Kristjan Prikk: Edasi puhul meeldib mulle tekstide sügavus, rahulikkus ja teatav ajatus. “Edasi on ka minu mõte”

Kristjan Prikk. Foto: Erakogu

Lühiintervjuude sarjas “Edasi on ka minu mõte” uurime, mida Edasi lugejad meie väljaande juures väärtustavad. Kristjan Prikk on diplomaat ja Eesti suursaadik Ameerika Ühendriikides.

Milline on teie esimene mälestus Edasiga seoses ja kuidas vaatate meie toimetamiste peale täna? Mis on muutunud?

Mäletan, et aastaid tagasi püüdsid mu tähelepanu Edasi kirjadega reklaamtahvlid Pirita tee ääres. Miskipärast meenus mulle tollal kohe lapsepõlv, mil samanimeline Tartus välja antud endise ja praeguse Postimehe asemik oli ka Põhja-Eestis kangesti nõutud ning isegi defitsiitne kaup. Meie peres tähendas see muu hulgas, et vanematel oli iga aasta alguses jututeemaks, kas õnnestus endale Edasi tellimus hankida. Seega jäi Edasi lapsest saati meelde millegi kvaliteetse ja atraktiivsena, automaatselt tekkis huvi ka nüüdse Edasi vastu. Ja ma pole pidanud pettuma. Olen Edasit lugenud ise, tellinud endale ja kingiks teistelegi.

Kantar Emori uuringust “Meediabrändid 2020–2022” selgub, et lugejate meelest on Edasi tugevuseks eristumine peavoolust ja teistest väljaannetest. Kas olete selle järeldusega päri ja kui, siis kuidas teie seda tõlgendate, milles see eristumine seisneb/väljendub ja mis rolli te Edasil Eesti ajakirjandusmaastikul näete?

Minu silmis eristub Edasi eeskätt sügavuse, rahulikkuse ja teatava ajatuse poolest. Mulle meeldib, et ma võin Edasit soovitada igale oma sõbrale, võtta ajakirja rahulikult ette ka nädal, kuu või aasta peale ilmumist, ilma et sealsed lood oleksid kaotanud aktuaalsust.

Edasi üks lubadusi lugejatele on teha ajakirja, mille artikleid on ka hiljem kasulik ja põnev lugeda. Soovitage palun 3 lugu, mida võiks uuesti üle lugeda ja miks.

Mulle on alati meeldinud lugeda Ilmar Raagi kirjutisi, kellega mul on olnud elus õnn ka mõnda aega koos töötada. Ilmari ausus, rahulikkus ja huvitavate vaatenurkadeni viiv analüütilisus kiirgab ka tema kirjutistest, mida püüan alati lugeda.

Teiseks mõtlesin mainida Peeter Koppelit, kes on oma kirjutistes väga kirglik, põnev ja veenev ega jäta vist kedagi ükskõikseks.

Ja kolmandaks tuli pähe hoopis üks kirjatükk, mis pole Edasis ilmunud ja mida Eesti meedias vist üldse minimaalselt mainiti. 12.07.2021 ilmus Kremli (!) kodulehel artikkel “Venelaste ja ukrainlaste ajaloolisest ühtsusest”, mille autoriks on märgitud Vladimir Putin. Sisuliselt oli tegu kontsentraadiga erinevatest Ukrainat puudutavatest valedest ja väärtõlgendustest, mis peavad jõuga toetama Kremlile sobivat narratiivi, olles ühtaegu nii käimasoleva sõja eelõigustuseks kui ka -hoiatuseks. Soovitasin artikli ilmumise järel kõigil oma lähematel kolleegidel seda lugeda, et mõista Kremlis istujate mõttemaailma ja näha, kuhu ollakse teel. Võib-olla oleks mõtet Venemaa täiemahulise agressiooni pooleteiseaastase tähtaja kandis ilmutada n-ö kommenteeritud artikkel, mis teeks ka ajaloolis-poliitiliste küsimustega vähem tegelevatele inimestele täpselt selgeks, mis on tegelikult mis.

Rääkige palun mõne sõnaga ka oma tööst ja mida teile meeldib teha vabal ajal.

Olen juba üle 23 aasta olnud riigiteenistuses, tegelenud peamiselt välissuhete ja riigikaitse küsimustega, täna esindan Eestit suursaadikuna USA-s. Minu jaoks on oma riigi ja rahva esindamine äärmiselt huvitav, vaheldusrikas ja rahuldust pakkuv roll. Mõtlen oma töös ette tulevatest probleemidest ja võimalustest sageli mikrotasandil, püüan leida sobivaid võrdlusi muudest eluvaldkondadest. Ja nii olengi tihti mõelnud, et täidan justkui müügiesindaja rolli, kes peab äratama poolehoidu oma kauba vastu, otsima võimalusi tuntust suurendada või saada soodsamaid lepingutingimusi ning vajadusel tegelema ka kaebustega. Ma tean, et ma ei suudaks rääkida praaktoodet tegelikust ilusamaks, ja seetõttu olen õnnelik, et saan esindada väga tegusat, kõrgelt hinnatud ning tänu aastatepikkusele heale tööle positiivse renomeega riiki. Jah, aeg-ajalt tuleb igaühel ette tagasilööke või hetki, kus on tunne, et asjad võiksid olla paremini, ent eriti kaugelt vaadates ja kõigi teiste maailma riikidega võrreldes on Eesti silmatorkavalt tubli ning äge riik. See ei tähenda muidugi, et peaksimegi seni tehtuga leppima. Väikese rahva ja riigina peaksime kogu aeg mõtlema, kuidas teha asju teistest nutikamalt, kiiremini ja võtma tarku riske, mis toovad meile positiivset tähelepanu, mitte ei tõuka eemale.

Vaba ajaga on veidi keeruline. Olen aastaid olnud ametites, kus eeldatakse vajadusel 24/7 kättesaadavust, ja see paneb pitseri kogu elukorraldusele. Mulle meeldib aga väga, kui saan oma perega kulgeda pikkadel autoreisidel – tunnen, kuidas koos olemine, koos kogemine ja koos kogetu üle muljetamine hoiab peresidet tugevana.

Kui oleks teie otsustada, siis mida ja miks võiks teha Eestis teistmoodi, et muuta meie elu paremaks?

Muutused hoiakutes ja harjumustes võtavad alati aega. Ühiskonna jõukuselt on meil läänemaailma tippude suunas veel pikk tee minna, ent 10–20 aasta taguse ajaga võrreldes on Eesti tegelikult juba teinud tohutu sammu edasi. Tahaksin aga veelgi rohkem näha asjade ärategemist mitte pelgalt sobiva eurotoetuse olemasolul, vaid ühiste annetuste toel. Kindlasti annab siin eeskuju võtta teiste riikide headest näidetest, kuidas annetuste suunamist oluliste koolide-ülikoolide, kultuuri- või spordiasutuste tarbeks ning ka inimkonda laiemalt vaevavate probleemide lahendamiseks saab edendada näiteks maksusüsteemi muudatustega, aga ka avalikust eelarvest või mõne üksiku rikka sponsori antavale suurrahastusele asjast huvitatud kogukonna kaasfinantseeringu tingimuste lisamisega. USA-s elades paneb mõnikord küll kulmu kergitama, kui isegi kohaliku päästeameti või politsei jaoks korjatakse annetusi, kuid samas tunnen, et loomulikuna võetav annetuste tegemine väga erinevate organisatsioonide ja ettevõtmiste toetuseks aitab kasvatada inimeste omalustunnet ning kõige paremas mõttes ühiskondlikku nõudlikkust selle suhtes, mis me ümber sünnib.

***

3 võimalust luua uut väärtust ja aidata saada Edasil tugevamaks

Hea lugeja! Kutsume Sind hakkama tellijaks. Püsitellijana aitad luua ajakirja, mis on Eestis puudu, ning teed palju head isegi siis, kui Sa ise ei jõua iga päev lugeda. Rahulik ja inspireeriv keskkond ei teki iseenesest ning see vajab püsivat hoolt. Võid mõelda ka nii, et Edasi on osa Sinu heategevuskäitumisest parema keskkonna ja ajakirjanduse nimel. Siit leiab põhjusi, mida teised lugejaid Edasi juures väärtustavad.

Hea asutaja, ettevõtte juht, turundusjuht! Turunduskoostöö suurtest meediamajadest sõltumatu, väikese, aga visa kirjastusega võib olla osa Sinu ettevõtte, tööandja brändi arendamisest ning tugev sõnum ka tarbijatele, mille eest Sinu ettevõte seisab ja millele kaasa soovib aidata. Edasi hoiak on ettevõtlik ja eluterve, meie lugejatele läheb korda hooliv ja jätkusuutlik Eesti. Võta ühendust ning leiame sobiva koostöövormi. Siit leiab põhjusi, miks reklaamida Edasis.

Hea filantroop! Edasi eesmärk on teha Eesti parimat kvaliteetajakirja. Pühendume ise 100%, aga vajame ajakirja elujõuliseks muutmisel veel natuke abi. Kui Sulle on oluline valikukriteerium see, et toetatav algatus looks uut väärtust kogu ühiskonnale ja oleks tore, kui saaksid selle mõju ka ise igapäevaselt hinnata, siis ajakiri Edasi on suurepärane võimalus. Anna meile hoogu ja aita saada tugevamaks (rekvisiidid leiab siit). Iga toetaja panus läheb sisuloome kvaliteedi parandamiseks. Kui vajad otsustamiseks lisainfot, siis võta palun ühendust: janeck.uibo@edasi.org. Siit leiab toetajate arvamusi, miks nad meile toeks on otsustanud olla.

Janeck Uibo

Janeck Uibo on Edasi.org asutaja ja peatoimetaja. Loe artikleid (264)