Jazzkaare fookuses: fado – saatuse ja südame muusika Portugalist

Sara Correia. Foto: pressimaterjalid.

Fado on fenomen. Tegemist on Portugali juurtemuusika sugugi mitte ainsa, kuid kindlasti kõige kaunima ja imetlusväärsema ilminguga. Eesti publik on fado avastanud eelkõige tänu sellele, et meil on käinud rida parimaid fado-lauljaid: Mariza, Helder Moutinho, Joana Amendoeira, Claudia Aurora, Ana Moura ja Cristina Branco, neist kolm viimast Jazzkaarel. Kevadine Jazzkaar toob sellesse nimederitta ka lisa: 27. aprillil esineb Vabal Laval noor fadista Sara Correia.

Fado juured ulatuvad 19. sajandi algusse ja kaude ka varasemasse aega. Seda laulužanri on läbi aegade kandnud saudade: eht-portugalipärane nukker igatsus, õnnetu armastuse ja kaotuse tunne, ehkki fado repertuaaris on loomulikult ka paras ports lõbusaid ja mängulisi laule. Kui fado varasemast arengust ja olemusest on vähe teada, sest see muusika levis ainult suuliselt, siis helisalvestuste ilmumisel (esimene ülesvõte on aastast 1900) saab žanri arengut konkreetsemalt jälgida. 20. sajandi staariks ka väljaspool Portugali kujunes Amália Rodrigues, kes kannab tänini fado kuninganna tiitlit. Kui kodumaal pole poolehoid fado’le kunagi raugenud, siis laias maailmas alustas fado uut tõusuteed paar aastakümmet tagasi. Uue põlvkonna tähtedest tegi esimesena võidukäigu Mariza. Tänased tuntumad fadista’d on veel siinkirjutaja lemmik Cristina Branco, Ana Moura, Carminho, Cuca Roseta, Camané ja Raquel Tavares. Suurepärane on Antonio Zambujo, keda ei saa pidada ehtsaks fado-lauljaks, kuid kelle muusikas see traditsioon siiski pea alati kaasa kajab.

Jazzkaare külaline Sara Correia veetis lapsena õhtuid Lissaboni fado-majades ning pälvis publiku tähelepanu juba teismeeas. Tema debüütalbum ilmus 2018, kaks aastat hiljem valminud plaat “Do coração” võitis Portugalis aasta fado-plaadi auhinna. Correia laululaad on ehtne fado: ekspressiivne, vajadusel teatraalne, täis kirge, valu ja igatsust ning sisendusjõudu. Fado on selgete reeglite ja parameetritega muusika, ent noore põlvkonna artistid armastavad käia ka selle piirest väljas, kasutades fado mõistes ebaortodoksseid instrumente ja stiilielemente. Seda piirideülest leiab ka Sara Correia muusikas, tema värskeim singel “Bocas do mundo” on duo Hispaania flamenkolaulja Israel Fernándezega. Jazzkaarel esineb lauljatar aga kõige traditsioonilisema ansambli saatel, kuhu kuuluvad klassikaline kitarr ja akustiline bass ning kõige olulisemana fado’le erilise sära ja sädeluse kinkiv 12-keelne guitarra portuguesa oma jäljendamatu ja asendamatu tilinaga.

Portugali fado hingelaad tundub eestlastele sobivat. Portugallasi on nimetatud Lõuna-Euroopa põhjamaalasteks – nägin ka ise Lissaboni vanalinnas seinal grafitit “Turistid, austage Portugali vaikust või minge Hispaaniasse!”. Korralik fado-kontsert pakub etenduse, mille tunneteskaalal on nii külma kui kuuma. Ehtsat elamust tasub oodata ka Sara Correia kontserdist. Vihje kuulajaile: kui tahate panna lauljatari end ka külas koduselt tundma, tehke nagu publik Portugalis – katsuge ära aimata loo lõpp ja alustage aplausiga juba viimaste akordide kõlades.

Artikli kirjutas Joosep Sang.

Rubriik “Jazzkaare fookuses” on ajakirja Edasi ja Jazzkaare koostööprojekt, kus tutvustame ja arutleme maailma ja Eesti jazzmuusika trendide üle ning võtame luubi alla põnevad valdkonda puudutavad jazziteemad ja esinejad.