Raimo Ülavere: miks õpetajad lahkuvad?

Foto: Shutterstock

Mõnikord on mul tunne, et elevant seisab toas, aga sellest ei räägita. Selline tunne kipub tulema näiteks siis, kui kuulan jutte õpetajatest, nende tööst, palgast. Ja sellest, miks õpetajaid piisavalt pole. Õigemini, veel enne seda – miks õpetajad lahkuvad?

Alustame küsimusest: kas nad siis ikka lahkuvad, ehk kas see üldse on probleem? Vastus on jah. Paari aasta taguse uuringu järgi lahkub esimese kolme aasta jooksul umbes kolmandik kooli tööle asunud õpetajatest. Kogu õpetajaskonnast moodustavad lahkujad igal aastal umbes kümnendiku. Võiks muidugi öelda, et täitsa normaalne: inimesed ikka vahetuvad, umbes neljandik lahkujatest läheb pensionile, osa lapsepuhkusele. Ent suur, et mitte öelda suurim osa lahkujaist on tööeas täies elujõus, võimekuses ja valmiduses inimesed. Muuseas, meil armastatakse rääkida õpetajate puhul palju rahast. Pannes igale lahkumisele hinnasildi, siis arvestuslikult on kulu koolile 10 000 eurot per lahkuja.

Raimo Ülavere

Raimo Ülavere on koolitaja ja coach, kes aitab edukatel inimestel teha oma käitumises positiivseid ja püsivaid muutusi. Loe artikleid (83)