Jazzkaare fookuses: suviste jazzifestivalide giid 2023

Publik festivalil Jazzkaar 2022 Dirty Loops kontserdil. Foto: Urmo Männi

Suvi on täies hoos ning ühe täisväärtusliku suve juurde kuulub kindlasti vähemalt ühe muusikafestivali külastamine. Olgu selleks siis kodu- või välismaine festival, olgu ööbimiskohaks telk või hotell. Variante ja kohti on palju ning me toome seekord välja oma 4 lemmikut, mida kindlasti soovitame sel aastal külastada ja kuhu veel jõuab, sest mõned koputavad juba uksele!

TAFF:fest

7.–8. juulil Haapsalus

TAFF:fest oli 2020. aastal esimene festival, mis pärast koroonapiirangute lõppemist sai toimuda ning meil on nii hea meel, et Haapsalu on end kinnitanud tõeliste jazziarmastajate paigana ning TAFF:fest toimub sel aastal juba neljandat korda. Taaskord on programmis sellised kontserdid, millest lihtsalt ei tohi ilma jääda.

Rebecca Kontus toob lavale legendaardse Édith Piafi lood, jazz-flöödimängija Markus Anthony Eermann on endaga koos lavale kutsunud jazzmuusikute creme del a creme’i ning esitavad üheskoos Markuse mitmekülgeset loomingut. Kadri Voorand ning festivali kunstiline juht Raivo Tafenau teevad kummarduse hiljuti meie seast lahkunud Riho Sibulale ning tänavu oma 25. tegevusaastat tähistav Dagö on laval laiendatud koosseisuga. Kolme pere ühisansambel, Käbid & Kännud: Leiburid, Remmelid, Tafenaud ühendab endast unikaalset kuuikut, kes miksib klassikat, džässi ja folki, tangot ja musette´i ning piilutakse veidi minevikku ja luuakse uut. Pianist Holger Marjamaa on endaga lavale palunud trompetisti ning vokalisti Benny Benack III, Puerto Ricost pärit kitarrist Neff Irizarry ja tema trio võtavad TAFF:festil ette pööraselt kirgliku teekonna ladina jazzi radadel ning festivali lõpetab souli, klassikalist R&B’d ja vanakooli diskot viljelev lauljatar Rita Ray

Nagu nad ise ütlevad: “TAFF:fest on kohtumispaik kõigile, kes armastavad kvaliteetset muusikat ja head seltskonda.” Seega, mine veeda nädalalõpp Haapsalus!

Rohkem infot: TAFF:fest

Pori Jazz

7.–15. juuli Pori, Soome

Põhjanaabrite suurim ja populaarsem jazzfestival Pori Jazz tähistab sel suvel juba oma 56. toimumiskorda tuues Porisse maailma olulisemad jazzi ja popmuusika artistid. Kusjuures, 70% programmist on publikule tasuta kättesaadav. 7. juulil alustab festival väiksemate klubikontsertidega Pori kesklinnas ning 12. juulist avaneb Kirjurinluoto saarel suur festivali alal, kus astuvad ülesse jazzipeo peaesinejad.

Sel aatal on kavas tõelised superstaarid popmuusikast nagu Robbie Williams, Tom Jones ja Sam Smith. Kohal on ka jazzimaailma kahurivägi nagu Mark Guliana, Christian McBride, Hiromi, Kurt Elling feat. Charlie Hunter, Dave Holland, Julian Lage ning mitmed teised. Kuulda saab ka tuhandete eestlaste lemmikuid nagu Snarky Puppyt, Cat Burnsi ja Laufey’t. Taas on südantsoojendav näha, et Pori Jazzi kavas näeb ka Eesti taustaga muusikut Kadi Vijat. Meie jazzifännid on leidnud aastakümneid tee lähinaabrite suurimale jazzifestivalile ning kindlasti ka see aasta, sest see on tõesti lähim võimalus osa saada selle žanri olulisemate muusikute kontsertidest nii Eesti lähedal. 

Loodame, et leiate ööbimise veel Porisse või ümbruskonda ning seate sammud suvisele jazzipeole!

Rohkem infot: porijazz.fi/en/

Viljandi pärimusmuusika festival 30!

27.–30. juulil Viljandis

Mis oleks juulikuu Viljandis ilma legendaarse Viljandi folgita? Kuna Folgil täitub sel aastal ilus ümmargune aastaring, on seekordseks teemaks valitud “Kõlagu!” ja nii on selleaastane festival pühendatud päikeselisele pidutsemisele, peokommetele ja helgele tulevikulootusele. Programmist leiab nii uusi tulijaid kui ka vanu lemmikud ning lisaks on laval taas ansamblid, kes igapäevaselt enam ei tegutse, ent tulevad kokku, et teha festivalile ka omalt poolt suur sügav kummardus. 

Nagu igal aastal on festivali programm tihe ja kirju ning kindlasti leiab igaüks endale midagi kuulamiseks. Kontsertidega astub lavale 11 välismaa artisti, mõned Eesti ja välismaa ühendkoosseisud ning 36 kodumaist esinejat. Eredamatest tegijatest tasub välja tuua Le Diable à Cinq Kanadast, Djely Tapa Malist, El Khat Iisraelist. Lisaks tuntud tegijatele nagu Trad.Attack!, Untsakad, Angus, Mari Kalkun, on programmis koha leidnud uued tulijad Vabariigi Pillimees Kert Krüsban, EHALE, Lõõtsanøøbid, Fylgja ning tasub välja tuua kindlasti juubeliks kokku pandud kontserdi “Folk 30” ja Pärt Uusbergi “Regiväli” esitlust Baptistikirikus. Ja loomulikult ei saa mainimata jätta, et kõikide folgifännide rõõmuks teevad eksklusiivse comebacki Vägilased ja Paabel ning loomulikult ei puud programmist ka Ando & sõbrad ning Zetod, kes sel aastal jäävadki sünnipäevapidu lõpetama. 

Lisaks pääsmetega passialas toimuvale põhiprogrammile on festivalil ümmarguse tähtpäeva puhul publikule kingituseks tasuta sissepääs pärimeetri alale ning ligi 70 tasuta kontserti kahel passialast linna poole jääval laval. Nii et põhjust festivali ja Viljandi külastamiseks on küll ja veel. Ja kui mõtled Folgile minemisest, aga piletit veel pole, siis tegutse ruttu, sest kuuldavasti lähevad piletid nagu soojad saiad! 

Rohkem infot: viljandifolk.ee

Moldejazz

17.–22. juulil Moldes, Norras

Igal aastal juulikuu südames toimuv Molde rahvusvaheline jazzifestival on vanimaid Euroopas, asutatud 1961. aastal kohaliku jazziklubi Storyville’i eestvedajate poolt. Sel aastal  17.-22. juulini toimuval festivalil võib taas kohata nii Ameerika legende kui ka uusi põnevaid artiste kogu maailmast.  Fjordide ja mägede vahel asuvas Moldes on 30 000 elanikku, kuid festivalinädala jooksul külastab Moldet ligi sadatuhat inimest. Linn võlub oma rahuliku elurütmiga, kaunite vaadete ja roosiaedadega.  Aga juulis on linna suurim tõmbekeskus rahvusvaheline jazzifestival, mille külastajad saavad festivali erinevate toimumispaikade vahel mäe küljel asuvatel imeliste vaadetega tänavatel jalutades kindlasti oma 10-15000 sammu jagu trenni. 

Molde festivalil on tugevad traditsioonid. Üks neist on festivali muusikute meeleolukas avaparaad. Kindlasti on oluline ka residentartistide panus uute helitööde loomisse ja Norra muusikute kaasamisse uutesse põnevatesse projektidesse, mille mõju kestab kauem kui üks festivalikontsert. Parimaid koostööprojekte on Molde jazz ka plaadistanud. Aastast 2000 on residentartistideks on olnud sellised USA legendid nagu Chick Corea, Pat Metheny, Joshua Redman jpt. aga ka pea kõik Norra tippmuusikud.  Sel aastal on residentartist Norra kitarrist võimsa rokiliku energiaga Hedvig Mollestad, kel on festivalil 8 ülesastumist ja neist projektidest on ilmselt kõige põnevam koostöö Montreali saksofonisti Colin Stetsoniga. See multiinstrumentalist on vapustanud kuulajaid oma soolokavadega ja albumitega. Ka on ta hinnatud filmimuusika helilooja. Kindlasti on pakub muusikaliste sugulashingede koostöö erilist energiatpahvakut, mille taga on sügav sisu.  

Legendidest on tänavusel Molde jazzil esinemas Ameerika vokaaläss Kurt Elling klubiliku kavaga, bassistid Marcus Miller, Dave Holland jt. Uue generatsiooni staaridest teevad ilma Samara Joy, Emmet Cohen, Snarky Puppy jt. Tasub tähele panna, et Molde Jazz teeb head tööd uue publiku kasvatamisel,  projekte on igale vanuserühmale koolilastest kuni Trondheimi ülikooli jazzitudengiteni. Tähelepanu äratab nende projekt, mis annab 16–19 aastastele noortele täieliku vastuse mõne festivali kontserdi  kureerimiseks ilma täiskasvanute sekkumiseta. Ja veel – kel on huvi ja kogemust võib osaleda Molde jazzi uue programmijuhi konkursil. 

Rohkem infot: moldejazz.no