Naise pilk ja naise keha: Kaupo Karelsoni femisfäärne kunstikogu. Bianka Soe vestlus

Cloe Jancis “13_Cloe_Jancis_15.05.2020 (CUT)”, 2020, detail. Foto: Roman-Sten Tõnissoo

Eraisikute kunstikogude näitused on viimastele aastatel muutunud aina sagedasemaks, kureeritumaks, fokusseeritumaks. Kogude ülevaated pelgalt ajajoone ja stiililise valiku põhjal on asendunud teravate ja kaaseagsete filtrite läbi vinnutatud valikutega, mille üle on ainult hea meel. Värskes Volta kvartalis on avatud ettevõtja ja produtsendi Kaupo Karelsoni kunstikogul baseeruv näitus “Femisfäär”. Lilian Hiobi kureeritud väljapanek toob (lisaks paarile meesautorile) kokku kaasaegsete naiskunstnike teosed, mis mõtestavad naise keha kujutamist läbi female gaze’i ehk naisepilgu. 

Kuraatori kaasamine isikliku kunstikogusse on pisut nagu stilisti lubamine oma riidekapi kallale. Kindlasti leiab viimane selle sisus uusi, ootamatuid ja kõige kuumemaid kooslusi. Samuti oskab ta värskel viisil peegeldada, kuidas rõivad tänastes trendides toimivad või millist potentsiaalset allteksti omasid erinevad komplektid eile, kannavad täna või milleks muutuvad homme. Lilian Hiob on pannud näitusel vastamisi pealtnäha naiselike lõigetega, kohalikud ja kaasaegsed teosed, mille omanik võib olla kindel, et nende väärtus ega kvaliteet ei kahane. Kuid olulisem on see, et teosed jutustavad olulisi teemasid – mis võiksid kõnetada unisex kandijat – ja panevad mõtlema, millega üks (nais) keha endiselt ja alatasa maadleb või mõnuleb. Karelsoni üle sajapealises kogus on üle poolte naisautorite teosed. Lisaks nais-teemadele, mis näituse pealkirjast kuni feminiinse õhkkonnani näituse saalis vägagi kohal on, räägime temaga ka kunsti toetamise, tõlgendamise ja tarbimise teemadel. 

Bianka Soe

Bianka Soe on kunstiteadlane, Telliskivi Loomelinnaku sisujuht ja kunstifestivali “Ma ei saa aru” peakorraldaja. Loe artikleid (18)