Reijo Väljak: kuidas saavutada hea enesetunne iga päev?

Ilmselt ei vaidle keegi vastu tõdemusele, et päevadel, mil oleme positiivsemad ja rõõmsamad, oleme ka loovamad. Meie intuitsioon juhib meid huvitavate juhuste ja põnevate inimesteni ning keskendume enam tänasele päevale ja hetkedele, mis meie silme ees lahti rulluvad.

Parimatel päevadel oleme efektiivsemad, suudame ja tahame teha paremini oma tööd, võtta vastu õigemaid otsuseid ja meie mõtete ning tegude kvaliteet on oluliselt parem. Flow, kõrgem teadlikkuse tasand või valgustunud olek, nimeta kuidas tahad – aga see on seisund, mida oleme loodetavasti kõik kogenud. Seda tunnet on võimalik ise oma ellu juurde tuua. Kuidas?

Millised on parimad praktikad?

Alljärgnevate näidete põhjal selgub, et see on segu füüsilisest ja vaimsest treeningust. Igaüks meist saab leida omale läbi katsetamise sobiva meetodi. Parim viis on alustada kohe hommikul, et selle voolava energiaga kogu ülejäänud päevale vastu minna. Nii tõmbab meie postiivne energia ja olek enda poole sarnaseid inimesi ja hetki, mis päevadele väärtust juurde loovad ning neile õige jume annavad.

Juhtimise- ja eneseavastuse ekspert Robin Sharma pakub välja mitmeid variante, mille hulgast võiks alustuseks valida ühe. Tema valikus on hommikune trenn, päeviku kirjutamine, eesootava nädala strateegiline broneerimine, igapäevane õppimine, aja võtmine oma elu üle mõtlemiseks ning reflekteerimiseks. Täpsemalt videos (11min).

Life coach Tony Robbinsi päeva algus koosneb hingamisharjutustest ja mediteerimisest, olles tänulik inimeste või sündmuste eest oma elus ning visualiseerides saavutusi, milleni soovime jõuda. Tema hommikurituaali saab kaasa teha siin (14min).

Ettevõtja ja filantroop Vishen Lakhiani arvates on võimalik “reaalsust painutades” saavutada erakordne seisund kombineerituna hetkes olemisest ning oma tulevikuvisioonist. Tema hommikurituaalid põhinevad 6-faasilisel meditatsioonil, mille hulgas on ka tänulikkuse harjutus ning visualiseerimine. Sinna juurde veel kiire füüsiline trenn ja jõujook (4min).

Kas usud või ei usu?

Millegipärast arvame, et hea seisund ei sõltu meist endist. Hea on vastutusest mööda hiilides näpuga teiste inimeste või koguni elu enda suunas näidata. Lihtsam on rahuolematuse põhjuseid otsida välisest. Loogilisel tasandil aga teame ja tajume – iga meie päev sõltub ainult meist endist: meie uskumustest ja mõtetest alates, kuni meie käitumiseni välja.

Siin mängib kaasa ka lihtsuse paradoks, mida inimkonnana põeme –  me arvame, et ei ole võimalik ühte lihtsat harjumust tehes muutuda. Aga iga teekond algab esimesest sammust, me muudame isennast ja maailma 1 tegu korraga. See ei olegi nii kerge, kui esmalt peale vaadates tundub: heasse seisundisse stabiilselt jõudmiseks on vaja teha aastaid töid.

Seetõttu peaks esmane eesmärk olema teha valitud rituaali näiteks kaks nädalat või terve kuu. Seejärel, pärast ette nähtud perioodi lõppu, analüüsida ja vaadata, mida see periood endaga kaasa tõi. Kui enesetunne on nüüd pisutki paranenud, oled õigel kursil. Jätka – kõik saab alati alguse väikestest asjadest.

Reijo Väljak

Reijo Väljak on ettevõtja, coach ja õpetaja. Ta teeb koostööd Noored Kooli programmiga ja õpetab enesejuhtimise kursust Pelgulinna Gümnaasiumis. Koostöös eri valdkondade ekspertidega aitab ta luua ja arendada isikubrändi. Reijo artiklid sisaldavad lühikesi ja praktilise sisuga nõuandeid enda elu paremaks juhtimiseks. Loe artikleid (18)