hinnata, aga 2:24 minooriminek ja üleüldine kidrasoundide epicness võtab suu muigele küll. Hea on kuulda, et plaat, mille on produtsendid ka ühtlasi instrumentalistid, ei ole seetõttu automaatselt pretensioonikas ja taotlusega olla keeruline.

Kui Miljardid oleks raamat..oleks tulemus mitte nii raamatune: “Tuleb tunnistada, et lüürika on musas minu jaoks alati olnud teisejärguline. Ma haagin sellega ainult siis, kui see on väga hea ja eriliselt muusikaga sünkroonis. Miljardite plaadil tuli neid hetki ette küll. Täiesti teemast mööda vastus, aga tahtsin selle asja veel ära öelda.”

Tule kontserdile:

Miljardid ja Elephants From Neptune Kultuurikatlas 27.12
Karl-Erik Taukar Saku Suurhallis 29.12

Liisi Voolaid

Liisi Voolaid toimetab igapäevaselt muusika- ja kommunikatsioonivaldkonnas, toetades kodumaiseid artiste, ettevõtmisi, üritusi ja teeb kaastööd meediaväljaannetele. Suure osa oma ajast veedab Liisi ka DJ rollis, mängides mõnusatele inimestele enda lemmikmuusikat, mille ühisnimetajateks on soul, funk, mahe värskus ja maailma tummiseima gruuvi aluseks olev pill – basskitarr. Liisi kirjutab Edasile muusikast ja sellega seotud inimestest, püüdes tuua nende olemust lugejatele lähemale. Ja inspireeruda. Loe artikleid (80)