Kaimo Kuusk: Edasi tirib tõsiselt kaasa mõtlema, aga siin on ka seda muhedust, mida muudes väljaannetes napib. “Edasi on ka minu mõte”

Kaimo Kuusk.

Lühiintervjuude sarjas “Edasi on ka minu mõte” uurime oma kaasautoritelt, lugejatelt, toetajatelt ja sõpradelt, mida nad Edasi juures väärtustavad. Kaimo Kuusk on Eesti Vabariigi suursaadik Leedus.

Milline on teie esimene mälestus Edasiga seoses ja kuidas vaatate meie toimetamiste peale täna? Mis on muutunud?

Ma arvan, et esimese hooga püüdsin sellest praegusest väljaandest mööda vaadata. Miks? Sest see nimi seostus mulle nõukogude ajal ilmunud Tartu rajooni lehega. Mida krdit, oli mu reaktsioon… Pöörasin pea ära. Aga siis hakkasid seal ilmuvad esimesed lood minuni imbuma. Ja nii ma ta avastasin. Väga lahe kaasaegne ajakiri. Mis ei sildistu naiste või meeste väljaandeks. Suur tänu sellise sisu eest ja selle eest, et kauni eestikeelse sõna “edasi” tagasi võitlesite.

Kantar Emori uuringust “Meediabrändid 2020–2023” selgub, et lugejate meelest on Edasi tugevuseks eristumine peavoolust ja teistest väljaannetest. Kas olete selle järeldusega päri ja kui, siis kuidas teie seda tõlgendate, milles see eristumine seisneb/väljendub ja mis rolli te Edasil Eesti ajakirjandusmaastikul näete?

Edasi eristub sellega, et pakub kõige paremas mõttes aeglast ajakirjandust. Nagu on aeglase söögi restoranid (inglise keeles slow food). Ei, see ei tähenda kohta, kus tellimuse esitamisest läheb eelroa saabumiseni tund või rohkem. See tähendab keskendumist, maitsete ning nüansside ammutamist igast suutäiest – ja Edasi puhul igast sõnast. See on silmaringi ajakiri. Artiklid, mis innustavad ja inspireerivad. Siin on seda, mis tirib tõsiselt kaasa mõtlema, mis torgib. Aga siin on ka teatavat muhedust, mida muudes väljaannetes napib. Artiklid, mis moodustavad koos kohvi ja kardemonisaiaga püha pühapäevapärastlõuna kolmainsuse.

Edasi üks lubadusi lugejatele on teha ajakirja, mille artikleid on ka hiljem kasulik ja põnev lugeda. Soovitage palun 3 lugu, mida võiks uuesti üle lugeda ja miks.

Edasi on koht, kus lugeda eesti keeles Timothy Snyderit – üht ägedamat tänapäeval tegutsevat ajaloolast. Nagu Arvo Pärt, aga nootide asemel on tähed. Sattusin temaga vestlema 2022. aasta Kiievi Yes! konverentsil varjendis. Ta on vesteldes sama hea kui lugedes.

Mulle meeldib lugeda Sven Sakkovit. Võib ju muiates küsida: kas kolleegi memode lugemisest tööl ei piisa? Ei piisa. Tema artiklites on lahedaid sõnastusi, otseütlemist, isiklikku kogemust. Nauditav. Näiteks eelmise aasta artikkel “Selged seisukohad ja selge sõnum välispoliitikas”.

Raul Rebast soovitan nii lugeda, kuulata kui vaadata. Kuidas iganes võimalik, tarbige. Ta võtab küsimuse pulkadeks ja paneb siis jälle elegantselt kokku nii, et on arusaadav.

Ja viimastest lugemistest kiidan Eia Uusi lugu “Vananemise uus ajajärk”. Lõbus-lahe, ent mõtlemapanev samal ajal.

Ja muidugi intervjuud. Just need, kus tekib kahekõne. Meeldib neid anda ja teiste omi lugeda.

Rääkige palun mõne sõnaga ka oma tööst ja mida teile meeldib teha vabal ajal.

Ma olen Eesti Vabariigi suursaadik Vilniuses. Enne seda neli aastat suursaadikuna Ukrainas. Kui president Zelenskõile 2019. aasta septembri alguses volikirju üle andsin, siis vabandasin võimalike protokolliliste apsakate pärast, sest see oli minu esimene diplomaatiline amet. Zelenskõi naeris vastu, et see on tal esimene kord president ka olla. Vaba ajaga on nii ja naa. Mu abikaasa muigab iga kord, kui mul puhkus algab, et see on niikuinii tööülesannetest auklik. Aga… Mulle meeldib kokata. Omamoodi teraapiline tegevus. Eriti lahe on seda teha koos tütardega. Meeldib lugeda, ulmet ja fantaasiat. Naudin suurtes kogustes muusikat – nii helikandjailt kui kontserdel käies. Vahele mõni film ja teatrietendus. Liikuma peab, mängisin aastaid IV liigas vutti, nüüd leedulastega korvpalli. Suvel üks matk sõpradega ja mõned tiirud ratta ning mootorrattaga.

Kui oleks teie otsustada, siis mida ja miks võiks teha Eestis teistmoodi, et muuta meie elu paremaks?

Me oleme õigusega uhked oma vähesepoolse bürokraatia üle. Aga on veel parendamisruumi. Ma vähendaksin drastiliselt (suurprojektide) menetlusaegu. Nägin hiljuti võrdlust, et Rootsis-Soomes on see keskmiselt aasta ja meil mitu korda kauem. See ei ole normaalne – olukorras, kus meie digiallkiri liigub valguskiirusel.

***

3 võimalust luua uut väärtust ja aidata saada Edasil tugevamaks

Hea lugeja! Kutsume Sind hakkama tellijaks. Püsitellijana aitad luua ajakirja, mis on Eestis puudu, ning teed palju head isegi siis, kui Sa ise ei jõua iga päev lugeda. Rahulik ja inspireeriv keskkond ei teki iseenesest ning see vajab püsivat hoolt. Võid mõelda ka nii, et Edasi on osa Sinu heategevuskäitumisest parema keskkonna ja ajakirjanduse nimel. Siit leiab põhjusi, mida teised lugejaid Edasi juures väärtustavad.

Hea asutaja, ettevõtte juht, turundusjuht! Turunduskoostöö suurtest meediamajadest sõltumatu, väikese, aga visa kirjastusega võib olla osa Sinu ettevõtte, tööandja brändi arendamisest ning tugev sõnum ka tarbijatele, mille eest Sinu ettevõte seisab ja millele kaasa soovib aidata. Edasi hoiak on ettevõtlik ja eluterve, meie lugejatele läheb korda hooliv ja jätkusuutlik Eesti. Võta ühendust ning leiame sobiva koostöövormi. Siit leiab põhjusi, miks reklaamida Edasis.

Hea filantroop! Edasi eesmärk on teha Eesti parimat kvaliteetajakirja. Pühendume ise 100%, aga vajame ajakirja elujõuliseks muutmisel veel natuke abi. Kui Sulle on oluline valikukriteerium see, et toetatav algatus looks uut väärtust kogu ühiskonnale ja oleks tore, kui saaksid selle mõju ka ise igapäevaselt hinnata, siis ajakiri Edasi on suurepärane võimalus. Anna meile hoogu ja aita saada tugevamaks (rekvisiidid leiab siit). Iga toetaja panus läheb sisuloome kvaliteedi parandamiseks. Kui vajad otsustamiseks lisainfot, siis võta palun ühendust: janeck.uibo@edasi.org. Siit leiab toetajate arvamusi, miks nad meile toeks on otsustanud olla.

Janeck Uibo

Janeck Uibo on Edasi.org asutaja ja peatoimetaja. Loe artikleid (264)