Jazzkaare fookuses. Anne Erm: suviste Euroopa jazzifestivalide giid 2019

Euroopas on lugematu arv suviseid jazzifestivale, mõned neist on väiksed ja intiimsed, teised kindlale stiilile keskendunud, kolmandad suured ja võimalikult laia publikut haaravad. Jazz on popp ja suvised festivalid ei kurda publiku puuduse üle. Järjest enam kohtab Euroopa ägedamatel jazzifestivalidel ka Eesti jazzifänne. Kui tunnete, et Eesti suvistest festivalidest jääb ikkagi väheks, siis siin on väike valik Euroopa põnevamatest jazzifestivalidest.

MaiJazz

6.–12.mai Stavanger, Norra

MaiJazz on pikkade traditsioonidega festival, mis toimub Stavangeris kauni fjordi ääres. Muideks, seal asub ka kunagise kütuseettevõtte Statoili, praeguse Circle K peakorter ja Norra vanim kirik. Kui ilm on ilus, võib päikesepaistelisel kaldapealsel asuvates söögikohtades nautida vaadet ja kalatoite.

Esinejatest on eestlastele kindlasti tuttavad Al Di Meola, John Scofield, Jan Garbarek, Angélique Kidjo, Marius Neset. Muidugi tasub avastada Eestis veel käimata Norra artiste, nagu Espen Eriksen, Torun Eriksen, Helge Lien, ja mitmeid teisi. Festivali kavas on ka mitu lastekontserti.

Elbjazz

31. mai – 1. juuni, Hamburg, Saksamaa

Elbjazz.

Elbjazz toimub sel aastal vaid kahel päeval, kuid esinejate arvult on see siiski üks suurimaid Saksamaa jazzifestivale. Hamburgi tasub sõita kasvõi nende uue uhke kontserdimaja Elbphilharmonie pärast, mille kolmes saalis toimuvad paralleelselt festivali kontserdid. Kontserdid toimuvad ka kirikutes ja Hamburgi uhkel sadamaalal, kus võib sõita paadiga ühelt lavalt teisele vaatama staare ja nautida noorte jazzitalentide etteasteid praamil.

Sel aastal on residentartist Saksa noorema generatsiooni pianist-visionäär Michael Wollny. Ka on esindatud NDR Bigband, mida juhatab Jazzkaarelgi Estonian Dream Big Bandiga esinenud Ameerika staar Randy Brecker. Ameerika legendidest tasub kuulata saksofonist Benny Golsonit, pianistidele on magnet Jason Moran. Euroopa jazzitippudest on trummar Manu Katché kvartett kahlemata üks maiuspalu. Euroopa uue jazzi tippnimede hulka kuulub kindlasti vokalist-improvisaator Andreas Schaerer, kes esineb koosseisuga A Novel of Anomaly. Festivalil on ka toredaid õhtuseid klubiesinejaid, nagu Benny Sings, Alfa Mist, Jazzkaarelgi üles astuv Jungle by Night ja oma 50. sünnipäeva tähistav legendaarne USA ansambel Tower of Power. Kõige suurema publiku meelitab kokku ilmselt inglise laulja Jamie Cullum, keda ootame pikisilmi ka Eestisse. Muidugi on Elbjazzil rohkesti uusi põnevaid artiste – piiridel kõndijaid, olgu siis tegu folgi-, elektroonika- või rokistiilide segustajatega. Lapsedki leiavad tegevust õpitubades. Kui valida õiged kontserdid, on elamus garanteeritud.

JazzBaltica

20.–23. juuni, Schleswig-Holstein, Saksamaa

Kui soovite üht intiimset jazzifestivali külastada, siis tasub minna JazzBalticale, mis toimub Lübecki lähedal mere ääres ja on osa Schleswig-Holsteini Liidumaa kultuurifestivalist. Kontserdid toimuvad endise laevatehase keskmise suurusega saalis ja väiksemates kohtades, mis lisavad mõnusat intiimsust ja publiku ühtekuuluvustunnet. Nagu festivali nimigi viitab, on siin eelistatud Läänemere-äärsete riikide ansamblid ja Jazzkaare publikule tuttavaid nimesid tuleb siit ridamisi – Marcin Wasilewski, Mathias Eick, Marilyn Mazur oma ansamblitega. Tõmbenumbriteks on ilmselt Omar Sosa ja Jamie Cullum. Eesti artiste sel aastal kavast ei leidnud, kuid Hedvig Hanson, Kadri Voorand, Raivo Tafenau ja mitmed teised on seal esinenud küll. Festivali kunstiline juht on olnud aastaid meilgi tuntud tromboonimängija-laulja-helilooja Nils Landgren.

Rigas Ritmi

2.–6. juuli, Riia, Läti

Väikeste ja armsate festivalide seltskonda sobib ka festival Rigas Ritmi meie lõunanaabrite pealinnas. Festivali kavast leiame artiste, kes on ka Jazzkaarel esinenud – Judith Hill, Jon Cleary –, ning uusi talente, nagu Jamison Ross ja Paloma Pradal, A Bu. Festivali eripäraks on, et festivaliga samal ajal toimuvad mitmepäevased meistriklassid, kus õpetajateks on festivalil esinevad artistid. Kontserdid toimuvad Riia Kongresside Palees.

Jazz à Vienne

28. juuni – 13. juuli, Vienne, Prantsusmaa

Elbjazziga võrreldes on Jazz à Vienne oma pikkuselt tõeline mammutfestival, mis kestab lausa kaks nädalat. Küllap on paljud näinud Mezzo telekanalilt kontserte just sellelt Lõuna-Prantsusmaa festivalilt, kus suurkontserdid toimuvad maalilises vabaõhu-amfiteatris mäe küljel. Tegemist on traditsioonidega festivaliga, mis toimub juba 39. korda ja mille 250 kontserdil ning sündmusel esinevad tuhatkond muusikut. Siin on omal ajal esinenud ka Ella Fitzgerald ja Miles Davis. Kontserdid, näitused ja õpitoad toimuvad eri paikades. Suur osa kontserte on tasuta. Tänavuses staaride nimistus on Bobby McFerrin, Diana Krall, Chick Corea, Neneh Cherry, John Zorn, Manu Dibango, GoGo Penguin, Hocus Pocus, Snarky Puppy, José James, Tom Misch, Chilly Gonzales, Chucho Valdés jpt. Muusikat igale maitsele.

North Sea Jazz

12.–14. juuli, Rotterdam, Holland

Euroopa jazzisuve suurim jazzipidu North Sea Jazz Hollandi sadamalinnas Rotterdamis kihab kui sipelgapesa juulikuu teisel nädalalõpul. Festival toimub suures konverentsikeskuses AHOI, mille neljal korrusel kaheteistkümnes erineva suurusega saalis kõlab jazz, bluus, funk, hiphop, soul, R’n’B ja andekate laulukirjutajate looming.

Kolme päeva jooksul külastab kontserte 150 000 muusikasõpra. Festivalil esinevad mitusada artisti üle maailma, andes samaaegselt kontserte tosinas erineva suurusega kontserdipaigas. Suuremad saalid mahutavad kuni 20 000 inimest ning väiksemad paarsada. Just neis väiksemates saalides kohtab uusi põnevaid artiste. Festivali saab rikkalikel toitlustusaladel nautida erinevaid hõrgutisi merikarpidest värskete puuviljadeni, headest veinidest parimate viskideni.

Sel aastal on festivali residentartist klahvpillimängija ja üks tänastest jazzi uuendajatest Robert Glasper, kes astub üles mitme kollektiiviga. 12. juulil esinevad muu hulgas Burt Bacharach, Diana Krall, Gilberto Gil, John Zorn, Melissa Aldana, Rymden, Tower of Power. 13. juulil Dee Dee Bridgewater, Jamie Cullum, Lizz Wright, Macy Gray, Becca Stevens, Michel Camilo, Chris Potter. 14. juulil Abdullah Ibrahim, Kamasi Washington, Jacob Collier. Jazzkaarel esinenutest ka Jungle by Night, Mayra Andrade, Shai Maestro, Youn Sun Nah, Joshua Redman, Edmar Castaneda, Bobby McFerrin – tore tõdeda, et paljud head artistid oleme koju Eestisse toonud. North Sea Jazz on parim võimalus uute talentide avastamiseks, maailma tuntumate jazzartistide kuulamiseks ja seda vaid kolme päeva jooksul.

Kamazi Washington.

Pori Jazz

12.–20. juuli, Pori, Soome

Pori Jazz on meie lähinaabrite suurim ja tuntuim jazzifestival, mis täidab väikese Pori linnakese hea muusikaga juba aastast 1966. Festival on olnud aastaid paljude Eesti jazzifännide lemmik, sest sinna on lihtne sõita. Ilmaolusid ei või iial teada, vaja võib minna nii kummikuid kui ka päevitusriideid. Praeguseks on 1500 külastajaga alustanud festival kasvanud Põhjamaade üheks suurimaks – ja tõsi, viimastel aastatel ka veidi koomale tõmmanud.

Pori Jazzi esimestel päevadel saavad linnakese suvekülalised nautida tasuta kontserte. Enamik neist kontserdipaikadest asub kuulsal jazzitänaval, kus läinud aastal esinesid ka Eesti jazzartistid. Kirjurinluoto suure lava kontserdid toimuvad 18., 19. ja 20. juulil. Esimesel päeval on võimalus näha legendaarseid jazzmuusikuid – Ron Carterit, Archie Scheppi ja noore generatsiooni lauljatari Melody Gardot’d. Reedel säravad suurel laval Angélique Kidjo, Christina Aguilera, Mahalia, Nubya Garcia. Ja lõpupäeval on laval rohkelt tantsulisi esinejaid, eesotsas Snarky Puppy ja José Jamesiga. Kindlasti täieneb Pori Jazzi kava veelgi.

Umbria Jazz

12.–21. juuli, Perugia, Itaalia

Festival toimub 1973. aastast alates Itaalia väikelinnas Perugias. Kontserte on võimalik kuulata nii sees kui ka väljas, nii ajaloolistes hoonetes kui ka õues, kus nautida Itaalia sumedatel suveõhtutel päikeseloojangut koos hea muusikaga. Artistidest on välja kuulutatud Diana Krall, Paolo Conte, Hiromi, George Benson, Chick Corea, Richard Bona, King Crimson ja paljud teised; festivali kava täieneb pidevalt. Festivali raames toimuvad ka meistrikursused. Näiteks sõidavad neid läbi viima kuulsa Berklee kolledži õppejõud. Huvitav on veel märkida, et väga populaarne on ka Umbria Talvefestival, mis toimub iga aasta viimastel päevadel ja kuhu on väga suur tung.

Head jazzisuve!

Anne Erm

Anne Erm on festivali Jazzkaar asutaja ja kunstiline juht ning jazzivaldkonna promotoor Eestis. Loe artikleid (20)