Jazzkaare fookuses: teejuht suvistele Euroopa jazzifestivalidele

Jazzmuusika teeb taas võidukäiku. Seda näitab nii iga-aastane Jazzkaare külastajate arvu kasv kui ka tegelikult mitmete jazzartistide meinstriimistumine. Jazz on cool ja publik teab seda. Järjest enam kohtab ka Euroopa ägedamatel jazzifestivalidel Eesti publikut. Kui tunnete, et Sõru Jazzist ja Juu Jääbist jääb ikkagi väheks, siis tasub pilk peale visata ka neile jazzifestivalidele. 

Elbjazz: 31.mai – 3. juuni Hamburg, Saksamaa

Elbjazz on üks suurimaid Saksamaa jazzifestivale ja otse loomulikult on siin ka väga hästi esindatud oma maa jazzitipud. Festival meelitab lisaks jazzisõprade kohale ka heade kalaroogade ja veini -ja merevaadete nautlejaid.

Atmosfäärilt on Elbjazz eriline, sest kogu jazzipidu leiab aset Hamburgis sadamaalal. Võib sõita paadiga ühelt lavalt teisele vaatama maailmakuulsaid staare ja nautida noorte jazzitalentide etteasteid praamil. Paljud esinejad festivali kavast on Euroopa jazzisõpradele juba hästi tuttavad nagu Django Bates, China Moses, Tony Allen, trio Goldings-Bernstein-Stewart, aga tasub tähele panna ka superstaari staatusesse jõudnud USA saksofonisti Kamasi Washingtoni ansamblit või maailmamuusika hõngulisi esinejaid Martinique’i juurtega Chassol’i või Nigeeria juurtega Nnekat. Elbjazzil esinevad ka eesti muusikud – meie armastud Estonian Voices ja Estrada Orchestra.

Jazz à Vienne: 28.juuni – 13. juuli, Vienne, Prantsusmaa

Küllap on paljud näinud kontserte Mezzo telekanalilt just sellelt Lõuna-Prantsusmaa festivalilt, kus suurkontserdid toimuvad maalilises vabaõhu amfiteatris mäe küljel. Tegemist traditsioonidega festivaliga, mis toimub juba 38. korda ja mille 250 kontserdil ja sündmusel esinevad tuhatkond muusikut.

Kontserdid, näitused ja õpitoad toimuvad erinevates paikades ja suur osa kontserte on ka tasuta. Tänavuses staaride nimistus on Melody Gardot, Jeff Beck, Gregory Porter, Imany, Mocheeba, Gilberto Gil, Marcus Miller, Dhafer Youssef ja paljud teised.

North Sea Jazz: 13.-15. juuli Rotterdam, Holland

Euroopa jazzisuve suurim jazzipidu North Sea Jazz Hollandi sadamalinnas Rotterdamis kihab kui sipelgapesa juulikuu teisel nädalalõpul. Festival ei toimu siiski sadamaalal, vaid suures konverentsikeskuses AHOI, mille neljal korrusel kaheteistkümnes erineva suurusega saalis kõlab jazz, blues, funky, hip-hop, soul, r’&b’ ja andekate laulukirjutajate looming. Kolme päeva jooksul külastab kontserte 150 000 muusikasõpra. Festivalil esinevad mitusada artisti üle maailma, andes samaaegselt kontserte tosinas erineva suurusega kontserdipaigas. Lisaks toimub festivalil ka muusikatööstuse esindajate kohtumisi. Suuremad saalid mahutavad kuni 20 000 inimest ning väiksemad saalid mõnisada.

Festivali teebki huvitavaks see, et seal on põnevaid leide nii jazzifännidele kui ka festivalivaibi nautlejatele.

Festivali oma raha eest saab rikkalikel toitlustusaladel nautida erinevaid hõrgutisi merekarpidest värsekete puuviljadeni ning headest veinidest parimate viskiteni. Isu tekitamiseks mõned nimed selleaastastest artistitest — Pat Metheny w/ Antonio Sanchez, saksofonistaar Joshua Redman on erikülaline legendtrummari Billy Hart Quartet ’is, 1967. aasta Tallinna jazzifestivalil esinenud trummilegend Jack DeJohnette musitseerib kvartetis John Scofieldi, Martin Medeski ja Scott Colley’ga, Angelique Kidjo & Ibrahim Maalouf, Cecile McLorin Salvant, Mathias Eick Quintet, Snarky Puppy, Kurt Elling, Charles Lloyd ja paljud teised. North Sea Jazz on parim võimalus uute talentide avastamiseks, maailma tuntumate jazziartistide kuulamiseks ning muusikatööstuse jazzi valdkonna esindajatega kohtumiseks ning seda kõike kolme päeva jooksul ühes kohas – vanas sadamalinnas Rotterdamis.

Pori Jazz: 14.-22. juuli Pori, Soome

Pori Jazz on meie lähinaambrite suurim ja tuntum jazzifestival, mis täidab väikese linnakese Pori hea muusikaga, seda juba juba 1966. aastast. Festival on olnud aastaid koht ka tõsisematele jazzifännidele Eestist, kes on sõidavad siia oma lemmikuid nautima. Ilmaolusid ei või iial teada, vaja minna võib nii kummikuid kui päevitusriideid. Tänaseks on see 1500 külastajaga alustanud festival kasvanud Põhjamaade suurimaks – kes hiljaks jääb, see ilma jääb – kõigile külastajatele ei jätku Poris ööbimiskohti, aga tasub otsida ka lähimatest asulatest.

Pori jazzi esimestel päevadel saavad linnakese suvekülalised nautida tasuta kontserte, enamus neist kontserdipaikadest asub kuulsal jazzitänaval ja sel korral, nimelt teisipäeval, 17.07 on seal esinemas ka eesti jazzansamblid – Joel Remmel Trio, duo Kadri Voorand ja Mihkel Mälgand ning Erki Pärnoja : Efterglow.

Kirjurinluoto Suure lava kontserdid toimuvad 19, 20 ja 21. juulil. Esimesel päeval on haruldane võimalus näha elus legendi 90-aastast heliloojat-lauljat popmuusika uuendajat Burt Bacharachi 11 liikmelise ansambliga, kus osalevad ka kolm lauljat. Tasub kuulata ka norra kitarristi-helilooja-sümfonisti 71-aastase Terje Rypdali rahvusvahelise Conspiracy Bandi kontserti ja pole kahtlust, et hõrke elamusi pakuvad ka James Blunt, GoGoPenguin, legendpiansiti Carla Bley „Trios“ ja paljud teised. Viimasel päeval säravad suurel Kirjurinluoto laval popstaarid Katie Melua, Jassie Ware ja Alanis Morissette.

Molde Jazz: 16.-21.juuli, Molde, Norra

Norras 24 000 elanikuga mereäärse maaililise Molde linnakese festivalil esinevad kuue päeva jooksul 500 artisti ja kontserte on üle saja. Need toimuvad väga erinevates kontserdipaikades Vabaõhumuuseumist kirikuni, samuti klubides ja kontserdisaalis.

Kavas on väga tuntud artiste nagu näiteks David Sunborn, Donny McCaslin, Van Morrison/Stanley Clark Band, loomulikult on kohal Norra oma tähed Silje Neergard, Trondheim Jazz Orchestra Maria Schneideri juhatusel, Tord Gustavsen Trio, Mathias Eick jne. Moldes saab alati kuulda ka uusi artiste, kelle muusikamaailma tasub avastada. Aga tore on kõndida ka Molde maaililiste aiakestega mäe küljel asuvas eramute rajoonis või nautida vaadet fjordidele ja lumistele mäetippudele. Soovitame soojalt!

Häid suviseid muusikaelamusi!

Rubriik “Jazzkaare fookuses” on ajakirja Edasi ja Jazzkaare koostööprojekt, kus tutvustame ja arutleme maailma ja Eesti jazzmuusika trendide üle ning võtame luubi alla põnevad valdkonda puudutavad jazziteemad ja esinejad.

Anne Erm

Anne Erm on festivali Jazzkaar asutaja ja kunstiline juht ning jazzivaldkonna promotoor Eestis. Loe artikleid (20)