Heido Nõmm: mulle meeldib, et Edasi katab teemasid laiapindselt ja sügavuti. “Edasi on ka minu mõte”

Heido Nõmm auhinnaks saadud jalgrattaga. Foto: Edasi

Lühiintervjuude sarjas “Edasi on ka minu mõte” uurime, mida Edasi lugejad meie väljaande juures väärtustavad. Heido Nõmm töötab andmeteadlasena Eesti fintech-ettevõttes Wise ja ta võitis aprillis toimunud Edasi paberajakirja tellimiskampaanias osalenud lugejate vahel peaauhinna: Ampler Bikesi elektrilise jalgratta.

Palju õnne peaauhinna võidu puhul! Kui sage rattaga liikuja sa siiamaani oled olnud ja kuidas auhinnaks saadud elektriline ratas võiks sinu elu mõjutada?

Tartus elades olin pidev rattaga sõitja, kuid viimased kaks aastat pärast Tallinna kolimist on rattakasutus üpriski soiku jäänud. Erinevalt Tartust ei ole pealinna sõiduvõimalused eriti kutsuvad, mistõttu olen enamasti otsustanud ühistranspordi kasuks.

Nüüd ratta võiduga üritan siiski ka Tallinna rattateedele võimaluse anda ja kindlasti saavad rattasõiduga asendatud varasemad autosõidud lähimatele disc golf’i radadele.

Milline on sinu esimene mälestus Edasiga seoses ja kuidas vaatad meie toimetamiste peale täna? Mis on muutunud?

Esimene mälestus Edasist on seotud ajakirja esmase väljaandega: puhtjuhuslikult leidsin selle numbri oma esimese praktikakoha raamaturiiulist lõuna kõrvale lugemiseks. Ma polnud enne nii sisutihedat väljaannet lugema sattunud ning järgneva nädalavahetusega olid enam-vähem kõik artiklid ka läbi loetud.

Suures plaanis on nüüd aastaid hiljem pilt sama: teadmine kvaliteetsest sisust tõmbab rohkem süüvima juba varem huvi pakkunud teemadesse ning lugema ka artikleid, mida esmapilgul mõne teise väljaande puhul ei loeks.

Kantar Emori uuringust “Meediabrändid 2020–2022” selgub, et lugejate meelest on Edasi tugevuseks eristumine peavoolust ja teistest väljaannetest. Kas oled selle järeldusega päri ja kui, siis kuidas sina seda tõlgendad, milles see eristumine seisneb/väljendub ja mis rolli sa Edasil Eesti ajakirjandusmaastikul näed?

Edasi on ka hea sisustuselement.

Edasi on ainuke väljaanne, mida olen aastaid järjepidevalt lugenud, nii et ei jää midagi muud üle kui nõustuda. Ajakiri katab teemasid laiapindselt ja sügavuti, mida minu meelest peavoolu väljaanded nii hästi ei tee.

Muuseas, Edasi on ka suurepärane sisustuselement. Mu elukaaslane tegeleb disainiga ning ta leidis hea viisi, kuidas varasemaid ajakirju hoiustada, ilma et nad lihtsalt virnas oleks.

Edasi üks lubadusi lugejatele on teha ajakirja, mille artikleid on ka hiljem kasulik ja põnev lugeda. Soovita palun 3 lugu, mida võiks uuesti üle lugeda ja miks.

Enim meeldivad mulle Edasis pikemad sisutihedad artiklid.

Hiljuti väga hüppeliselt arenenud masinõppe taustal on huvitav uuesti üle vaadata 2021. aasta sügisel tehtud intervjuu Jaan Tallinnaga, kus ta räägib erinevatest AI-ga seotud riskidest.

“Kunst kodudes” on üks kihvtimaid Edasis järjepidevalt ilmuvaid sarju. Võimalus näha ja lugeda, mis rolli mängib kunst erinevate inimeste jaoks, on tohutult põnev. Esimesena meenub sarjast tükk Heidy Purga ja Jaanus Rohumaaga, millele soovitaksin pilgu peale visata.

Mulle meeldib, et Edasi lõpus on alati rahulikumad teemad (poliitika ja välispoliitikaga saadakse kohe alguses ühele poole). Ühed lemmikumad lugemised ajakirja lõpuveergudelt on olnud Romet Vaino kirjatükid, mis tekitavad alati tahtmise esimesel võimalusel loodusesse minna – kui läheb hästi, jagab ta ka soovitusi, mida ja kus Eesti looduses teha.

Räägi palun mõne sõnaga ka oma tööst ja mida sulle meeldib teha vabal ajal.

Hetkel töötan andmeteadlasena ühes Eesti fintech’is, kus tegelen rahapettuse takistamisega. Sel ametikohal on kokkupuude masinõppega igapäevaselt suur ja viimaste kuude sündmusi arvestades ei ole ilmselt huvitavamat valdkonda, millega seotud olla.

Vabal ajal armastan teha sporti, käia looduses ja lihtsalt molutada.

Kui oleks sinu otsustada, siis mida ja miks võiks teha Eestis teistmoodi, et muuta meie elu paremaks?

Riigina võiksime seista rohkem nende inimeste heaolu eest, kel endil on seda raske tagada. Seades (loodetavasti ikka veel) sihi Põhjamaade ühiskonna suunas, on meil selles valdkonnas siiski rohkelt ruumi areneda ja õppida.

***

3 võimalust luua uut väärtust ja aidata saada Edasil tugevamaks

Hea lugeja! Kutsume Sind hakkama tellijaks. Püsitellijana aitad luua ajakirja, mis on Eestis puudu, ning teed palju head isegi siis, kui Sa ise ei jõua iga päev lugeda. Rahulik ja inspireeriv keskkond ei teki iseenesest ning see vajab püsivat hoolt. Võid mõelda ka nii, et Edasi on osa Sinu heategevuskäitumisest parema keskkonna ja ajakirjanduse nimel. Siit leiab põhjusi, mida teised lugejaid Edasi juures väärtustavad.

Hea asutaja, ettevõtte juht, turundusjuht! Turunduskoostöö suurtest meediamajadest sõltumatu, väikese, aga visa kirjastusega võib olla osa Sinu ettevõtte, tööandja brändi arendamisest ning tugev sõnum ka tarbijatele, mille eest Sinu ettevõte seisab ja millele kaasa soovib aidata. Edasi hoiak on ettevõtlik ja eluterve, meie lugejatele läheb korda hooliv ja jätkusuutlik Eesti. Võta ühendust ning leiame sobiva koostöövormi. Siit leiab põhjusi, miks reklaamida Edasis.

Hea filantroop! Edasi eesmärk on teha Eesti parimat kvaliteetajakirja. Pühendume ise 100%, aga vajame ajakirja elujõuliseks muutmisel veel natuke abi. Kui Sulle on oluline valikukriteerium see, et toetatav algatus looks uut väärtust kogu ühiskonnale ja oleks tore, kui saaksid selle mõju ka ise igapäevaselt hinnata, siis ajakiri Edasi on suurepärane võimalus. Anna meile hoogu ja aita saada tugevamaks (rekvisiidid leiab siit). Iga toetaja panus läheb sisuloome kvaliteedi parandamiseks. Kui vajad otsustamiseks lisainfot, siis võta palun ühendust: janeck.uibo@edasi.org. Siit leiab toetajate arvamusi, miks nad meile toeks on otsustanud olla.

Janeck Uibo

Janeck Uibo on Edasi.org asutaja ja peatoimetaja. Loe artikleid (264)