Igor Kaasik: kiitmise keeruline kunst. Kooliõpetaja kolumn

Igor Kaasik.

Kõik teavad, et kiitus on üks olulisemaid asju, mis meid motiveerib. Vähemalt laste puhul on nii. Aga kuidas kiita nii, et sel oleks mõju?

Häda ja viletsus on õpilastega, kes õpivad selgelt alla oma võimete. Me kõik oleme neid näinud. Poisse on nende hulgas rohkem. Miks neid? Harilikult seletame seda nii, et poisid kipuvad olema tüdrukutest laisemad, hooletumad, lohakamad jne, jne. Ma ise kasutaksin sõna muretumad, see on joon, mis poiste ja tüdrukute suhtumist koolitöösse kõige enam eristab. Muidugi ei ole paljud poiste sellise iseloomustamisega nõus, aga kui uurime põhjusi, miks poisid tüdrukutest kehvemini koolis hakkama saavad, siis on just nimelt suhtumise erinevus üheks põhjuseks. Kui ei, siis peaksime arvama, et poisid on tüdrukutest rumalamad, kehvemate vaimsete võimetega. Seda ei saa ju keegi tõsiselt väita. Ja muidugi ei ole asi nii lihtne, põhjusi on veel.

Igor Kaasik

Igor Kaasik on eesti keele ja kirjanduse õpetaja varsti juba 40 aastat. Alates 2016. aastast on tal ka õigus õpetada matemaatikat põhikoolis. Kooli kõrvalt on ta 24 aastat tegev ettevõtluses raamatute kirjastajana. Kord kuus kirjutab ta Edasile koolielust nii nagu see klassi eest välja paistab. Loe artikleid (22)