Merle Viirmaa: millal on õige aeg lahkuda?

Merle Viirmaa. Foto: Triin Maasik

Õigeaegne lahkumine on üks võtmeküsimusi iga juhi karjääris ning läbimõeldud tegutsemine selle raames on väga oluline nii ettevõtte kui ka juhi tuleviku seisukohast. Lõpetama peaks ju kõrgel.

Nagu kõigel muul, on ka juhtimisel oma elutsükkel. Juhid liiguvad üldjuhul energilisest mesinädalate faasist, kus kõik on värske ja võimalused lõputud, realistlikumasse väljakutsete navigeerimise faasi ning lõpuks küpsuse faasi, kus võib tunduda, et kõik kordub ja nad on andnud endast kõik. Väljakutsete navigeerimise faasi nimetatakse ka kuldseks ehk parimaks ajaks karjääris, sest kogemus ja uudsus on heas tasakaalus. Aastakümneid püsis rusikareegel, et küpsuse faas saabub umbes viiendal aastal ning siis tuleb teha muudatus: luua ronimise alternatiiv (nii-öelda kohapeal hüppamise strateegia), võtta õpipoiss, tõsta oluliselt väljakutsete taset või astuda edasi. See tsükkel on tänapäeval märksa kiirem ning kõrvaleastuja peeglisse tuleb vaadata varem.

Merle Viirmaa

Merle Viirmaa on juhtimiscoach (PCC) ja AoEC coachingu programmide õppejõud EBS’s. Tal on 20 aastat juhikogemust Eesti suuremate meediaettevõtete juhatustes, coachina on ta olnud partner rohkem kui 100 juhile. Loe artikleid (14)