Silvia Pärmann: tulevikku vaatavad koolimajad

Pelgulinna riigigümnaasiumi väliala on projekteeritud üleminekuruumina linna ja Merimetsa vahel ning sidet urbaanse ja loodusliku keskkonnaga hakkavad tugevdama õpilaste rajatavad välinäitusealad, mis elavdavad samuti varem vähekasutatud linnaruumi. Foto: Tõnu Tunnel

Teeme ringkäigu vastvalminud riigigümnaasiumites.

Selle aasta 1. septembril läksid viie gümnaasiumi õpilased koolidesse, millele see õppeaasta oli päris esimene – samas kui vanim tänini tegutsev gümnaasium võis tähistada juba 392. õppeaasta algust. Need viis uut riigigümnaasiumi – Pelgulinna, Mustamäe ja Tõnismäe Tallinnas ning kaks kooli piirilinnas Narvas – tahavad endast jätta Eesti haridus- ja arhitektuurilukku samasuguse jälje nagu vanim, Gustav Adolfi gümnaasium. Hariduses on kokkuvõtteid veel vara teha, aga arhitektuuriringkäigule Pelgulinna ja Mustamäe (Arhitekt Must) ning Narva Eesti riigigümnaasiumisse (3+1 Arhitektid) minekuks on täiesti õige aeg.

Silvia Pärmann

Silvia Pärmann on Edasi kaasautor, fotograaf ja ajakirjanik, kes on viimased kümme aastat toimetanud mitut arhitektuurile, disainile või moele keskenduvat ajakirja. Loe artikleid (261)